Dlaczego pH wody jest takie ważne? http://zdrowszeznatury.pl

Dlaczego pH wody jest takie ważne?

Dlaczego pH wody jest takie ważne?
34 głosów, średnia 3.92 (ocena ogólna 77%)

Dlaczego pH wody jest takie ważne? http://zdrowszeznatury.pl

Czysta jest podstawą dobrego zdrowia. Twoje ciało w 70% składa się właśnie z wody, więc to jaką wodą spożywasz ma olbrzymi wpływ na cały organizm. Dziś zbyt wiele osób decyduje się pić słodkie, gazowane napoje albo słodzone kawy i herbaty. Mało kto pije czystą, dobrej jakości wodę bezsmakową. A pH wody ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.

Tymczasem woda, jakiej używamy na co dzień do gotowania, ma większy wpływ na nasze zdrowie niż nam się zdaje. to właśnie ona w dużej mierze wpływa na równowagę pH organizmu.

Równowaga pH organizmu

Odczyn pH pokazuje czy w roztworze znajduje się nadmiar jonów wodorowych H+ (odczyn kwaśny), czy nadmiar jonów wodorotlenkowych OH- (odczyn zasadowy), czy też są one w równowadze (odczyn obojętny). Tak jak temperatura ciała człowieka musi być utrzymywana na poziomie 36,6 C, tak samo krew musi utrzymywać poziom pH, czyli 7,35-7,45.

W wyniku spożywanego pożywienia, w tym wody, oraz w wyniku procesu przemiany materii, kwasowość organizmu wzrasta, a naturalna zasadowość naszych płynów ustrojowych ulega obniżeniu. Oczywiście wahania te są nieznaczne, bo obniżenie zasadowości krwi do pH = 6,95 może spowodować utratę przytomności, a nawet śmierć. Dlatego utrzymanie stałej zasadowości pH jest więc niezbędną podstawą zdrowego życia.

Utrzymaniu stałej zasadowości sprzyja spożywanie wody o właściwym pH. Jeśli woda będzie miała odczyn poniżej 7 to jest on kwasotwórczy i jeszcze bardziej go zakwasi. Jeśli zaś powyżej 7 to będzie to odczyn zasadotwórczy, czyli wskazany. Woda, jaką spożywamy powinna zatem mieć wartości przynajmniej 7.4, a najlepiej – pomiędzy 8.0 a 9.5. Warto wiedzieć, że najwyższe pH mają soki z zielonych liści i mało słodkich owoców. Ich odczyn wynosi ponad 9.

pH wody, którą można kupić w butelkach:

Mama i ja – 7.7

Kropla Beskidu – 7.6

Żywiec – 7.5

Gerber – 7,5

Arctic – 7.5

Nałęczowianka – 7.4

Primavera – 7.4

Cisowianka – 7,1

Dobrawa – 6.3

Muszynianka – 6.0

Staropolanka – 5.5

pH Wody smakowe – bardzo niskie pH  ok 3,58)

Woda z kranu w większych miastach ma pH powyżej 7.

Uzdatniona poprzez filtry  woda z kranu  ma pH neutralne (pH równo 7) lub nawet niższe. filtry  oczyszczają wodę, ale też obniżają jej pH.

Woda gotowana ma pH powyżej 9.