Chrzan właściwości lecznicze http://zdrowszeznatury.pl

Chrzan właściwości lecznicze

Chrzan właściwości lecznicze
28 głosów, średnia 4.34 (ocena ogólna 81%)

Chrzan właściwości lecznicze http://zdrowszeznatury.pl

Mało kto wie, że chrzan to naturalny antybiotyk, który powodzeniem można wykorzystywać w walce z przeziębieniem, zapaleniem zatok, migdałków czy oskrzeli. Dodatkowo pobudza apetyt oraz wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego.

Ma bardzo silne właściwości bakteriostatyczne przez co zwiększa odporność organizmu. Warto zażywać go w nieżytach nosa i oskrzeli. Chrzan przyspiesza wypływ śluzu, gdyż zawiera substancje działające obkurczająco na śluzówkę.

Chrzan właściwości lecznicze i skład

Korzeń chrzanu zawiera glukozynolaty, wśród których można wyróżnić fitoncydy o działaniu przeciwdrobnoustrojowym (alternatywy dla antybiotyków). Do glukozynolatów należy synigryna i glukonasturcyina. Pod wpływem enzymów i kwasów glukozynolaty uwalniają olejek gorczyczny o ostrym, drażniącym i duszącym zapachu (izosiarkocyjanian allilu). W korzeniu jest obecna witamina C w znaczących ilościach (ok. 0,25-0,3%). Zawartość synigryny w korzeniu wynosi ok. 0,2%. Chrzan jest bogaty w siarkę, jod, żelazo, wapń i magnez.

W chrzanie występują flawonoidy:

  • kwercetyna,
  • kemferol i rutyna,
  • kumaryny,
  • kwasy fenolowe,
  • mirozynaza,
  • peroksydaza)
  • fenyloetyl

Z chrzanu robi się również okłady na bolące stawy, mięśnie i ścięgna. Stosuje się go również przy przeziębieniach, jako łagodny antybiotyk, gdyż działa przeciwgorączkowo i przeciwbakteryjnie. Ma również zdolność rozrzedzania wydzieliny w drogach oddechowych i dlatego może być stosowany w leczeniu kaszlu i zapalenia oskrzeli. Chrzan właściwości lecznicze wykazuje również w liściach i świeżo wyciśniętym soku.

Bakteriobójcze działanie soku ze świeżo utartego chrzanu

Sok ze świeżego korzenia chrzanu zabija wiele opornych bakterii, np. Bacillus subtilis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, dlatego jest zalecany przy infekcjach układu moczowego, skóry, układu oddechowego oraz pokarmowego. Dawka doustna nie powinna przekroczyć wynosi 20 g śna dzień, najlepiej w dwóch porcjach, po 10 g.Świeży chrzan działa wybielająco na skórę, usuwa liczne plamy, jednocześnie pobudza miejscowo krążenie krwi i hamuje rozwój bakterii oraz grzybów.

Domowy chrzan – przepis

Składniki:

  • 2 korzenie świeżego chrzanu (ok. 500 g)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (octu winnego, jabłkowego, spirytusowego)
  • cukier
  • sól
  • kilka łyżek gorącej wody 

Sposób przygotowania:

Korzenie chrzanu cienko obieramy, najlepiej obieraczką do warzyw. Potem kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zimnej wody na mniej więcej 1 godzinę. Moczenie chrzanu w zimnej wodzie zmniejszy ilość wylanych łez w czasie tarcia, a także pozwoli zachować ładne zabarwienie

Do miseczki, do której będziemy tarli chrzan wlewamy sok z cytryny. A potem ścieramy chrzan – najlepiej na świeżym powietrzu. Do utartego chrzanu dodajemy kilka łyżek gorącej wody (tak by był wilgotny) i doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny (octem). Chrzan wkładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce.Do chrzanu można dodać przed podaniem odrobinę śmietany lub majonezu.

Polecane produkty:

Błonnik z czarnej aronii
Błonnik działanie i właściwości lecznicze http://zdrowaznatury.pl
Błonnik z czarnej aronii
Błonnik z czarnej aronii działa odmładzająco i wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego. Pomocny w podnoszeniu ogólnej odporności organizmu.
Zobacz…