weglowodany

Węglowodany w diecie

Węglowodany w diecie
31 głosów, średnia 4.26 (ocena ogólna 80%)

Węglowodany w diecie http://zdrowszeznatury.pl

Węglowodany w diecie wielu osób to podstawa. Tymczasem ostatnio węglowodany nie cieszą się najlepszą opinią. Oskarżane są o szereg niekorzystnych działań zdrowotnych od otyłości do zaburzeń neurologicznych. Nic dziwnego, że coraz więcej osób eliminuje je ze swojej diety.  Czy aby na pewno jest to dobre rozwiązanie? 

Jeśli chodzi o węglowodany w  diecie, to warto zapamiętać dwie ważne rzeczy. Po pierwsze  węglowodany zapewniają „paliwo” dla naszego mózgu i mięśni. Po drugie, to nie węglowodany są problematyczne, ale to co zrobili z nimi ludzie. Gdyby nie były tak mocno przetwarzane i obdzierane ze składników odżywczych, nie miałyby tak negatywnego wpływu na nasze zdrowie. 

Zanim  więc wyeliminujesz z diety wszystkie węglowodany, sprawdź która z nich mimo wszystko warto spożywać w rozsądnych ilościach.  

Węglowodany w diecie, które warto spożywać 

Rośliny strączkowe

Ziarna roślin strączkowych, to również źródła węglowodanów: fasola, groch, soczewica, soja, ciecierzyca.  Są one bogatym źródłem białek, błonnika, żelaza, wapnia, cynku, magnezu i niezbędnych tłuszczy.. Często określane jako białka wegetarian. ½ kubka  roślin strączkowych to  6-8g białka, a także niski indeks glikemiczny. Zapobiega on skokom insulinowym a więc hamuje napady wzmożonego apetytu. Poza tym niski poziom insuliny pomaga kontrolować metabolizm tłuszczów.  

Quinoa

Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu. Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach. Na tle zbóż quinoa wyróżnia się również wysoką zawartością witaminy E.

Batat

Niski indeks glikemiczny to nie jedyna jego zaleta.  Słodki ziemniak ma również mnóstwo witaminy B6 i C, błonnika, witaminy E i magnezu.  Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej. Słodki ziemniak jest też dobrą przekąską dla osób próbujących schudnąć, gdyż daje uczucie pełności, a tym samym, ułatwia kontrolę ilości przyjmowanego pokarmu. Z uwagi na wysoką koncentrację potasu w bulwach spożywanie batata pomaga w utrzymaniu równowagi płynów i elektrolitów w organizmie, jak również integralności komórek. Ze względu na obecność żelaza i wapnia, słodkie ziemniaki wpływają korzystnie prawidłowe krążenie krwi, a także na gęstość kości. Bulwy batata mogą powodować obniżenie ciśnienia.

Węglowodany w diecie,  których należy unikać

Biały ryż

W wyniku przemysłowej produkcji  to co najcenniejsze czyli łuska, otręby i zarodki ziarna zostają usunięte. Niestety, w wyniku tego procesu usuwane są  również witaminy z grupy B, żelaz i wielu innych minerałów.  Największym  problemem jest bardzo wysoki IG, co oznacza szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. 

Pieczywo białe

Podobnie jak biały ryż, białe pieczywo już na etapie przygotowania zostaje pozbawione  wartości odżywczych. On również ma wysoki poziom IG. Trudno go jednak unikać na dłuższą metęJeśli już musisz wybrać biały chleb, przynajmniej zainwestuj w bochenek  chleba pieczonego na zakwasie, który ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły biały chleb.

Płatkowane i dmuchane zboża

Unikaj wszelkich płatków śniadaniowych zrobionych przemysłowo. Zdecydowana większość z nich została mocno przetworzona i pozbawiona wszystkich witamin i minerałów, czyniąc je jałowymi  pod względem odżywczym. Płatkowane lub dmuchane zboża mają wysoki indeks IG,  zawierają dużo cukru i soli.

Polecane produkty:

Błonnik żytni
Inulina działanie, któremu trudno się oprzeć http://zdrowszeznatury.pl
Błonnik żytni
Działa przeciwzakrzepowo, wzmacnia kości, nerki, wątrobę. Jest niezwykle bogaty w składniki mineralne, takie jak: żelazo, fluor, kwas foliowy, sód, potas, wapno, jod.
Zobacz…