Poznaj 6 starożytnych zbóż, które wzbogacą Twoją dietę http://zdrowszeznatury.pl

Poznaj 6 starożytnych zbóż, które wzbogacą Twoją dietę

Poznaj 6 starożytnych zbóż, które wzbogacą Twoją dietę
27 głosów, średnia 4.04 (ocena ogólna 78%)

buckwheat in a wooden bowl isolated on white

Od pewnego czasu starożytne zboża wracają do łask. Dostępne są już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale coraz częściej również na półkach zwykłych supermarketów. Starożytne ziarna wprowadzają do naszej kuchni nowe smaki i co istotne, zawierają więcej składników odżywczych niż popularna pszenica. Część z nich nie zawiera glutenu, co sprawia, że mogą je spożywać nawet osoby cierpiące na celiakię. Poznaj niezwykłe właściwości starożytnych zbóż i wprowadź je jak najszybciej do codziennej diety!

1. Amarantus

Zwany także szarłatem wyniosłym, to jedno z najstarszych zbóż pochodzące z Południowej Ameryki. Jest doskonałą alternatywą dla ryżu. Amarantus to produkt bezglutenowy, zawierający dużą ilość białka oraz aminokwasy, takie jak lizyna, cysteina czy metionina, pomocne w budowie komórek mózgowych. Jedna porcja tego zboża to ok. 7% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 42% zapotrzebowania na żelazo oraz 16% na wapń. Wystarczy ugotować amarantus w wodzie lub bulionie z warzywami, aby stworzyć zdrowy i pyszny obiad . Lekko orzechowy, słodowy smak zboża Inków sprawia, że doskonale nadaje się także na śniadanie, jako dodatek do musli.

2. Gryka

Kasza gryczana to ziarna wyłuskiwane z roślin gryki, które uprawiane są w Europie Wschodniej i Rosji. Kasza gryczana ma bardzo niską zawartość tłuszczu. Zaspokaja 8% dziennego zapotrzebowania na niacynę, 6% zapotrzebowania na witaminę B6, 4% na ryboflawinę i tiaminę, 21% na magnez, 12% na miedź i fosfor oraz 7% na żelazo i cynk. Zawiera również wszystkie istotne aminokwasy, które tworzą kompletne białka, co wspomaga budowę tkanki mięśniowej. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną do sałatki, użyj jej jako substytutu ziemniaków do obiadu lub wymieszaj z suszonymi owocami i miodem, aby uzyskać zdrowszą wersję owsianki.

3. Proso

Bardziej znane jako kasza jaglana, to małe, pełnoziarniste kuleczki, popularne w wielu azjatyckich i afrykańskich krajach. Kasza jaglana chroni przed chorobami układu krążenia, cukrzycą typu 2, a nawet niektórymi rodzajami raka. Zmniejsza też ryzyko występowania choroby wrzodowej żołądka. Porcja kaszy jaglanej to jedynie 207 kcal, 6g białka i 2g błonnika. Nie zawiera cholesterolu oraz jest produktem bezglutenowym. Kaszę jaglaną gotuj w osolonej wodzie lub bulionie. Podawaj z sezonowymi warzywami, mięsem czy ostrą fasolką.

4. Orkisz

Orkisz to zboże, które było powszechnie spożywane w średniowieczu. Mimo, że należy do rodziny zbóż pszenicznych, osoby cierpiące na nietolerancję pszenicy często mogą go spożywać. Jedna porcja tego zboża zawiera dużą porcję błonnika (5g) oraz białka (6g). Orkisz zaspokaja 14% dziennego zapotrzebowania na magnez i cynk i 25% zapotrzebowania na żelazo. Jest on zdrową alternatywą dla ryżu i makaronu. Używany jest również przy wypieku ciast i chleba, do smażenia naleśników czy jako dodatek do owsianki.

5. Quinoa

W języku starożytnych Inków nazwa quinoa znaczy „matka zbóż”. Po polsku quinoa to nic innego jak komosa ryżowa. Uprawiana jest wysoko w Andach, na terenie Boliwii, Chile oraz Peru. Komosa ryżowa zawiera 9 niezbędnych aminokwasów, dzięki którym zwiększa ona odporność naszego organizmu, poprawia strukturę mięśni oraz reguluje produkcję hormonów. Jest także doskonałym źródłem wysokiej jakości witamin z grupy B, jak: ryboflawina, tiamina i niacyna, wspomagających metabolizm. Quinoa zawiera żelazo, fosfor i wapń, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To uniwersalne, przepyszne ziarno może być stosowane jako zamiennik ryżu czy kaszy kuskus. Świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami.

6. Jęczmień

Jęczmień to bogate w składniki odżywcze zboże, pochodzące z Etiopii i południowo-wschodniej Azji. Jest bogaty w błonnik, witaminy grupy B, żelazo, miedź, magnez oraz selen. To połączenie sprawia, że jęczmień zwiększa odporność organizmu oraz pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Zboże to jest niskokaloryczne i zawiera znacznie mniej skrobi niż makaron czy ryż. Zanim wrzucisz jęczmień do garnka, zawsze opłucz go dokładnie pod strumieniem chłodnej wody. Szklankę zboża gotuj w trzech szklankach wody. Podawaj go z warzywami lub dodaj do zupy. Wypróbuj także mąkę jęczmienną do wypieku chleba oraz ciast.

Które ze zbóż lubisz najbardziej? A może znasz ciekawe przepisy na dania ze starożytnymi zbożami w roli głównej? Podziel się z nami w komentarzach!

Polecane produkty:

Błonnik gryczany
Topinambur działanie na zdrowie i urodę http://zdrowszeznatury.pl
Błonnik gryczany
Działa wzmacniająco i oczyszczająco. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Pomocny w regulowaniu procesu przemiany materii i poprawie metabolizmu węglowodanów.
Zobacz…