Czarnuszka - właściwości lecznicze http://zdrowszeznatury.pl

Czarnuszka – właściwości lecznicze

Czarnuszka – właściwości lecznicze
37 głosów, średnia 4.12 (ocena ogólna 79%)

Czarnuszka - właściwości lecznicze http://zdrowszeznatury.pl

Prawie 700 współczesnych badań naukowych potwierdza to, co wiedzieli starożytni: Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana także czarnym kminkiem to jedna z najbardziej drogocennych roślin świata o zbawiennym działaniu zdrowotnym. Nie bez powodu nazywana jest „złotem faraonów” – fiolka z nasionkami czarnuszki znalazła się przecież w grobowcu Tutenchamona. Z powodzeniem stosowały ją również egipskie piękności, m.in. Kleopatra. Nie ma też żadnej przesady w tym, że leczy wszystko oprócz śmierci. Czarnuszka właściwości lecznicze, większe niż myślisz.

Dlaczego czarnuszka ma tak szerokie spectrum działania?

Czarnuszkę można wykorzystywać w postaci nasion, jak i oleju. Obydwie formy charakteryzują się podobnymi właściwościami leczniczymi. Swoje nadzwyczajne działanie leczniczo-wspomagające czarnuszka zawdzięcza ponad 100 aktywnym substancjom.

Czarnuszka siewna zawiera:

  • witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu
  • białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany
  • różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)
  • fosfolipidy i fitosterole
  • flawonoidy i saponiny
  • alkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin
  • olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon

Dzięki tak bogatemu składowi czarnuszka ma niezwykle silne właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne.

Czarnuszka – właściwości lecznicze

 

1. Wspomaga odporność. Sięgaj po nią zawsze, gdy chcesz wzmocnić organizm lub uniknąć choroby. Zawarte w niej związki wzmacniają układ odpornościowy, poprzez syntezę interferonu czy wzrost ilości limfocytów i makrofagów – ważnych komórek układu immunologicznego.

2. Zmniejsza objawy alergii. Czarnuszka ma działanie antyhistaminowe. Regularne przyjmowanie czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje zmniejszenie natężenia najbardziej przykrych objawów alergii.

3.Ułatwia oddychanie u astmatyków.  Dzięki regularnie przyjmowanej czarnuszce u chorych na astmę poprawia się wydolność płuc. U zdecydowanej większości zmniejszają się również kłopoty z oddychaniem i świszczący oddech.

4.Pomaga walczyć z anemią. W wielu publikacjach można znaleźć dane, że czarnuszka powoduje zwiększenie poziom hemoglobiny i erytrocytów.

5. Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. To zasługa składnika o nazwie tymochion. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że tymochinon ma wyjątkowo skuteczne oddziaływanie przeciwnowotworowe, szczególnie w zwalczaniu komórek nowotworowych o wielolekowej oporności, w tym raka trzustki, mięsakom, niektórych linii komórek białaczkowych oraz raka okrężnicy.

Tymochinon posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyalergiczne i przeciwwrzodowe. W przeprowadzonych w 2010 roku badaniach pilotażowych odkryto, że tymochinon ma działanie przeciwpadaczkowe u dzieci z epilepsją.

6. Zwalcza pasożyty. Olej z czarnuszki skutecznie zwalcza owsiki, blastocytozę, a nawet włośnia krętego. Pod tym kątem olej z czarnuszki ma działanie silniejsze nawet od oleju czosnkowego.

7.Likwiduje nadciśnienie. Czarnuszka nie tylko obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Duża zawartość flawonoidów powoduje, że zapobiega wzrostowi homocysteiny, która prowadzi do rozwoju miażdżycy.

8.Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.  A to z powodu obniżenia stężenia szczawianów w moczu, z których formują się kamienie nerkowe.

9.Działa przeciwko bakteriom Helicobacter pylori. Czarnuszka ma również udowodnioną skuteczność przeciwko bakteriom Helicobacter pylori. Przynosi ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego. A olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka.

Jak przyjmować czarnuszkę?

Nasiona czarnuszki mogą z powodzeniem zastąpić pieprz. Będą tak samo smakowały, ale nie zakwaszą organizmu. Najlepiej mielić je bezpośrednio przed użyciem. Jeśli wybierasz olej z czarnuszki, pamiętaj że nadaje się do użycia przez około trzy miesiące od momentu wytworzenia. Przechowuj go w lodówce i koniecznie w zaciemnionej butelce.

Dorośli, by osiągnąć zamierzony efekt terapeutyczny powinni przyjmować łyżeczkę oleju dwa razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem.

Polecane produkty:

Błonnik z palmy sabałowej
Sacha Inchi ( Plukenetia volubilis ) http://zdrowaznatury.pl
Błonnik z palmy sabałowej
Flawonoidy zawarte w produkcie są odpowiedzialne za wspomaganie działania przeciwzapalnego, przeciwwysiękowego oraz polepszenie krążenia.
Zobacz…