Sól himalajska http://zdrowszeznatury.pl

Sól himalajska

Sól himalajska
33 głosów, średnia 4.36 (ocena ogólna 81%)

Sól himalajska http://zdrowszeznatury.pl

Dlaczego sól himalajska?

Sól himalajska jest najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi. Setki milionów lal temu na terenie obecnych Himalajów uformowały się pokłady soli. 250 mln lat temu energia słoneczna wysuszyła główne morza. Ten rodzaj soli krystalicznej jest w całości czysty i naturalny, podobnie jak historyczny pierwotny ocean. Ta naturalna sól krystaliczna była przez miliony lat wystawiona na działanie ogromnego ciśnienia.

Ciśnienie to było przyczyną powstawania soli krystalicznej. Im wyższe ciśnienie, tym bardziej doskonała struktura. Dzięki tym informacjom i energii, kryształy skały mają najdoskonalszą geometryczną strukturę. Sól krystaliczna płynie w czystych, białawych, różowawych i czerwonawych błyszczących żyłach gór solnych i krystalizuje się w obszarach, gdzie odpowiednie ciśnienie stworzyło tę perfekcyjną strukturę soli krystalicznej. Im bardziej geometrycznie idealny kryształ w kształcie sześcianu, tym większa ilość informacji, podobnie jak w przypadku diamentu.

Dlaczego sól himalajska jest różowa?

To efekt dużej zawartości  minerałów, głównie żelaza. Pełna lista składników, znajduje się tutaj.http://www.foodsalive.info/images/Chemical_Analysis%20_of_Himalayan_Salt

Z tego względu względu, sól himalajska:

  • poprawia równowagę elektrolitową
  • nawadnia
  • przywraca równowagę pH
  • zapobiega skurczom mięśni
  • usprawnia  metabolizm
  • wzmacnia  kości
  • obniża ciśnienie krwi
  • wspomaga  dojelitowy proces  wchłaniania substancji odżywczych
  • poprawia krążenie
  • usuwa toksyny i metale ciężkie

 

Różowa sól himalajska kontra sól morska

Zwykła sól kuchenna  pozbawiona minerałów, wybielona pozbawiona jest tego,co w soli jest najważniejsze – minerałów. Można znaleźć je w soli morskiej, ale niestety wody morskie  są coraz bardziej zanieczyszczone. Dlatego sól himalajska, która jest wydobywana z pokładów dna morskiego, które uformowały się 250 mln lat temu pozbawiona jest toksyn środowiskowych.

Polecane produkty:

Błonnik z czarnej aronii
Sacha Inchi - jedzenie na odmłodzenie http://zdrowaznatury.pl
Błonnik z czarnej aronii
Antocyjany opóźniają procesy starzenia i skutecznie pomagają w usuwaniu z organizmu metali ciężkich.
Zobacz…

Błonnik kakaowy

Inulina działanie, któremu trudno się oprzeć http://zdrowszeznatury.pl
Błonnik kakaowy
Pomocny w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Zobacz…