Bezcenna teobromina http://zdrowszeznatury.pl

Bezcenna teobromina

Bezcenna teobromina
20 głosów, średnia 4.46 (ocena ogólna 81%)

Bezcenna teobromina http://zdrowszeznatury.pl

Teobromina jest dość tajemniczą substancją. Przez lata niedocenianą, bo zdaniem naukowców była tylko nieaktywnym metabolitem kofeiny i nie posiadała żadnego znaczącego działania. Od niedawna teobromina reklamowa jest jako środek wspomagający odchudzanie. Wiemy również, że jest aktywnym metabolitem kofeiny, ale nie uzależnia i ma łagodniejsze działanie pobudzające. Jakie jeszcze tajemnice kryje w sobie teobromina?

Teobromina to 3,7-dimetyloksantyna – alkaloid purynowy naturalnie występujący m.in. w ziarnach kakaowca, a także w herbacie, kawie, orzeszkach coli oraz liściach ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate). Fizjologiczne skutki metyloksantyny są znane od dawna. Kofeina i teobromina są najliczniej występującymi metyloksantynami w kakao, a ich skutki fizjologicznego oddziaływania są godne uwagi. Efekty działania metyloksantyny są tak niezwykłe, że czekolada poddawana jest badaniom pod kątem zakwalifikowania jej jako żywności funkcjonalnej.Walory smakowe i zdrowotne metyloksantyn, w ogóle, a teobrominy, w szczególności, które przyczyniły się do coraz większej popularności gorzkiej czekolady.

Teobromina obniża poziom cholesterolu

Zawarta w kakao teobromina zwiększa poziom lipo-protein o wysokiej gęstości (HDL). Niski poziom frakcji HDL cholesterolu uważany jest za czynnik  ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego, by zmniejszyć ryzyko występowania tych schorzeń, obok zmniejszenia frakcji LDL drugim celem jest zwiększenie frakcji lipo-protein o dużej gęstości. Aby zwiększyć stężenie frakcji HDL warto więc włączyć do diety kakao.

Poznaj inne funkcje teobrominy

Teobromina rozszerza naczynia krwionośne i z tego powodu stosowna jest w leczeniu obrzęków.Dzięki swoim właściwościom rozszerzającym naczynia krwionośne teobromina wpływa również na rozluźnienie mięśni gładkich. Dlatego też po ciężkim wysiłku siłowym czy treningu wskazane jest przyjmowanie świeżo mielonych ziaren kakaowca.

Korzyści z przyjmowania teobrominy:

  • delikatnie pobudza serce, ponieważ poprawia przepływ tlenu. To z kolei stymuluje funkcje poznawcze i poprawia pamięć;
  • rozszerza oskrzela i jest naturalnym środkiem przeciwkaszlowym;
  • naturalnie obniża ciśnienie krwi
  • ma łagodne działanie moczopędne

Dostępne źródła teobrominy

Gorzka czekolada o zawartości ponad 70% kakao jest dobrym, naturalnym teobrominy. Zwłaszcza, że zawiera również inne, bardzo wartościowe związki, takie jak: polifenole i antyutleniacze. Kakao zawiera 9-krotnie więcej teobrominy niż kofeiny, a gorzka czekolada około 10 gramów na kilogram. Biała czekolada nie zawiera jej w ogóle, a mleczna jedynie 5 gramów.

Polecane produkty:

Błonnik kakaowy
Inulina działanie, któremu trudno się oprzeć http://zdrowszeznatury.pl
Błonnik kakaowy
Błonnik po spożyciu chłonie wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym, dając poczucie sytości, zapobiega tyciu.
Zobacz…