Pyłek pszczeli – zdrowszy niż miód http://zdrowszeznatury.pl

Pyłek pszczeli – zdrowszy niż miód

Pyłek pszczeli – zdrowszy niż miód
21 głosów, średnia 4.24 (ocena ogólna 79%)
Pyłek pszczeli – zdrowszy niż miód http://zdrowszeznatury.pl
Cieszy się zdecydowanie mniejszym zainteresowaniem, chociaż zupełnie bezpodstawnie. Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. O ile miód to pokarm energetyczny,  to pyłek zawiera białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony. Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, mieszają z miodem, nektarem lub śliną i w postaci uformowanych kulek przenoszą na tylnych nogach do ula.

Naturalne źródło witamin i minerałów

Pyłek pszczeli to jeden z najbardziej wartościowych pokarmów . Po pierwsze zawiera  tak wiele składników odżywczych niezbędnych człowiekowi, a po drugie  ponad 40% zawartości białka z pyłku pszczelego występuje w formie wolnych aminokwasów i jest bardzo dobrze przyswajalna. Pyłek pszczeli jest najbogatszym znanym źródłem witamin, minerałów, aminokwasów, hormonów, enzymów i tłuszczu oraz znaczących ilości naturalnych antybiotyków.

W pyłku pszczelim znajduje się:


Białko 24%
Węglowodany 27%
Tłuszcz 4,8%
Fosfor 0,53%
Potas 0,58%
Wapń 0,225%
Magnez 0,148%
Sód 0,044%
Żelazo 140 ppm
Mangan 100 ppm
Cynk 78 ppm
Miedź 14 ppm
Nikiel 4,5 ppm
Tiamina 9,4 ppm
Niacyna 157 ppm
Ryboflawina 18,6 ppm
Pirydoksyna 9 ppm
Kwas pantotenowy 28 ppm
Kwas foliowy 5,2 ppm
Biotyna 0,32 ppm
Witamina C 350 ppm
Karoteny 95 ppm
Witamina E 14 ppm

Jak działa pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli wykazuje bardzo szerokie spectrum działania.  Poza tym jest to jeden z tych produktów, które  nie wywołują efektów ubocznych i mogą być stosowane (chociaż w różnych dawkach)  przez  ludzi w każdym wieku.

Pyłek pszczeli wykazuje działanie:

  • Odżywcze. Uzupełnia niedobory aminokwasów, biopierwiastków, witamin.
  • wzmacnia apetyt,
  • reguluje przemianę materii, normuje ją, a u osób otyłych powoduje spadek wagi
  • wzmacnia organizm i  regeneruje go w czasie rekonwalescenji, zmęczenia psychicznego i fizycznego
  • zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi i liczbę czerwonych krwinek
  • Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szkodliwych substancji.
    •  ułatwia wydalanie toksyn,
    • odnawia i regeneruje wątrobę,
    • wspomaga leczenie alkoholizmu
    • podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.
  • Antydepresyjne.  Poprawia samopoczucie i nastrój, również uspokaja.
    • zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy
    • likwiduje objawy długotrwałego stresu,
    • wspomaga leczenie depresji,
    • wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
    • poprawia koncentrację układu nerwowego,
  • Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
    • stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
  • Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma silen działanie przeciwmiażdżycowe.
    • obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu) i minimalizuje ryzyko powstania miażdżycy,
    • wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
    • wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
  • Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie i grzyby.
    • jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej,
    •  niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.
  • Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.Wspomaga leczenie  prostaty.Wspomagające leczenie cukrzycy.  Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
    • wspomaga leczenie silnych zaparć.
    • przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
    • wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
  • Poprawiające wzrok. Zwiększa ostrość widzenia.

Jak stosować pyłek pszczeli?

  1. Można jeść pyłek sproszkowany, dodając go do napojów lub potraw, ale o temperaturze niższej niż 40 stopni. 
  2. Krem pyłkowy. przygotowuje się mieszając 20% pyłku z 80% miodu. Zamiast miodu można użyć sera lub dżemu. 

Polecane produkty:

Błonnik żytni
Inulina działanie, któremu trudno się oprzeć http://zdrowszeznatury.pl
Błonnik żytni
Niezwykle bogaty w składniki mineralne, takie jak: żelazo, fluor, kwas foliowy, sód, potas, wapno, jod.
Zobacz…