Mniszek lekarski – dlaczego warto go jeść? http://zdrowszeznatury.pl

Mniszek lekarski – dlaczego warto go jeść?

Mniszek lekarski – dlaczego warto go jeść?
28 głosów, średnia 4.64 (ocena ogólna 84%)

Mniszek lekarski – dlaczego warto go jeść?  http://zdrowszeznatury.pl

Popularny dmuchawiec znany także jako mlecz to jedna z najbardziej cenionych roślin. O jej działaniu leczniczym po raz pierwszy wspomniano w pracach arabskich lekarzy w dziesiątym i jedenastym wieku. Nazywano go wówczas dziką cykorią a z korzenia tej rośliny produkowano kawę.

Mniszek tradycjnie stosowany jest jako środek żółciotwórczy, żółciopędny, wzmagający wydzielanie moczu, pobudzający przemianę materii, odtruwający i poprawiający trawienie.

Napar z mniszka

Napar z mniszka reguluje wypróżnienia i wspomaga leczenie chorób skórnych i otyłości. Obniża poziom cukru we krwi, dlatego zalecany jest w fitoterapii cukrzycy i przy znieprawidłowej tolerancji glukozy. Liście mniszek mają również działanie przeciwmiażdżycowe. Mniszek w tej postaci zapobiega odkładaniu złogów, kamieni żółciowych i zastojom żółci. Chroni wątrobę przed uszkodzeniem, marskością i stłuszczeniem.

Korzeń z mniszka

Kwiaty z mniszka regulują miesiączkowanie i znoszą napięcie przedmiesiączkowe. Korzeń mniszka ma właściwości prebiotyczne.

Młode listki mniszka

Można spożywać je na surowo, jako dodatek do sałatek oczyszczających i odtruwających. Z powodzeniem można wykorzystywać je do detoksykacji wątroby i zmniejszyć w ten sposób skutki uboczne stosowania leków.

Mniszek lekarski – skład

Głównymi składnikami mniszka lekarskiego są:

  • Laktony seskwiterpenowe
  • Trójterpeny, pentacykliczne alkohole trójterpenowe, tetracykliczne trójterpenoidy (taraksasterole, beta-amyryna, taraksol, tarakserol, arnidiol.
  • Fitosterole
  • Karotenoidy
  • Cukrowce (inulina 2-40%, zależnie od pory roku; fruktoza, sukroza).
  • Pektyny, gumy, żywice.
  • Kwasy fenolowe
  • Sole mineralne
  • Związki aminokwasowe i aminowe (cholina).
  • Flawonoidy
  • Kumaryny

Mniszek lekarski – korzyści zdrowotne

  • Świeże ziele mniszka, blaty kwiaty i korzenie zawierają cenne składniki, które są znane silne przeciwutleniacze, zapobiegają chorobom z przeziębienia.
  • Świeże liście są bardzo małokaloryczne – 45 kalorii na 100 g. Jest doskonałe źródło błonnika pokarmowego (dostarcza około 9% RDA na 100 g) i dobry środek przeczyszczający.  Aktywne składniki pomagają obniżyć poziom cholesterolu i pomagają utrzymywać kontrolę wagi.
  • Świeże ziele mniszka zapewnia 10.161 jm witaminy-A na 100 g, około 338% dziennego zalecanego spożycia,-jedno z najwyższych źródeł witaminy-A wśród ziół.
  • Zioło jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, wapń, mangan, żelazo i magnez. 
  • Mniszek jest również bogaty w wiele istotnych witamin: kwas foliowy, ryboflawinę, pirydoksynę, niacynę, witaminy-E-C Świeże ziele mniszka zapewnia 58% zalecanej dawki witaminy C.
  • Mniszek jest chyba najbogatszym źródłem ziołowe witaminy K; zapewnia o 650% z RDA.
  •  Mniszek lekarski zapewnia:
    9% błonnika pokarmowego,
    19% Witamina B6 (pirydoksyna),
    20% ryboflawiny
    58 % witaminy C,
    338% witaminy A,
    649% witaminy K,
    39% żelaza
    19% wapnia 

 

Polecane produkty:

SlimXL – Go – stabilizuje wagę i oczyszcza organizm
Żeń-szeń syberyjski http://zdrowaznatury.pl
SlimXL – Go – stabilizuje wagę i oczyszcza organizm
SlimXL® Go – w ten sposób utrzymasz świetną figurę. Proces chudnięcia trwa nadal, dlatego waga może jeszcze spadać.
Zobacz…