Naturalne barwniki spożywcze http://zdrowszeznatury.pl

Naturalne barwniki spożywcze

Naturalne barwniki spożywcze
32 głosów, średnia 4.26 (ocena ogólna 80%)

Naturalne barwniki spożywcze http://zdrowszeznatury.pl

Smak jest tak samo ważny jak zapach, a kolor tak samo jak wygląd. Wyobrażasz sobie bezbarwne lub szarobure jedzenie, zwłaszcza to produkowane na skalę przemysłową. Bez dodatku barwników wyglądałoby raczej nieciekawie. W zdecydowanej większości przypadków producenci żywności stosują barwnikami sztuczne, ale na szczęście coraz częściej na rynku można spotkać barwniki naturalne. Oto krótki przewodnik po naturalnych barwnikach.

Naturalne barwniki spożywcze stanowią niejednolitą grupę związków pod względem budowy chemicznej. Wyróżnia się wśród nich barwniki:

  • chlorofile- zielone,

  • karotenoidy (karoteny,  ksantofile) – żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe

  • ryboflawina o barwie żółtej,

  • betalainy, a wśród nich betacyjaniny o barwie od czerwonej aż do fioletowej oraz żółto-pomarańczowe betaksantyny,

  • flawonoidy to barwniki żółte,

  • antocyjany w zależności od pH odznaczają się barwą czerwoną, fioletową lub niebieską,

  • chinony, wśród których wyróżnia się antrachinony, naftochinony i benzochinony, to związki o barwie żółtej, pomarańczowej, poprzez czerwoną aż do brunatnej,

  • indygo,

  • kurkumina.

Tak różnorodna paleta barwników naturalny stwarza ogromne możliwości w barwieniu produktów spożywczych, jak i przemysłowych przyjaznych dla zdrowia i środowiska. Barwniki naturalne w przeciwieństwie do barwników syntetycznych nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Jedyny ich minus jest taki, że są jednak mniej intensywnie zabarwione. Mają mniejszą zdolność barwienia. Są również wrażliwe na działanie  czynników utleniających, podwyższonej temperatury oraz zmian pH.Rozkład barwników przyśpiesza światło, produkty rozkładu cukrów i tłuszczu.

Barwniki naturalne w czystej postaci są na ogół drogie i mało dostępne. Dlatego są stosowane w postaci ekstraktów  i koncentratów, otrzymanych  z produktów naturalnych.

Lista najpopularniejszych barwników naturalnych

E 100 – kurkumina – żółtopomarańczowy barwnik, wyciąg z kurkumy

E 101 – ryboflawina, czyli witamina B2,

E 160 –  karotenoidy

E 161 – barwnik ksantofilowy,

E 140 – barwnik otrzymywany na bazie chlorofilu (kolory: niebieski do zielonego),

E 150 – barwnik brązowy na bazie karmelu.

Naturalne barwniki spożywcze

Flawonoidy

Flawonoidy stanowią ogromną grupę barwników roślinnych. Związki z tej grupy są nadzwyczaj szeroko rozpowszechnione wśród roślin.

Karotenoidy

Związki z tej grupy są pochodnymi rozgałęzionych węglowodorów zawierających czterdzieści atomów węgla, zwanych tetraterpenami. Mają barwy od czerwonej do żółtej czasami o odcieniu brązowozielonym. Barwniki z tej grupy nadają kolor wielu owocom (cytrusy, truskawki, papryka, pomidory), liściom (ich kolor jest zazwyczaj maskowany przez chlorofile, uwidacznia się jednak często, np. jesienią, kiedy to barwnik zielony ulega rozkładowi), kwiatom (narcyzy).Głównymi przedstawicielami karotenów są β-, α- i γ-karoten.

Polecane produkty:

Błonnik marchwiowy
Witamina F http://zdrowaznatury.pl
Błonnik marchwiowy
Błonnik marchwiowy zawiera beta-karoten, zatem poprawia koloryt skóry i zapobiega oparzeniom słonecznym.
Zobacz…