Polifenole - cudowne cząsteczki

Polifenole – cudowne cząsteczki

Polifenole – cudowne cząsteczki
28 głosów, średnia 4.63 (ocena ogólna 84%)

Polifenole - cudowne cząsteczki

Jakie mają działanie te tajemnicze cząsteczki i dlaczego od kilku lat skupiają na sobie uwagę naukowców z całego świata? Do niedawna badano właściwości przeciwutleniające polifenoli, ale teraz wiemy już, żemechanizm działania polifenoli wykracza poza modulację stresu oksydacyjnego.

Polifenole są najczęściej występującymi przeciwutleniaczami w diecie człowieka. Ich całkowite spożycie może dość wysokie – znacznie większe niż wszystkich innych znanych przeciwutleniaczy dietetycznych ~ 10-krotnie wyższe niż spożycie witaminy C i 100 razy wyższe niż spożycie witaminy E i karotenoidów. Głównym źródłem polifenoli w diecie są owoce i napoje pochodzenia roślinnego, takie jak soki owocowe, herbaty, kawy i czerwone wino. Mimo tak spektakularnego działania polifenoli, zainteresowaniem dietetyków cieszą się stosunkowo niedawno.

Do połowy lat 1990-tych, najszerzej badanymi przeciwutleniaczami były witaminy antyoksydacyjne (E i C) i karotenoidy. Szeroko zakrojone badania nad flawonoidami i innych polifenolami, ich właściwościami antyoksydacyjne i ich wpływowi na zapobieganie chorobom naprawdę rozpoczęły się po 1995 roku. Przed tą datą flawonoidy były ledwie wspomniane w podręcznikach w rozdziałach omawiających przeciwutleniacze. Głównym czynnikiem, który opóźnił badania polifenoli jest znaczna różnorodność i złożoność ich struktury chemicznej.

Obecnie naukowcy badają udział polifenoli w zapobieganiu chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, osteoporozy. Przez wiele lat, polifenole i inne przeciwutleniaczom przypisywano jedynie działanie chroniące składniki komórkowe przed uszkodzeniem oksydacyjnym i szkodliwym działaniem wolnych rodnikówwśród polifenoli.W dużej mierze dlatego, że posiadają właściwości antyutleniające, a to oznacza, że kiedy dostają się się do krwiobiegu, nie dopuszczają do utleniania tzw. złego cholesterolu (lipoprotein LDL) i odkładania się produktów ubocznych tego procesu w ścianach naczyń krwionośnych.

Czego nie wiesz o reswetratrolu?

Reswetratrol posiada działanie przeciwrakowe – zapobiega mutacji komórek i tworzeniu się wolnych rodników, które mogą prowadzić do powstawania i rozwoju nowotworu. Poza tym ma silne działanie odmładzające – zapobiega i opóźnia proces starzenia.

Przedłuża życie komórek skóry, aktywując enzymy z klasy sirtuin. Tam gdzie sirtuiny są bardziej aktywne, komórki skóry stają się młodsze i szybciej regenerują się.

Przyspiesza odnowę komórkową.

Zmniejsza ilość oraz głębokość już istniejących zmarszczek

Poprawia stopień nawilżenia skóry, poprzez wpływ na produkcję glikozaminoglikanów – ,czynników odpowiedzialnych za odpowiednie nawodnienie głębszych warstw skóry.

Zwiększa produkcje kolagenu i elastyny

Najlepsze źródło polifenoli

Najwyższą zawartość związków polifenolowych odnotowano w owocach aronii (2080 mg/100 g) Mniejsze zawartości odnaleziono w owocach czarnej porzeczki (560 mg/100 g) i wiśni (460 mg/100 g). Związki fenolowe również zawarte są w sokach owocowych i winach owocowych. Niestety z powodu zabiegu klarowania, część z nich ulega usunięciu wraz z tkanką owocową surowca.

Dlatego największą zawartość posiadają soki ze świeżych owoców lub owoce naturalnie suszone. Wszędzie tam, gdzie dochodzi do przetwarzania surowca ilość polifenoli ulegnie zmniejszeniu.

Polecane produkty:

Błonnik z czarnej aronii
Sacha Inchi - jedzenie na odmłodzenie http://zdrowaznatury.pl
Błonnik z czarnej aronii
Błonnik z czarnej aronii zawiera polifenole – antocyjany
i katechiny. Antocyjany opóźniają procesy starzenia i skutecznie pomagają w usuwaniu z organizmu metali ciężkich.
Zobacz…