kapsaicyna na odchudzanie

Kapsaicyna na odchudzanie i nie tylko

Kapsaicyna na odchudzanie i nie tylko
20 głosów, średnia 4.18 (ocena ogólna 78%)

Kapsaicyna na odchudzanie i nie tylko http://zdrowszeznatury.pl

Okazuje się, że kapsaicyna  znana głównie z ostrego smaku papryki, posiada wiele innych właściwości, dzięki którym coraz głośniej mówi się o zastosowaniu jej jako suplementu diety w walce z wieloma poważnymi schorzeniami.

Kapsaicyna to częsty składnik tabletek na odchudzanie – jest dobrze znana jako element kuracji odchudzających, który odpowiada za podkręcanie tempa przemiany materii. Oprócz tego kapsaicyna posiada liczne właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Biorąc pod uwagę jej budowę to organiczny związek chemiczny, alkaloid.  Kapsaicyna działa na receptory bólu (nocyceptory), które wysyłają sygnały do mózgu. Dlatego po zjedzeniu papryczki chili mamy silne uczucie pieczenia. Warto wiedzieć, że  aby pozbyć się  tego odczucia, należy wypłukać usta  tłuszczem roślinnym lub wypić szklankę tłustego mleka. Picie wody nic nie pomoże.

Kapsaicyna w medycynie

Od kilku lat kapsaicynę stosuje się również w medycynie. Kapsaicyna wykazuje zróżnicowane działania na ludzki organizm. Najważniejsze to m. in. właściwości drażniące i przeciwbólowe, a także wpływ na termoregulację czy metabolizm tkanki tłuszczowej. Za mniej istotne uważa się działanie antyoksydacyjne, hipotensyjne czy przeciwdrobnoustrojowe.

Początkowo była składnikiem maści na bóle mięśni i stawów. Potem wykorzystywano ją jeszcze w plastrach przeciwbólowych czy spreyach do nosa. Jednakże najważniejszym odkryciem nadal pozostaje zdolność kapsaicyny do hamowania procesu nowotworzenia.

Pierwsze badania na ten temat pojawiły się pod koniec lat 90. W 2006 roku amerykańscy naukowcy udowodnili zdolność kapsaicyny do hamowania rozwoju raka prostaty, rok później – w Daejeon (Korea Południowa) – w podobny sposób zatrzymano rozwój komórek rakowych jelita grubego. Wreszcie w 2008 roku naukowcy z Busan w Korei Południowej przeprowadzili doświadczenie na komórkach glejaka – nowotworu wywodzącego się z komórek glejowych, stanowiących – obok neuronów – podstawowy budulec tkanki nerwowej. I tym razem kapsaicyna zahamowała rozwój komórek nowotworowych.

 Kapsaicyna na odchudzanie

Kapsaicyna na odchudzanie stosowana jest od dawna. Kapsaicyna stymuluje metabolizm, a więc przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym  wpływa na produkcję hormonu tarczycy, który reguluje adrenalinę i dopaminę – hormony regulujące apetyt. Właśnie dlatego spożywanie potraw zawierających kapsaicynę, hamuje apetyt  i pomaga spalić tkankę tłuszczową. Wiemy na pewno, że kapsaicyna pobudza organizm do efektywniejszego spalania tłuszczów i obniża poziom trójglicerydów we krwi. Kapsaicyna wpływa również na termogenezę, pobudzając proces wydzielania ciepła. Organizm pracuje na zwiększonych obrotach. Metabolizm znacznie przyspiesza.

Dzięki takim a nie innym właściwościom kapsaicyny organizm rozprawi się ze wszystkim, co zjesz. Skoro wiemy już, że kapsaicyna może dodatkowo zapobiegać nowotworom, warto na stałe włączyć ją do swojej diety.

Polecane produkty:

SlimXL – kuracja odchudzająca
Czy suplementy diety sprawią, że schudniesz? http://zdrowaznatury.pl
SlimXL – kuracja odchudzająca
Z dnia na dzień schudniesz, tracąc po kolei wszystkie zbędne zapasy tłuszczu z każdej części ciała: z podbródka, ramion, pleców, brzucha, ud, bioder, pośladków!
Zobacz…

Błonnik z palmy sabałowej

Sacha Inchi ( Plukenetia volubilis ) http://zdrowaznatury.pl
Błonnik z palmy sabałowej
Błonnik z palmy sabalowej wspomaga łagodzenie zaburzeń mikcyjnych u pacjentów z przerostem prostaty, wspomaga zanik lub obniżenie zalegania moczu w pęcherzu.
Zobacz…