Rokitnik właściwości, jakich nie znacie http://zdrowszeznatury.pl

Rokitnik właściwości, jakich nie znacie

Rokitnik właściwości, jakich nie znacie
26 głosów, średnia 4.27 (ocena ogólna 80%)

Rokitnik właściwości, jakich nie znacie http://zdrowszeznatury.pl

Rokitnik znany jest jako panaceum na większość powszechnych dolegliwości w wielu zakątkach Azji Wschodniej i Rosi, gdzie od setek lat wykorzystywany był do leczenia różnego rodzaju problemów zdrowotnych i chorób. Obecnie zaliczany jest do grupy tzw. superfoods i cieszy się zainteresowaniem zarówno konsumentów, jak i naukowców.

Nic dziwnego, bo owoce rokitnika zawierają ponad 180 bioaktywnych substancji – antyoksydantów, aminokwasów, witamin, prowitamin, mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych! Rokitnik właściwości lecznicze ma naprawdę imponujące. Naprawdę nie ma zbyt wielu owoców, które zawierałyby tak wiele korzystnych dla zdrowia substancji i związków. Słowem znajduje się w nich wszystko, czego potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego rozwoju i optymalnego funkcjonowania. Być może z tego powodu Tybetańczycy nazywają owoce rokitnika „świętymi owocami z Himalajów”.

Rokitnik zawiera w sobie:

  • witaminy (A, grupa B, C, D, E, K, P)
  • prowitaminy
  • aminokwasów
  • mikroelementów (cynk, wapń, żelazo i inne)
  • kwasy tłuszczowe, w tym:
  • omega 3
  • omega 6
  • omega 7
  • omega 9
  • wiele silnych antyoksydantów
  • flawonoidów
  • karotenoidy
  • fitosterole
  • fenole
  • lipidy

Zastosowanie rokitnika

W medycynie naturalnej istnieje wiele zastosowań rokitnika. Liście i kwiaty są wykorzystywane przy leczeniu zapalenia stawów, choroby wrzodowej przewodu pokarmowego, artretyzmu.  Herbata z liści rokitnika zawiera witaminy i minerały, przeciwutleniacze, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Z tego powodu zazwyczaj stosowana jest do obniżania ciśnienia krwi i cholesterolu, zapobiegania i leczenia chorób naczyń krwionośnych, a także dla zwiększenia odporności. Owoce rokitnika zwyczajnego są używane są w celu zapobiegania infekcjom skóry, poprawy wzroku i do spowalnienia procesu starzenia. Rokitnik właściwości lecznicze ma prawie takie same jak rośliny z medycyny ajurwedyjskiej.

Olej z nasion rokitnika stosowany jest w leczeniu astmy, dusznicy bolesnej, hipercholesterolomii jako silny przeciwutleniacz i jako środek wykrztuśny. Olej z rokitnika jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie spowolnić zmniejszenie sprawności umysłowej związanej z wiekiem. Może być też stosowany w leczeniu chorób układu pokarmowego, w tym owrzodzenia, rozstroju żołądka, niestrawność i zaparciach.

Działanie antyoksydacyjne

Różne badania in vitro oraz in vivo wyraźnie pokazują, że rokitnik (H. rhamnoides L.) wykazuje aktywność antyoksydacyjną. Ekstrakt z liści tej rośliny chroni przed skutkami stresu antyoksydacyjnego.

Działanie na dziąsła i stawy

Rokitnik pomaga w reumatoidalnym zapaleniu stawów.Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.Owoce i napary z liści rokitnika są stosowane w stanach zapalnych, m.in. układu pokarmowego, śluzówki i dziąseł.

Działanie na choroby sercowo-naczyniowe

Rokitnik jest stosowany jako substancja pomocna w chorobach serca i krążenia. Dzięki dużej zawartości witaminy C, alfa-tokoferolu, beta-karotenów i flawonoidów zmniejsza się poziom złego cholesterolu. Już sama ilość kwasu askorbinowego – witaminy C, obniża ciśnienie krwi.Pod względem zawartości tej witaminy rokitnik przewyższa inne rośliny z niej słynące – w tym czarną aronię, jarzębinę, dziką różę i czarną porzeczkę.

Rokitnik na choroby skóry

Rokitnik znany jest jako panaceum na większość powszechnych dolegliwości w wielu zakątkach Azji Wschodniej i Rosi, gdzie od setek lat wykorzystywany był do leczenia różnego rodzaju problemów zdrowotnych i chorób. Obecnie zaliczany jest do grupy tzw. superfoods i cieszy się zainteresowaniem zarówno konsumentów, jak i naukowców.

Nic dziwnego, bo owoce rokitnika zawierają ponad 180 bioaktywnych substancji – antyoksydantów, aminokwasów, witamin, prowitamin, mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych! Uszczęśliwia ich niesamowicie skoncentrowanymi witaminami, których ma w sobie rekordowo dużo. Naprawdę nie ma zbyt wielu owoców, które zawierałyby tak wiele korzystnych dla zdrowia substancji i związków. Słowem znajduje się w nich wszystko, czego potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego rozwoju i optymalnego funkcjonowania.

Być może z tego powodu Tybetańczycy owoce rokitnika nazywają Świętymi owocami z Himalajów.

Rokitnik zawiera w sobie:

  • witaminy (A, grupa B, C, D, E, K, P)
  • prowitaminy
  • aminokwasów
  • mikroelementów (cynk, wapń, żelazo i inne)
  • kwasy tłuszczowe, w tym:
  • omega 3
  • omega 6
  • omega 7
  • omega 9
  • wiele silnych antyoksydantów
  • flawonoidów
  • karotenoidy
  • fitosterole
  • fenole
  • lipidy

Zastosowanie rokitnika

W medycynie naturalnej istnieje wiele zastosowań rokitnika. Liście i kwiaty są wykorzystywane przy leczeniu zapalenia stawów, choroby wrzodowej przewodu pokarmowego, artretyzmu.  Herbata z liści rokitnika zawiera witaminy i minerały, przeciwutleniacze, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Z tego powodu zazwyczaj stosowana jest do obniżania ciśnienia krwi i cholesterolu, zapobiegania i leczenia chorób naczyń krwionośnych, a także dla zwiększenia odporności. Owoce rokitnika zwyczajnego są używane są w celu zapobiegania infekcjom skóry, poprawy wzroku i do spowalnienia procesu starzenia.

Olej z nasion rokitnika stosowany jest w leczeniu astmy, dusznicy bolesnej, hipercholesterolomii jako silny przeciwutleniacz i jako środek wykrztuśny. Olej z rokitnika jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie spowolnić zmniejszenie sprawności umysłowej związanej z wiekiem. Może być też stosowany w leczeniu chorób układu pokarmowego, w tym owrzodzenia, rozstroju żołądka, niestrawność i zaparciach.

Działanie antyoksydacyjne

Różne badania in vitro oraz in vivo wyraźnie pokazują, że rokitnik (H. rhamnoides L.) wykazuje aktywność antyoksydacyjną. Ekstrakt z liści tej rośliny chroni przed skutkami stresu antyoksydacyjnego.

Działanie rokitnika na dziąsła i stawy

Rokitnik pomaga w reumatoidalnym zapaleniu stawów.Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.Owoce i napary z liści rokitnika są stosowane w stanach zapalnych, m.in. układu pokarmowego, śluzówki i dziąseł.

Działanie rokitnika na choroby sercowo-naczyniowe

Rokitnik jest stosowany jako substancja pomocna w chorobach serca i krążenia. Dzięki dużej zawartości witaminy C, alfa-tokoferolu, beta-karotenów i flawonoidów zmniejsza się poziom złego cholesterolu. Już sama ilość kwasu askorbinowego – witaminy C, obniża ciśnienie krwi.Pod względem zawartości tej witaminy rokitnik przewyższa inne rośliny z niej słynące – w tym czarną aronię, jarzębinę, dziką różę i czarną porzeczkę.

Rokitnik na choroby skóry

Napary z liści i olej z rokitnika (w formie okładów) stosuje się w wielu schorzeniach skóry. Przyspiesza on proces gojenia, m.in. w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, w przypadku trudno gojących się ranach i grzybicach. W dawnym ZSRR używano rokitnika przy uszkodzeniach skóry po promieniowaniu nuklearnym.

Napary z liści i olej z rokitnika (w formie okładów) stosuje się w wielu schorzeniach skóry. Przyspiesza on proces gojenia, m.in. w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie słoneczne i rentgenowskie, w przypadku trudno gojących się ranach i grzybicach. W dawnym ZSRR używano rokitnika przy uszkodzeniach skóry po promieniowaniu nuklearnym.

Polecane produkty:

FitXL
Jesteś na diecie? Nie odmawiaj sobie słodyczy! http://zdrowaznatury.pl
FitXL
Opracowana przez nas receptura, bazująca na naturalnych składnikach, pomoże Ci skutecznie zredukować łaknienie.
Zobacz…

Błonnik z czarnej aronii

Rokitnik właściwości, jakich nie znacie http://zdrowaznatury.pl
Błonnik z czarnej aronii
Błonnik aroniowy charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika nierozpuszczalnego i może być zalecany osobom ze schorzeniami przewodu pokarmowego.
Zobacz…