Szybko i łatwo usuniesz pestycydy z owoców i warzyw http://zdrowszeznatury.pl

Szybko i łatwo usuniesz pestycydy z owoców i warzyw

Szybko i łatwo usuniesz pestycydy z owoców i warzyw
33 głosów, średnia 4.45 (ocena ogólna 82%)

Szybko i łatwo usuniesz pestycydy z owoców i warzyw http://zdrowszeznatury.pl

Idealnie pasuje do zimnych nóżek i mięsnych galaret, wzbogaca smak niejednej sałatki. Jest cierpki w smaku, ale w kuchni niezbędny. Mało kto wie, że ocet, bo to o nim mowa, ma wiele innych zastosowań. I to niekoniecznie kulinarnych.

Ocet jest wspaniałym organicznym produktem, który został odkryty przez przypadek, gdy otwarte i przechowywane w ciepłym miejscu wino po prostu sfermentowało. Jego kulinarna i lecznicza historia trwa już 5000 lat. Chociaż najbardziej popularne są octy jabłkowy, winny i balsamiczny, to ocet może powstać ze wszystkiego, co sfermentuje – z jagód, buraków, kukurydzy, ziaren zbóż, ryżu.

Ocet spirytusowy – otrzymuje się z ziemniaków lub buraków. Powstaje w wyniku fermentacji spirytusu. Ubogi we właściwości smakowe oraz zapachowe.

Ocet winny – produkowany z czerwonego lub białego wina. To jak dobry będzie ocet zależy od jakości wina oraz tego jak długo będzie leżał w drewnianych beczkach. Im dłużej tym lepszy i pełniejszy smak. Z powodzeniem można go zrobić we własnym domu.

Ocet owocowy – może być wytwarzany z różnych owoców. Również do zrobienia w domu.

Ocet ryżowy – popularny w krajach azjatyckich. Ma łagody smak, który doskonale łączy się z imbirem. Warto spróbować.

Ocet balsamiczny– jeden z najbardziej cenionych na świecie. Produkcja tego rodzaju octu jest prawdziwą sztuką i owiana jest tajemnicą. Proces wytwarzania oryginalnego octu balsamicznego trwa minimum 12 lat i jest zastrzeżony dla jednego regionu Włoch.

Unikaj octu 6 lub 10% procentowego do celów spożywczych, ale…

Wykorzystaj go do odkażania owoców i warzyw. 6 lub 10% ocet powszechnie stosowany jako przyprawa, to nic innego jak roztwór wodny kwasu octowego. Substancja ta jest powszechnie wykorzystywana w przemyśle chemicznym i służy do produkcji tworzyw sztucznych, rozpuszczalników oraz wielu związków będących półproduktami do syntezy bardziej złożonych substancji, takich jak leki czy środki ochrony roślin. Ze względu na swoje właściwości, warto wykorzystywać go jako środek usuwający wszelkie zanieczyszczenia z owoców i warzyw, w tym również herbicydy.

Przygotuj mieszankę 1/10 części 10% octu do 9/10 części wody. Następnie zanurz w niej owoce i warzywa i dokładnie umyj. Na koniec opłucz pod bieżącą wodą. Jeśli owoce mają cienką skórkę, jak na przykład jagody, skróć czas czyszczenia do minimum – w przeciwnym razie smak octu przedostanie się do środka.

Inne zastosowania octu

1. Usuwa plamy z owoców. Przed praniem wetrzyj kilka kropi w plamę, której trudno się pozbyć.

2. Usuwa osady z kamienia w czajniku. Wlej około pół butelki octu i uzupełnij wodą do linii osadu. Zagotuj. Jeśli osad zszedł, to wylej wodę i dokładnie wypłucz. Dla pewności możesz zagotować jeszcze raz cały czajnik z czystą woda i wylać ją.

3. Ułatwia ręczne mycie bardzo tłustych i przypalonych garnków. Namocz garnki w wodzie z dodatkiem octu, a jeśli są przypalone to dodaj łyżeczkę sody. Tłuszcz i przypalenia zejdą o wiele szybciej.

4. Czyści i odkaża blaty kuchenne. Rozcieńcz ocet wodą i wycieraj jak zwykle. Albo najprościej zmocz zmywak octem. 

5. Dezynfekuje lodówkę. Roztworem wody i octu (np 1:1) umyj całe wnętrze lodówki.

6. Zastępuje nabłyszczacz. Jeśli używasz zmywarki, możesz do do dozownika wlać zwykły ocet. Nabłyszczy szkło ana pewno jest mniej szkodliwy dla środowiska.