Rukiew wodna - chroni przed rakiem http://zdrowszeznatury.pl

Rukiew wodna – chroni przed rakiem

Rukiew wodna – chroni przed rakiem
20 głosów, średnia 4.37 (ocena ogólna 80%)

Rukiew wodna - chroni przed rakiem http://zdrowszeznatury.pl

Rukiew wodna to roślina  z rodziny kapustowatych, o charakterystycznym  ostrym, pieprznym smaku. Występuje na terenie Europy i Azji, głównie na łąkach wokół źródeł i potoków. W Polsce rukiew wodna występuje rzadko; równie trudno znaleźć ją na sklepowych półkach, a szkoda bo jest to jedna z najzdrowszych roślin świata.

Chroni przed rakiem

Rukiew wodna nazywana jest eliksirem zdrowia i młodości. I jest to nazwa nieprzypadkowa.  Zawiera ona bardzo dużo witamin, zwłaszcza dużo witaminy C, a poza tym K, E i A (beta-karoten). Obecne w niej antyoksydanty pomagają w redukcji wolnych rodników. Oprócz tego zawiera cenne pierwiastki takie jak wapń, potas, żelazo czy jod. Rukiew wodna zawiera ważną substancję – izotiocyjanian fenetylu, która ma dzialanie antyrakowe.

Izotiocyjaniany powstają w wielu roślinach kapustowatych w wyniku działania enzymu mirozynazy. Izotiocyjaniany nie tylko nadają charakterystyczny pikantny smak wasabi, chrzanowi, musztardzie, rzodkiewce, brukselce, rzeżusze i kaparom, ale również posiadają właściwości lecznicze. I tak izotiocyjanian fenetylowy i sulforafan (który występuje w kiełkach brokuła) hamują raka i onkogenezę, dlatego stosowane są prewencyjnie w celu zminimalizowania ryzyka choroby nowotworowej. Izotiocyjanian fenetylu jest zdolny do indukcji apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórki) w liniach komórek nowotworowych, wykazujących oporność na stosowane chemioterapeutyki. Dlatego regularne jedzenie rukwi obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
Badania dotyczące przeciwnowotworowych właściwości rukwi wodnej przeprowadzono na irlandzkim Uniwersytecie w Ulster. Okazało się, że regularne spożycie tego warzywa obniża liczbę uszkodzeń DNA w białych krwinkach, co uznaje się za ważny czynnik kancerogenny. Do podobnych wniosków doszli naukowcy  z Wielkiej Brytanii. W badaniach wzięły udział pacjentki chore na raka sutka. Okazało się, że po zjedzeniu porcji rukwi we krwi uczestniczek wzrastał poziom białka, które blokuje wzrost komórek nowotworowych.

Polecane produkty:

Błonnik z ogórka kiszonego
Odkryj owocową moc witamin http://zdrowaznatury.pl
Błonnik z ogórka kiszonego
Wspomaga działanie układu immunologicznego. Zwiększa odporność na infekcje ze względu na zawartość witaminy C.
Zobacz…

Błonnik marchwiowy

Witamina F http://zdrowaznatury.pl
Błonnik marchwiowy
Błonnik marchwiowy zawiera beta-karoten, zatem poprawia koloryt skóry i zapobiega oparzeniom słonecznym.
Zobacz…