Sacha Inchi ( Plukenetia volubilis ) http://zdroeszeznatury.pl

Olej Sacha Inchi

Olej Sacha Inchi
15 głosów, średnia 4.11 (ocena ogólna 77%)

Sacha Inchi ( Plukenetia volubilis ) http://zdroeszeznatury.pl

Sacha Inchi ( Plukenetia volubilis ) to roślina pochodząca z Peru. Sacha Inchi występuje zarówno w dżungli amazońskiej, jak i  wzdłuż wschodniego stoku Andów. Jako roślina uprawna znana jest od 3000 lat. Archeolodzy znaleźli rysunki Sacha Inchi, które zostały stworzone trzy tysiąclecia temu. Najczęściej nazywana jest mianem Sacha Inchi, a to dzięki odniesieniu do jadalnych nasion wytwarzanych przez tę roślinę. Zwyczajowo spotyka się również takie nazwy jak orzechowe Sacha, orzeszki ziemne Sacha, górskie orzechy Inków gdyż nasiona, gdy są palone mają smak podobny do orzechów.

Sacha Inchi to roślina, którą od wieków Inkowie wykorzystywali do produkcji oleju. I to bardzo zdrowego oleju, który  jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. Zawiera także witaminy A i E.

Olej Sacha Inchi

Mimo, że można jeść nieprzetworzone nasiona Sacha Inchi, to jednak najczęściej robi się z nich olej. Weganie i są szczególnie witarianie są nim mocno podekscytowani, bo to dla nich dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto olej  Sacha Inchi ekstrahuje się przez zwykłe prasowanie na zimno, więc nie ma potrzeby rafinacji – w gotowym produkcie są wszystkie cenne składniki.

Olej Sacha Inchi zawiera około 45% kwasu tłuszczowego omega-3, 36% kwasu omega-6 i omega-9 9% i z tego powodu jest smaczną alternatywą dla olejów rybich. Poza tym:

  • jest bardzo dobrze przyswajalny, bo w ponad 96%.
  • Olej Sacha Inchi ma bardzo wysoką zawartość tokoferolu (176-226 mg / 100 g), który składa się w przeważającej mierze z gamma-tokoferolu (50%) i delta-tokoferolu.

Olej Sacha Inchi w kuchni

Olej można wykorzystywać do  przygotowywania wielu potraw ze względu na charakterystyczny, orzechowy smak. Jest idealny do sałatek, mięsa, ryb, drobiu.  Możesz używać go dokładnie tak samo, jak oliwa z oliwek.

Korzyści dla zdrowia

Olej Sacha Inchi tak jak i olej kokosowy sprzyja utracie masy ciała. Jego regularne spożywanie może pomóc w zmniejszeniu nadmiaru tłuszczu w obrębie jamy brzusznej. Ze względu na proporcje olejów zapobiegnie chorobom układu krążenia.

W peruwiańskim czasopiśmie  Revista de Medicina Experimental Peruana y Salud Pública z 2011 roku opublikowano badania dotyczące korzystnego wpływu Sacha Inchi na poziom cholesterolu. Z kolei w Journal of Food  pokazano badania pokazujące związek pomiędzy olejem  Sacha Inchi a odchudzaniem. Sacha Inchi jest niezwykle bogaty w tryptofan, aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, która z kolei bierze udział w regulacji apetytu. Dlatego Sacha Inchi ułatwia utratę masy ciała poprzez zwiększenie produkcji serotoniny, a w rezultacie, utrzymując w ryzach apetyt i zmniejszając przy tym ilość spożywanego pokarmu.


Sacha Inchi jest powszechnie uważane za bezpieczny dla zdrowia, gdy spożywany jest jako żywność, niewiele wiadomo na temat długofalowych skutków spożywania Sacha Inchi w postaci suplementu.

Polecane produkty:

Błonnik jabłkowy
Sacha Inchi ( Plukenetia volubilis ) http://zdrowaznatury.pl
Błonnik jabłkowy
Usprawnia przemianę materii, sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Zobacz…

Błonnik z palmy sabałowej

Sacha Inchi ( Plukenetia volubilis ) http://zdrowaznatury.pl
Błonnik z palmy sabałowej
Odpowiedzialne za wspomaganie działania przeciwzapalnego, przeciwwysiękowego oraz polepszenie krążenia.
Zobacz…