Borówka czernica działanie na wzrok http://zdrowszeznatury.pl

Borówka czernica działanie na wzrok

Borówka czernica działanie na wzrok
22 głosów, średnia 4.20 (ocena ogólna 79%)

Borówka czernica działanie na wzrok http://zdrowszeznatury.pl

Borówka ( Vaccinium myrtillus L.) jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł antocyjanów. To właśnie one nadają jej niebiesko-czarny kolor i wysoką zawartość antyoksydantów, czyli tych wszystkich związków, które są uważane za kluczowe jeśli chodzi o działanie lecznicze.

Mimo, borówka jest kojarzona z lotnikami RAF-u i znane jest jej działanie na poprawę widzenia, to warto wiedzieć, że to nie jedyne jej właściwości lecznicze. Borówka czernica ma także wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi, ma działanie przeciwzapalne i obniżające poziom lipidów oraz silną zdolność do obrony antyoksydacyjnej i przeciw skutkom stresu oksydacyjnego. W związku z tym, borówka ma potencjalną wartość w leczeniu lub profilaktyce stanów związanych z zapaleniem, chorób sercowo-naczyniowych, raka. Istnieją również doniesienia, że borówka ma działanie przeciwbakteryjne.

Borówka czernica skład

Właściwości lecznicze borówka czernica zawdzięcza dość bogatemu zespołowi związków czynnych takich jak: garbniki, głównie pochodne katechiny, epikatechiny i antocyjany, glukozydy, galaktozydy i arabinozydy pochodne delfinidyny, cyjanidyny, peonidyny, petunidyny i malwidyny (15 związków) oraz dwa sambubiozydy cyjanidyny i delfinidyny. W jagodach występują też procyjanidyny B1 i B4, flawonoidy, kwasy organiczne i kwas elagowy. Istotny dla aktywności antyoksydacyjnej czarnych jagód jest resveratrol.

Naturalnie występujące w niej antocyjany występują w jagodach w znacznie większej ilości niż w przypadku innych owoców jak truskawki, maliny, wiśnie czy żurawina. Łączna zawartość antocyjanów w jagodach waha się w zakresie 300-700 mg / 100 g świeżych owoców, chociaż zakres ten zależy od odmiany, miejsca zbioru i stopnia dojrzałości jagód.

Antocyjany występują głównie w skórce owoców i uszkodzenia skóry spowodowane podczas zbioru owoców zmniejsza zawartość antocyjanów. Również stopień dojrzałości owoców przyczynia się do różnic w całkowitej zawartości antocyjanów.

Borówka czernica działanie

Poza niekwestionowanymi walorami smakowymi jagoda jest powszechnie stosowana w celu poprawy widzenia w nocy oraz w celu zmniejszenia przepuszczalności naczyń i kruchość naczyń włosowatych; ponadto jagody wykazują inne korzyści dla zdrowia, choć większość z nich związana jest z ich właściwościami antyoksydacyjnymi.

Antocyjany borówki czernicy mają obecnie największe znaczenie w leczeniu i prewencji zaburzeń wzroku. To także wiąże się w pewnym stopniu z ich aktywnością antyoksydacyjną. Wyniki badań wskazują na liczne możliwości stosowania preparatów zawierających antocyjany borówki czernicy w poprawie widzenia nocą i przy złym oświetleniu. Dlatego piloci RAF w czasie II wojny światowej jedli duże ilości dżemu jagodowego.

Borówka czernica działanie przeciwnowotworowe
Jagody mają również potencjalne działanie przeciwnowotworowe. W badaniach na zwierzęcych zaobserwowano, że antocyjany zawarte w jagodach mają działanie prewencyjne w stosunku do wszystkich zmian mutacyjnych na poziomie komórkowym, dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu.

Borówka czernica działanie przeciwzapalne
Zapalenie jest mechanizmem obronnym, ale przewlekłe zapalenie zwiększa stres oksydacyjny i leży u podstaw wielu chorób w tym chorób układu krążenia i nowotworów. Wiele badań sugeruje, że antocyjany, dominujące związki fenolowe występujące w borówce czernicy mają działanie przeciwzapalne.

Borówka czernica działanie przeciwcukrzycowe
W tradycyjnej medycynie ludowej posiadają właściwości przeciwcukrzycowe. Zarówno owoce i liście były używane od wieków w celu łagodzenia objawów cukrzycy, co potwierdzają współczesne badania.

Na przestrzeni stuleci jagody były ważnym i cenionym elementem diety człowieka. Jagody zawierają wiele ważnych związków, ale najważniejsze z nich to antocyjany, które mają działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antybakteryjnych i hipoglikemizującego i poprawiające wzrok.