Olej arachidowy http://zdrowszeznatury.pl

Olej arachidowy

Olej arachidowy
38 głosów, średnia 4.14 (ocena ogólna 79%)

Olej arachidowy http://zdrowszeznatury.pl

Olej z orzeszków ziemnych (arachidowy)

Ten aromatyczne olej jadalny, zrobiony z orzeszków ziemnych (arachidowych) stosowany jest w wielu kuchniach świata. W Polsce z roku na rok zdobywa coraz większą popularność, a to za sprawą swoich licznych właściwości zdrowotnych.
Orzeszki ziemne pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były używane już przez Inków – zarówno do celów kulinarnych, jak i rytualnych. Również rdzenni mieszkańcy Brazylii wykonywali z nich napój spożywczy. Obecnie w pierwszej trójce producentów orzeszków ziemnych są Indie, Chiny i Stany Zjednoczone.
Orzechy ziemne cieszą się złą sławą – należą do jednych z najbardziej alergizujących substancji. Są jednak bardzo smaczne i z tego powodu są spożywane świeże lub palone. Wytwarza się z nich również olej o przyjemnym zapachu i smaku. Olej z orzeszków ziemnych może być tłoczony na zimno – ma wówczas głęboki żółty kolor i przyjemny orzechowy zapach i słodkawy smak, lub rafinowany, który jest jasnożółty, ma neutralny smak, i jest pozbawione alergenów i zanieczyszczeń.
Olej arachidowy – skład

Olej arachidowy zawiera:

13–45% kwasu linolowego
36–72% kwasu olejowego
6–16% kwasu palmitynowego
1–7% kwasu stearynowego
1–3% kwasu arachidowego
2–5% kwasu behenowego
1–3% kwasu lignocerynowego

Ze względu na taki skład, należy ograniczyć korzystanie z niego do podawania na zimno, do sałatek, dressingów czy ssania. Warto wiedzieć, że olej z orzeszków ziemnych ma dość długi okres przydatności do spożycia, pod warunkiem, że jest właściwie przechowywany. Tłoczony na zimno olej z orzeszków ziemnych może zachować swoje właściwości nawet rok, a rafinowany olej z orzeszków ziemnych może pozostać świeży przez okres do 18 miesięcy. W obydwu przypadkach należy przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.

Olej arachidowy – właściwości

Stosowany z umiarem i na zimno, olej z orzeszków ziemnych może mieć wiele korzyści dla zdrowia. Działa jak naturalny tonik, który zwiększa odporność i wzmacnia całe ciało. Ponieważ zawiera wysoki poziom przeciwutleniających polifenoli, które pomagają eliminujować wolne rodniki, które wywołują wiele chorób cywilizacyjnych, ma mocne funkcje prewencyjne. Jest też naturalnym źródłem resweratrolu.
Resweratrol jest jedną z najsilniejszych substancji ochronnych dla naszego organizmu.Ma bardzo mocne działanie antyoksydacyjne. Jego zdolność do wychwytywania lub hamowania powstawania wolnych rodników jest o wiele większa od antyoksydacyjnych zdolności witamin A, C i E.
Z kolei kwas oleinowy będący jednonienasyconym kwasem tłuszczowym pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, zwiększając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu. Dzięki temu wykazuje działanie prewencyjne w przypadku dolegliwości sercowo-naczyniowych, takich jak choroba tętnic wieńcowych, zawał serca, udaru mózgu czy miażdżyca.