Olej arachidowy http://zdrowszeznatury.pl

Olej arachidowy

37 głosów, średnia 4.12 (ocena ogólna 79%)

Olej arachidowy http://zdrowszeznatury.pl

Olej z orzeszków ziemnych (arachidowy)

Ten aromatyczne olej jadalny, zrobiony z orzeszków ziemnych (arachidowych) stosowany jest w wielu kuchniach świata. W Polsce z roku na rok zdobywa coraz większą popularność, a to za sprawą swoich licznych właściwości zdrowotnych.
Orzeszki ziemne pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były używane już przez Inków – zarówno do celów kulinarnych, jak i rytualnych. Również rdzenni mieszkańcy Brazylii wykonywali z nich napój spożywczy. Obecnie w pierwszej trójce producentów orzeszków ziemnych są Indie, Chiny i Stany Zjednoczone.
Orzechy ziemne cieszą się złą sławą – należą do jednych z najbardziej alergizujących substancji. Są jednak bardzo smaczne i z tego powodu są spożywane świeże lub palone. Wytwarza się z nich również olej o przyjemnym zapachu i smaku. Olej z orzeszków ziemnych może być tłoczony na zimno – ma wówczas głęboki żółty kolor i przyjemny orzechowy zapach i słodkawy smak, lub rafinowany, który jest jasnożółty, ma neutralny smak, i jest pozbawione alergenów i zanieczyszczeń.
Olej arachidowy – skład

Olej arachidowy zawiera:

13–45% kwasu linolowego
36–72% kwasu olejowego
6–16% kwasu palmitynowego
1–7% kwasu stearynowego
1–3% kwasu arachidowego
2–5% kwasu behenowego
1–3% kwasu lignocerynowego

Ze względu na taki skład, należy ograniczyć korzystanie z niego do podawania na zimno, do sałatek, dressingów czy ssania. Warto wiedzieć, że olej z orzeszków ziemnych ma dość długi okres przydatności do spożycia, pod warunkiem, że jest właściwie przechowywany. Tłoczony na zimno olej z orzeszków ziemnych może zachować swoje właściwości nawet rok, a rafinowany olej z orzeszków ziemnych może pozostać świeży przez okres do 18 miesięcy. W obydwu przypadkach należy przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.

Olej arachidowy – właściwości

Stosowany z umiarem i na zimno, olej z orzeszków ziemnych może mieć wiele korzyści dla zdrowia. Działa jak naturalny tonik, który zwiększa odporność i wzmacnia całe ciało. Ponieważ zawiera wysoki poziom przeciwutleniających polifenoli, które pomagają eliminujować wolne rodniki, które wywołują wiele chorób cywilizacyjnych, ma mocne funkcje prewencyjne. Jest też naturalnym źródłem resweratrolu.
Resweratrol jest jedną z najsilniejszych substancji ochronnych dla naszego organizmu.Ma bardzo mocne działanie antyoksydacyjne. Jego zdolność do wychwytywania lub hamowania powstawania wolnych rodników jest o wiele większa od antyoksydacyjnych zdolności witamin A, C i E.
Z kolei kwas oleinowy będący jednonienasyconym kwasem tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, zwiększając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu. Dzięki temu wykazuje działanie prewencyjne w przypadku dolegliwości sercowo-naczyniowych, takich jak choroba tętnic wieńcowych, zawał serca, udaru mózgu czy miażdżyca.

Żurawina http://zdrowszeznatury.pl

Żurawina

31 głosów, średnia 4.18 (ocena ogólna 79%)

Żurawina http://zdrowszeznatury.pl

Zakażenia układu moczowego to częsta przypadłość kobiet. Ta kłopotliwa dolegliwość jest przyczyną poważnego dyskomfortu. Stosowana od wielu lat w medycynie ludowej i tradycyjnej żurawina może skutecznie temu zapobiegać i są na to dowody naukowe publikowane w najbardziej prestiżowych czasopismach naukowych.

Żurawina jest smaczna, a suplement diety będący ekstraktem roślinnym to jeden z najlepiej tolerowanych suplementów, który nie wykazuje znaczących interakcji z innymi lekami. Oprócz udowodnionych właściwości związanych z zapobieganiem i leczeniem nawracających infekcji układu moczowego. Składniki żurawiny mają również inne, zdrowotne korzyści takie jak przeciwinfekcyjne, przeciwnowotworowe oraz silne antyoksydacyjne. Ponadto składniki żurawiny mogą wywoływać pozytywne zmiany w układzie sercowo-naczyniowym i metabolicznym oraz poprawiać aktywność neuropsychologiczną.

Żurawina skład

Do głównych grup związków chemicznych występujących w owocach żurawiny należą: kwasy organiczne, związki fenolowe, terpeny i inne składniki. Z owoców żurawiny wielkoowocowej wyizolowano również kwasy organiczne należące do różnych grup chemicznych.
W grupie hydroksykwasów stwierdzono obecność kwasu cytrynowego i jabłkowego.
Wśród kwasów alifatycznych nasyconych jednokarboksylowych znalazł się kwas β-hydroksymasłowy, wśród dikarboksylowych kwas malonowy, a z pochodnych uronowych wyizolowano kwas glukuronowy. Warto dodać, że zawartość hydrofilnych kwasów karboksylowych wyodrębnionych z soku żurawiny wynosiła 2,67-3,57%

Żurawina działanie

Ostatnie badania wykazały, że żurawina zmniejsza zdolność E. coli do przylegania do błony śluzowej pęcherza moczowego i cewki moczowej, co zmniejsza możliwość zakażenia dróg moczowych. Żurawina jest również silnym przeciwutleniaczem i zawiera składnik rozszerzający naczynia krwionośne.

Właściwości lecznicze Żurawiny zostały docenione wieki temui.  W tradycyjnej medycynie owoce żurawiny wykorzystywano w leczeniu wielu dolegliwości, w tym utraty apetytu, problemach trawiennych, chorób krwi i szkorbutu.

Owoce żurawiny bogate są w przeciwutleniacze – głównie proantocyjanidyny. Przeciwutleniacze zmiatają wolne rodniki – szkodliwe cząstki, które są przyczyną najgroźniejszych zmian i chorób cywilizacyjnych, jak również przyspieszają proces starzenia. Toksyny środowiskowe takie jak promieniowanie ultrafioletowe, palenie papierosów, zanieczyszczenie powietrza, mogą zwiększyć ilość wolnych rodników w organizmie. A zawarte w żurawinie składniki skutecznie je neutralizują.

Żurawina jest również doskonałym źródłem witaminy C, jak również, kolejnym ważnym antyoksydantem. Sok z żurawin doskonale chroni przed szkorbutem i zmniejsza stany zapalne.

W latach dwudziestych ubiegłego wieku amerykańscy naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedzą duże ilości żurawiny mają mniej infekcji moczowych niż ci, którzy nie jedzą dużych ilości żurawiny. Ponieważ bakterie nie mogą przetrwać w środowisku kwaśnym, badacze przypuszczają, że dieta bogata w owoce żurawiny pomaga zapobiegać leczeniu infekcji dróg moczowych, które są zwykle powodowane przez bakterie, znanych jako Escherichia coli .Większość infekcji układu moczowego powodują bakterie Escherichia coli, które normalnie żyją w okrężnicy.

Aktualny stan badań udowadnia, że żurawina zapobieganie schorzeniom układu moczowego poprzez hamowanie bakterii infekcyjnych, E. Coli (Sobota 1984 r Schmidt i Sobota 1988; Zafriri 1989; OFEK 1991; Howell 1998). Bakteryjne przyleganie tych komórek jest krytycznym etapem w rozwoju infekcji, bez niego bakterie będące przyczyną infekcji są wypłukiwane.

Dalsze badania laboratoryjne wykazały również, że żurawina zapobiega rozwojowi innych mikroorganizmów zwany Helicobacter pylori. Bakterie te, które mogą powodować wrzody żołądka, więc możliwe jest, że żurawina może ostatecznie odrywać znaczącą rolę w profilaktyce tej choroby.

Żurawina zwiększa absorpcję witaminy B 12
Sok żurawinowy zwiększa wchłanianie witaminy B12 w tym wśród pacjentów przyjmujących leki zobojętniające sok żołądkowy (leki zmniejszające wydzielanie soku żołądkowego), takie jak inhibitory pompy protonowej.

Nagietek lekarski działanie zdrowotne http://zdrowszeznatury.pl

Nagietek lekarski działanie zdrowotne

32 głosów, średnia 4.46 (ocena ogólna 82%)

Nagietek lekarski działanie zdrowotne http://zdrowszeznatury.pl

 Nagietek lekarski (łac. Calendula officinalis) to jednoroczna bardzo popularna ogrodowa roślina ozdobna, ale także popularny surowiec zielarski, dość często stosowany w ziołolecznictwie i kosmetyce.

Jeśli szukasz ziołowego sposobu na oczyszczenie skóry i wzmocnieniu najważniejszych funkcji organizmu, tu nagietek lekarski wybornie się do tego nadaje. Jako surowiec lekarski wykorzystuje się kwiatostany i okazjonalnie liście nagietka lekarskiego. Koszyczki nagietka zawierają glikozydy i saponiny triterpenowe, karotenoidy, flawonoidy, a także gorycze, związki śluzowe, kwasy organiczne, fitosterole.

Calendula czyli nagietek lekarski ma długą historię stosowania w ziołolecznictwie. Ten uroczy, pomarańczowo kwitnący kwiatek zawiera silnie działające substancje aktywne o szerokim spectrum działania. Nagietek lekarski ma właściwości przeciwzapalne – zwłaszcza przy przeziębieniach i infekcjach wirusowych i przeciwgrzybicze, przyspiesza gojenie się ran. Ponadto działa rozkurczowo i żółciopędnie, wzmagając wydzielanie się żółci. Zewnętrznie stosuje się go przy stanach zapalnych skóry oraz błon śluzowych jamy ustnej i gardła, przy trudno gojących się ranach i owrzodzeniach.

Nagietek lekarski działanie zewnętrzne

Zewnętrznie stosuje się:

  • do płukania jamy ustnej i gardła – przy wszelkich dolegliwościach na tle wirusowym i bakteryjnym
  • do mycia twarzy i przemywania skóry zaczerwienionej, odparzonej, z wysypką, egzemami, łuszczącej się
  • jako nasiadówka przy występujących hemoroidach
  • przy chorobach zębów i jamy ustnej jako płukanka

Nagietek lekarski działanie wewnętrzne

Wewnętrznie stosuje się w przy:

  • stanach zapalnych – wywołanych przez wirusy, bakterie,
  • dolegliwościach gastrycznych związanych z woreczkiem żółciowym
  • gorączce – w przeziębieniach i infekcjach
  • chorobach wątroby
  • zaburzeniach w trawieniu i wydzielaniu żółci

Herbatka nagietkowa

Nagietek jest bezpiecznym ziołem, dobrze tolerowanym. Powinny unikać go kobiety w ciąży i osoby uczulone na rośliny z rodziny Astrowatych. Zwyczajowo zalewa się stołową łyżkę ziół, 250 ml wrzącej wody i parzy pod przykryciem 30-40 minut. Pić 3-4 razy dziennie.

Borówka czernica działanie na wzrok http://zdrowszeznatury.pl

Borówka czernica działanie na wzrok

22 głosów, średnia 4.20 (ocena ogólna 79%)

Borówka czernica działanie na wzrok http://zdrowszeznatury.pl

Borówka ( Vaccinium myrtillus L.) jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł antocyjanów. To właśnie one nadają jej niebiesko-czarny kolor i wysoką zawartość antyoksydantów, czyli tych wszystkich związków, które są uważane za kluczowe jeśli chodzi o działanie lecznicze.

Mimo, borówka jest kojarzona z lotnikami RAF-u i znane jest jej działanie na poprawę widzenia, to warto wiedzieć, że to nie jedyne jej właściwości lecznicze. Borówka czernica ma także wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi, ma działanie przeciwzapalne i obniżające poziom lipidów oraz silną zdolność do obrony antyoksydacyjnej i przeciw skutkom stresu oksydacyjnego. W związku z tym, borówka ma potencjalną wartość w leczeniu lub profilaktyce stanów związanych z zapaleniem, chorób sercowo-naczyniowych, raka. Istnieją również doniesienia, że borówka ma działanie przeciwbakteryjne.

Borówka czernica skład

Właściwości lecznicze borówka czernica zawdzięcza dość bogatemu zespołowi związków czynnych takich jak: garbniki, głównie pochodne katechiny, epikatechiny i antocyjany, glukozydy, galaktozydy i arabinozydy pochodne delfinidyny, cyjanidyny, peonidyny, petunidyny i malwidyny (15 związków) oraz dwa sambubiozydy cyjanidyny i delfinidyny. W jagodach występują też procyjanidyny B1 i B4, flawonoidy, kwasy organiczne i kwas elagowy. Istotny dla aktywności antyoksydacyjnej czarnych jagód jest resveratrol.

Naturalnie występujące w niej antocyjany występują w jagodach w znacznie większej ilości niż w przypadku innych owoców jak truskawki, maliny, wiśnie czy żurawina. Łączna zawartość antocyjanów w jagodach waha się w zakresie 300-700 mg / 100 g świeżych owoców, chociaż zakres ten zależy od odmiany, miejsca zbioru i stopnia dojrzałości jagód.

Antocyjany występują głównie w skórce owoców i uszkodzenia skóry spowodowane podczas zbioru owoców zmniejsza zawartość antocyjanów. Również stopień dojrzałości owoców przyczynia się do różnic w całkowitej zawartości antocyjanów.

Borówka czernica działanie

Poza niekwestionowanymi walorami smakowymi jagoda jest powszechnie stosowana w celu poprawy widzenia w nocy oraz w celu zmniejszenia przepuszczalności naczyń i kruchość naczyń włosowatych; ponadto jagody wykazują inne korzyści dla zdrowia, choć większość z nich związana jest z ich właściwościami antyoksydacyjnymi.

Antocyjany borówki czernicy mają obecnie największe znaczenie w leczeniu i prewencji zaburzeń wzroku. To także wiąże się w pewnym stopniu z ich aktywnością antyoksydacyjną. Wyniki badań wskazują na liczne możliwości stosowania preparatów zawierających antocyjany borówki czernicy w poprawie widzenia nocą i przy złym oświetleniu. Dlatego piloci RAF w czasie II wojny światowej jedli duże ilości dżemu jagodowego.

Borówka czernica działanie przeciwnowotworowe
Jagody mają również potencjalne działanie przeciwnowotworowe. W badaniach na zwierzęcych zaobserwowano, że antocyjany zawarte w jagodach mają działanie prewencyjne w stosunku do wszystkich zmian mutacyjnych na poziomie komórkowym, dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu.

Borówka czernica działanie przeciwzapalne
Zapalenie jest mechanizmem obronnym, ale przewlekłe zapalenie zwiększa stres oksydacyjny i leży u podstaw wielu chorób w tym chorób układu krążenia i nowotworów. Wiele badań sugeruje, że antocyjany, dominujące związki fenolowe występujące w borówce czernicy mają działanie przeciwzapalne.

Borówka czernica działanie przeciwcukrzycowe
W tradycyjnej medycynie ludowej posiadają właściwości przeciwcukrzycowe. Zarówno owoce i liście były używane od wieków w celu łagodzenia objawów cukrzycy, co potwierdzają współczesne badania.

Na przestrzeni stuleci jagody były ważnym i cenionym elementem diety człowieka. Jagody zawierają wiele ważnych związków, ale najważniejsze z nich to antocyjany, które mają działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antybakteryjnych i hipoglikemizującego i poprawiające wzrok.