Wpisy
Pieprz czarny (Piper nigrum)
Pieprz czarny (Piper nigrum) jest powszechnie stosowaną przyprawą, która nadaje potrawom własny smak oraz poprawia smak innych składników żywieniowych. Powszechnie uważany za „króla przypraw”, pieprz czarny był stosowany na przez ludzi na świecie od starożytności, a jego właściwości,…
Koenzym Q10
Koenzym Q10 po raz pierwszy został wyodrębniony w 1957 roku przez angielskiego biochemika Petera Mitchella, który za to niezwykłe dokonanie otrzymał nagrodę Nobla w 1978 roku. Koenzym Q10 inaczej ubichinon jest antyoksydacyjną substancją o charakterze witaminy i ze względu na swoje właściwości…
Żeń-szeń właściwy
Żeń-szeń właściwy, tzw. koreański, pod łacińską nazwą Panax ginseng jest silnym adaptogenem. W języku chińskim Ren-shen znaczy człowiek –korzeń. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest stosowany od tysięcy lat jako środek zapewniający długowieczność oraz wspierający dobre samopoczucie.…
Ashwagandha czyli "zapach ogiera"
Ashwagandha czyli żeń-szeń indyjski (withania somnifera) jest stosowana w medycynie ajurwedyjskiej od ponad 2500 lat. Wg tej medycyny ashwaghanda to najlepsze zioło odmładzające. Wykazuje działanie na mięśnie, szpik kostny oraz nasienie. Nazwę tego zioła w sanskrycie tłumaczy się jako…