owies

Lecznicze właściwości owsa

Lecznicze właściwości owsa
34 głosów, średnia 4.64 (ocena ogólna 85%)

Lecznicze właściwości owsa http://zdrowszeznatury.pl

Lecznicze właściwości owsa wykraczają daleko poza dostarczanie składników mineralnych takich jak: mangan, selen, cynk, magnez, potas, krzem, żelazo oraz witaminy z grupy B. Oprócz nich owies zawiera również antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników, błonnik oraz beta-glukan.

Błonnik pokarmowy w owsie

Błonnik pokarmowy to naturalny składnik roślinny, z którego zbudowane są ściany komórek, otoczki ziaren i pestek. Błonnik dzieli się na dwie frakcje: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie, a każda z tych frakcji charakteryzuje się odmiennym działaniem.

Błonnik rozpuszczalny – działanie

Frakcja błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie ma działanie przeciwmiażdżycowe. Ogranicza wchłanianie glukozy do krwi i pobudza wydalanie cholesterolu.

Błonnik nierozpuszczalny – działanie

Z kolei błonnik pokarmowy nierozpuszczalny przyspiesza proces trawienia oraz obniża wartość energetyczną posiłków. Błonnik ten pęcznieje w przewodzie pokarmowym, znacznie powiększając swoją objętość. W efekcie zmniejsza apetyt i zapewnia na dłużej uczucie sytości. Ponieważ dodatkowo zwiększa objętość masy kałowej, to zapobiega zaparciom. Właśnie z tego powodu jest niezastąpiony w procesie odchudzania oraz usprawnieniu metabolizmu.

Błonnik owsiany

Owies jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. W pełnym ziarnie owsa znajduje się aż 32%, zaś płatkach owsianych około 14%, z czego frakcja rozpuszczalna w wodzie to blisko 8%. I takie proporcje frakcji błonnikowych ma tylko owies.

Beta-glukan w błonniku owsianym

Lecznicze właściwości owsa w dużej mierze zawdzięczmy właśnie tej cząsteczce. Od kilkunastu lat wiadomo było, że glukany mają właściwości immunomodulacyjne, to znaczy oddziałują na układ odpornościowy. Niestety, naukowcy nie wiedzieli, na czym dokładnie polegało ich działanie. Dopiero 15 lat temu precyzyjnie ustalono jak działają beta-glukany. Po podaniu doustnym beta-glukany wprowadzane są do jelita i wychwytywane przez makrofagi (te posiadają specjalne receptory dla beta-glukanu). Następnie ulegają rozdrobnieniu do postaci o mniejszej wielkości. W kolejnym etapie są transportowane do szpiku i układu siateczkowo- śródbłonkowego. Małe fragmenty beta-glukanów są potem uwalniane przez makrofagi i wychwytywane przez granulocyty, monocyty i komórki dendrytyczne. Wywołuje to odpowiedź immunologiczną, a to oznacza, że układ immunologiczny pracuje na pełnych obrotach. Makrofagi pozostają w stanie zwiększonej aktywności 72 h. Zatem nieregularne przyjmowanie dawek glukanu nie ma sensu.

Beta glukan – naturalne nawilżanie i regeneracja skóry

Beta-glukan ma niezwykłe podobieństwo swoich swoich cech strukturalnych do właściwości kwasu hialuronowego, który odpowieda za nawilżenie i sprężystość skóry. Beta glukan – tak jak kwas hialuronowy ma właściwości silnie nawilżające, wiadomo też, że przyspiesza proces gojenia się skóry. Z tego powodu wykorzystywany jest jako jeden ze składników kremów przeciwzmarszczkowych i jako opatrunek chirurgiczny.

Polecane produkty:

Błonnik owsiany
Lecznicze właściwości owsa http://zdrowaznatury.pl
Błonnik owsiany
Obniża poziom cholesterolu i wspomaga leczenie otyłości. Łagodzi skutki choroby wrzodowej i stany zapalne skóry.
Zobacz…