Antocyjany działanie - jak poprawić wzrok http://zdrowszeznatury.pl

Antocyjany działanie – jak poprawić wzrok

Antocyjany działanie – jak poprawić wzrok
24 głosów, średnia 4.03 (ocena ogólna 77%)

Antocyjany działanie - jak poprawić wzrok http://zdrowszeznatury.pl

Antocyjany to duża grupa barwników roślinnych o właściwościach leczniczych, które należą do naturalnych substancji nieodżywczych (NSN).Antocyjany występują w kwiatach, owocach, liściach, łodygach. Opisana i zbadano kilkaset naturalnych barwników antocyjanowych, a ponad 100 można otrzymywać syntetycznie. Właściwości lecznicze antocyjanów znane są od dawna w medycynie ludowej, obecnie coraz częściej wykorzystuje się je w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Antocyjany działanie lecznicze – na poprawę wzroku

Przemęczenie oczu, zaburzenia mikrokrążenia siatkówkowego i naczyniowego, pogorszenie ostrości widzenia o zmroku to coraz powszechniejsze efekty współczesnego trybu życia. Mniejsze lub większe zaburzenia wzroku to m.in. efekty wielogodzinnej pracy przy komputerze lub śledzenia ekranu telewizyjnego.

Statystyki pokazują, że aż 95 na 100 osób, które codziennie pracują na komputerze, ma dokuczliwe dolegliwości okulistyczne: oczy swędzą, łzawią i pieką. I w tej sytuacji na pomoc przychodzą antocyjany, na przykład zawarte w owocach borówki czernicy lub czarnej aronii.

Zbawienne dla wzroku właściwości antocyjan były wykorzystywane już w ubiegłym wieku – w czasie II Wojny światowej były obowiązkowym składnikiem diety pilotów RAF. Antocyjany zawarte w borówce czernicy wpływają na naczynia krwionośne i właśnie z tego powodu mają znaczenie w oftalmologii. Lotnicy RAF, którzy regularnie spożywali dżem z owoców borówki czernicy lepiej widzieli o zmroku.

Te obserwacje zostały potwierdzone obecnie licznymi badaniami chemicznymi i farmakologicznymi – dlatego wiadomo już, że odgrywają pozytywną rolę w oftalmologii i chorobach pochodzenia naczyniowego.

Owoce borówki czernicy zawierają flawonoidy, witaminy, cukry, pektyny, kwasy organiczne, irydoidy i terpeny. W owocach występują także antocyjany odpowiedzialne za barwę owoców, pochodne kwasów hydroksycynamonowego i benzoesowego oraz glikozydy flawonolowe.

Anotocyjany poprawiają wzrok

Przeprowadzono wiele eksperymentów na zwierzętach badających wpływ owoców borówki czernicy na narząd wzroku. W efekcie udowodniono, że ekstrakty borówki wykazały działanie osłaniające naczynia na poziomie kapilarnym, polepszając przepuszczalność śródbłonka i zmniejszając kruchość naczyń włosowatych. Podawanie mieszaniny antocyjanów polepszało adaptację oka do widzenia po zapadnięciu zmroku.

Lecznicze działanie borówki czernicy w schorzeniach związanych z osłabioną fotowrażliwością lub ze zmianami mikrokrążenia w siatkówce udowodniono w wielu badaniach. Frakcja antocyjanowa tych owoców wykazuje silną aktywność w obszarze relacji mikrokrążenie – tkanka. Znaczenie naczyń kapilarnych i otaczającej tkanki jest ostatnio podkreślane w patogenezie i ewolucji schorzeń pochodzenia mezenchymalnego.

Antocyjany działanie prewencyjne

Antocyjanom zawartym w owocach borówki czernicy przypisuje się trzy najważniejsze działania prewencyjne. Należą do nich:

  • polepszenie mikrokrążenia,
  • poprawienie wydolności żylnej kończyn dolnych (żylaki),
  • zmniejszenie dolegliwości wzrokowych

Badania kontrolerów ruchu powietrznego, pilotów lotniczych, kierowców samochodów osobowych i ciężarowych udowodniły, że wyciąg antocyjanowy poprawia nocne widzenie i przystosowuje wzrok do ciemności.

Borówka czernica ma korzystne działanie również w przypadku takich schorzeń jak choroby siatkówki typu wirusowego, prosta jaskra oraz toksyczne niedowidzenie, wyciąg z antocyjanów łagodził zmiany na poziomie naczyń siatkówki lub zapobiegał zmianom w polu widzenia.

koniec

Głównym źródłem pozyskiwania antocyjanów, w skali światowej, są winogrona. Stanowią one jedną czwartą światowych zbiorów owoców, a ponad połowa z nich to winogrona czerwone. Po procesie tłoczenia moszczu w ich skórkach pozostaje duża ilość antocyjanów, które są ekstrahowane w dalszych etapach. Coraz częściej proces obróbki winogron czerwonych nastawiony jest na uzyskanie koncentratu winogronowego o spotęgowanych właściwościach barwiących. W naszej strefie klimatycznej głównymi surowcami antocyjanowymi są: aronia i czarna porzeczka. W przyszłości, w produkcji antocyjanów zaznaczy się coraz większy udział surowców, które obecnie można uznać za niekonwencjonalne. Takim surowcem jest np. czarna marchew. Pomarańczowa marchew, jaką znamy obecnie (zawierająca karoten) jest stosunkowo młodym surowcem w kuchni. Marchew używana przez naszych przodków była biała bądź czarna. Marchew czarną nadal wykorzystuje się do celów konsumpcyjnych w Turcji. Za czarną barwę jej korzenia odpowiedzialne są właśnie antocyjany. Obecnie obserwuje się ponowne zainteresowanie tym warzywem ze względu na możliwość uzyskiwania z niej antocyjanów. Jednorodność i stabilność związków występujących w marchwi czyni z niej dobre źródło substancji do barwienia napojów na kolor czerwony

Aronia (Aronia) jest krzewem wprowadzonym do upraw ze względu na cenny surowiec i obfite owocowanie. Owocami są niebieskoczarne kuliste pestkowce. Miąższ dojrzałych owoców jest prawie czarny, a wyciśnięty sok rubinowy, silnie barwiący [15]. Sok ten, bogaty w antocyjany i flawonoidy, zalecany jest w przypadku nadciśnie- ANTOCYJANY – CHARAKTERYSTYKA, WYSTĘPOWANIE I ODDZIAŁYWANIE NA ORGANIZM CZŁOWIEKA 29 nia tętniczego, nadczynności gruczołu tarczycowego, infekcjach dróg moczowych, a także w chorobach siatkówki oka [16]. Z uwagi na obecność antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających zaleca się spożywanie soku z aronii, jak i czarnych porzeczek, zwłaszcza w diecie przeciwmiażdżycowej [23]. Można go stosować także zewnętrznie przy oparzeniach. Owoce służą do produkcji soków, syropów, kompotów, dżemów i konfitur [15]. Porzeczka czarna (Ribes nigrum L.) to krzew występujący w naturalnych zespo- łach wilgotnych lasów i zarośli. Uprawiany powszechnie w ogrodach. Nadziemne czę- ści roślin mają charakterystyczny zapach. Zbiera się owoce, którymi są jagody zabarwione na ciemnofioletowo. Barwę zawdzięczają nagromadzonym w nich związkach antocyjanowym pochodnym cyjanidyny i delfinidyny. Owoce porzeczki czarnej bogate są w witaminy C i B, pektyny oraz cukry. Z tych też względów polecane są do wyrobu konfitur, soków i napojów alkoholowych. Antocyjany zawarte w owocach i przetworach mogą służyć jako naturalne barwniki stosowane do żywności. Podkreśla się także ich działanie usprawniające przemianę materii oraz zwiększające odporność organizmu [15]. W badaniach na modelu zwierzęcym wykazano także, że antocyjany ekstrahowane z czarnych porzeczek znacząco zmniejszają poziom całkowitego cholesterolu, cholesterolu frakcji LDL i VLDL [27].

frakcji polifenolowych z winogron na istotny element układu krzepnięcia krwi, jakim jest agregacja płytek. U ludzi i psów zaobserwowano zmniejszoną skłonność do agregacji płytek krwi po okresie podawania soku z winogron i czerwonego wina

Wykazano ponadto, że produkty obfitujące w antocyjany mogą korzystnie wpływać na profil lipidowy i zmniejszać stres oksydacyjn

antocyjanów – barwników szeroko rozpowszechnionych w świecie roślin, o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Antocyjany należą do polifenolowych związków organicz¬nych – flawonoidów. Obecnie znanych jest kilkaset naturalnych barwników antocyjanowych (uzyskiwanych m.in. z winogron, aronii, czarnych porzeczek) i ponad sto uzyskiwanych syntetycznie. Związki te wykazują właściwości prozdrowotne. Do najważ- niejszych należy działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe.

antocyjany mają wpływ na elastyczność i przepuszczalność naczyń włosowatych. Jednak w ich przypadku działanie to uwidacznia się szczególnie silnie w obrębie naczyń tęczówki. Wykazano, że związki te posiadają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Odkryto również, że przyspieszają one proces regeneracji barwnika wzrokowego – rodopsyny niezbędnej do rejestracji światła padającego na siatkówkę. Z tych wszystkich względów antocyjany znalazły zastosowanie w okulistyce, a ich zażywanie ma dodatni wpływ na ostrość widzenia. Są one szczególnie polecane osobom pracującym w złych warunkach oświetleniowych, na przykład kierowcom

Polecane produkty:

Błonnik z czarnej aronii
Sacha Inchi - jedzenie na odmłodzenie http://zdrowaznatury.pl
Błonnik z czarnej aronii
Antocyjany zawarte w aronii opóźniają procesy starzenia i skutecznie pomagają w usuwaniu z organizmu metali ciężkich.
Zobacz…

Błonnik porzeczkowy

Antocyjany działanie - jak poprawić wzrok http://zdrowaznatury.pl
Błonnik porzeczkowy
Flawonoidy znajdujące się w błonniku z czarnej porzeczki to katechina, epikatechina, procyjanidyny, kempferol i myricetyna.
Zobacz…