Wpisy
Orzech włoski
Orzech włoski, z łac. Juglans regia. Surowcem zielarskim jest liść orzecha włoskiego pozyskiwany z drzew rosnących, w okresie wczesno letnim, jeszcze młode pączki liści [3].
W liściach orzecha włoskiego znajdują się [1,2,3,4,5,6]:
garbniki elagowe
pochodne naftochinonowe m. In.…
Melatonina
Melatonina to związek indolowy 5-metoksy- N- acetylotryptamina, która została odkryta i wyizolowana z szyszynki bydlęcej w 1958 r. przez Aarona Lernera. Melatonina jest głównym hormonem wydzielanym przez szyszynkę. Po tym odkryciu uważano, że jedynym zadaniem melatoniny jest regulacja dobowego…
Rdest japoński
Rdest japoński, zwany Rdestem ostrokończystym, Rdestowcem japońskim, pod łacińską Polygonum Cuspidatum to roślina dość podobna do bambusa, łodygi są puste w środku, lecz o innym kształcie liści. Naturalnie występuje w Azji, ale również dziko rośnie w Europie i w wielu stanach Ameryki…
Miedź
Miedź czyli miękki metal o zabarwieniu rdzawobrązowym jest używany do produkcji biżuterii, rur, czy naczyń jest również pierwiastkiem śladowym w ludzkim organizmie. Korzystne działanie miedzi po raz pierwszy zostało dostrzeżone na początku XIX wieku przez farmerów w Brandenburgii, którzy…
Forskolina
Forskolina zwana pokrzywą indyjską, pod łacińską nazwą Coleus forskohlii od dawna stosowana była w medycynie ajurwedyjskiej jako środek wspomagający przy nadciśnieniu tętniczym czy przy zaburzeniach układu oddechowego. W kuchni indyjskiej stanowiła doskonały dodatek w postaci przyprawy.…