Flawonoidy charakterystyka i działanie http://zdrowszeznatury.pl

Flawonoidy charakterystyka i działanie

Flawonoidy charakterystyka i działanie
33 głosów, średnia 4.57 (ocena ogólna 84%)

Flawonoidy charakterystyka i działanie http://zdrowszeznatury.pl

W ostatnim czasie flawonoidy stały się przedmiotem wielu badań biochemicznych, klinicznych i epidemiologicznych . Te naturalnie występujące związki roślinne wykazują silne działanie lecznicze oraz profilaktyczne. Flawonoidy jako związki polifenolowe, budzą szczególne zainteresowanie i ze względu na ilość, w jakiej występują, jak i ze względu na swoje działanie.

Flawonoidy to naturalne związki występujące w roślinach. Są bardzo liczną grupą- dotąd zidentyfikowano ok. 8 tys. związków należących do grupy flawonoidów, z czego tylko  4000 typów zostało lepiej poznanych i przebadanych. W wyniku przeprowadzonych badań in viv i in vitro wiadomo już, że wykazują działanie przeciwutleniające/antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, moczopędne, detoksykujące, przeciwarytmiczne. Ich aktywność sprawia, że powinniśmy na stałe włączyć je do swojej diety.

Z względu na budowę, związki flawonoidowe dzieli się na

  • flawanony  (naryngenina, naryngina, hesperetyna, hesperedyna);
  • flawanole  (epikatechina, epigallokatechina, katechina);
  • flawony  (apigenina, diosmetyna, luteolina);
  • izoflawony  (daidzeina, genisteina);
  • flawonole  (kwercetyna, kemferol, mirecytyna, fisteina, morina);
  • antocyjany  (cyjanidyna, pelargonidyna, malwidin)

Do związków flawonoidowych zaliczane są również bioflawonoidy (np. ginkgetyna), flawonolignany (np. sylibina), prenyloflawonoidy, glikozydoestry flawonoidowe, chalkony oraz proantocyjany.

W świecie roślinnym flawonoidy mają różnorodne funkcje

  • są barwnikami, które nadają roślinom różne barwy – od żółtej  w owocach cytrusowych po czerwoną,
  • chronią  je przed szkodliwym działaniem promieniowania nadfioletowego,  grzybów i owadów,
  • pełnią funkcje hormonów roślinnych, regulatorów wzrostu i inhibitorów  wielu reakcji enzymatycznych.

Flawonoidy w diecie

Jako związki roślinne, flawonoidy występują również w diecie człowieka – szacunkowo spożywa się około 1 g związków flawonoidowych. Wiele zależy od nawyków żywieniowych i ilości spożywanych roślin.

Głównym źródłem flawonoidów w diecie są warzywa takie jak cebula, pomidory, papryka, brokuły i owoce – owoce cytrusowe, jabłka, jagody, czarne porzeczki czy winogrona lub ziołach takich jak kwiatostan i kwiat głogu, korzeń tarczycy bajkalskiej, miłorząb japoński kwiatostan lipy, kwiatostan kocanek, kwiat bzu czarnego, liść brzozy, owoc ostropestu plamistego, ziele fiołka trójbarwnego, ziele nawłoci, ziele rdestu ptasiego, ziele skrzypu polnego

Aktywność biologiczna flawonoidów

Flawonoidy wykazują wielokierunkowość działania Ze względu na strukturę chemiczną wykazują wysoką aktywność biologiczną i w różny sposób wpływają na metabolizm komórkowy.

Polecane produkty:

Błonnik porzeczkowy
Antocyjany działanie - jak poprawić wzrok http://zdrowaznatury.pl
Błonnik porzeczkowy
Flawonoidy znajdujące się w błonniku z czarnej porzeczki to katechina, epikatechina, procyjanidyny, kempferol i myricetyna.
Zobacz…

Błonnik jabłkowy

Sacha Inchi ( Plukenetia volubilis ) http://zdrowaznatury.pl
Błonnik jabłkowy
Usprawnia pracę wszystkich narządów przewodu pokarmowego i znacznie skraca czas perystaltyki jelit.
Zobacz…