Produkty wysokobiałkowe – jedz je jak najczęściej http://zdrowszeznatury.pl

Produkty wysokobiałkowe – jedz je jak najczęściej

Produkty wysokobiałkowe – jedz je jak najczęściej
30 głosów, średnia 4.17 (ocena ogólna 79%)

Produkty wysokobiałkowe – jedz je jak najczęściej http://zdrowszeznatury.pl

Produkty wysokobiałkowe są bardzo zdrowe. Warzywa bogate w białka pomogą Ci zachować zdrowie i lepsze samopoczucie w czasie kapryśnej jesiennej pogody. Jedząc je zachowasz więcej energii, poczujesz się lekko i zaczniesz naturalnie spalać tkankę tłuszczową. Czy potrzeba Ci więcej rekomendacji, by włączyć je do codziennej diety?

Dlaczego białka roślinne są tak ważne w zbilansowanej diecie?

Białka stanowią budulec wszystkich tkanek naszego ciała. Podstawowe części składowe białek to aminokwasy. Poszczególne aminokwasy łączą się ze sobą za pomocą wiązania peptydowego tworząc białka. Funkcje białek zależą do rodzaju aminokwasów z jakich są zbudowane oraz od kształtu, struktury i wielkości samej cząsteczki białka oraz łączących się z nią pierwiastków i związków towarzyszących.

Najważniejszy wniosek jest taki, że spożywając produkty wysokobiałkowe zapewniasz sobie białka, które są niezbędne do utrzymania organizmu przy życiu i regulacji wszystkich zachodzących w nim procesów.

Oto lista smacznych wysokobiałkowych warzyw, które warto jak najszybciej dodać do swojego diety. Zapamiętaj, że mieszanie roślin strączkowych i zbożowych daje potrawy, w których białko ma sumaryczną wartość odżywczą ok. 90% czyli wyższą niż mleko, mięso czy sery.

1. Groch

Groch to nie tylko jeden z moich ulubionych dodatków kuchennych, ale także doskonałe źródło białka. Groch o tej porze można znaleźć w mrożonkach, ale ten do gotowania zachowuje dużo wartości odżywczych, dostarczając najwyższej jakości białko roślinne.Białko z grochu ma silne działanie energetyczne, a dodatkowo zawiera dużo aminokwasów rozgałęzionych (BCAA). Mało kto wie, że białko grochu ma praktycznie ten sam profil aminokwasowy co białko serwatki. Ponadto, białko grochu posiada bardzo wysokie stężenie argininy, lizyny i fenyloalaniny.

2. Szpinak

Być może już wiesz, że szpinak został okrzyknięty mianem „super żywności”. Jednym z powodów, dla których przylgnęła do niego ta nazwa jest fakt, że jest to doskonałe źródło białka. To warzywo jest bogate również w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. W 100 g produktu jest 3.63 g białka

3. Brokuły

To istna bomba witaminowa, która oprócz łatwo przyswajalnego białka zawiera również błonnik, przeciwutleniacze i minerały. 100 g porcja smażonych, surowych lub gotowanych na parze brokułów dostarczy prawie 4 g białka

4. Pieczone ziemniaki

Zapewne jesteś zdziwiona, że pospolity ziemniak jest źródłem białka. Tymczasem jeden średniej wielkości ziemniak ma ponad 3 gramy białka. Jeśli dodasz do niego wysokobiałkowy ser, ilość spożytych protein wzrośnie.

5. Brukselka

Niskokaloryczna, odżywcza i o działaniu prozdrowotnym. Nazywana również warzywem młodości , bo działa dobrze na włosy, skórę i paznokcie. Doskonale pomaga zestresowanym i przemęczonym,bo ma mnóstwo witamin z grupy B (B1, kwas foliowy). W 100 g ponad 3 g białka.

Warto pamiętać, że białka stanowią również paliwo energetyczne. O ilość białka warto dbać, bo jego niedobór spowalnia przemianę materii i powoduje uczucie głodu.

 

 

 

 

 

 

Polecane produkty:

Błonnik żytni
Inulina działanie, któremu trudno się oprzeć http://zdrowszeznatury.pl
Błonnik żytni
Działa przeciwzakrzepowo, wzmacnia kości, nerki, wątrobę. Jest niezwykle bogaty w składniki mineralne, takie jak: żelazo, fluor, kwas foliowy, sód, potas, wapno, jod.
Zobacz…

Błonnik gryczany

Topinambur działanie na zdrowie i urodę http://zdrowszeznatury.pl
Błonnik gryczany
Pomocny w regulowaniu procesu przemiany materii i poprawie metabolizmu węglowodanów.
Zobacz…