Zaatar – prawdziwe Superfoods http://zdrowszeznatury.pl

Zaatar – prawdziwe Superfoods

Zaatar – prawdziwe Superfoods
28 głosów, średnia 4.05 (ocena ogólna 78%)

Zaatar – prawdziwe Superfoods http://zdrowszeznatury.pl

Zatar pisane w polskiej wersji lub oryginalnie Zaatar to aromatyczna mieszanka przypraw zawierając kombinację suszonego tymianku, sumaka, oregano, majeranku, nasion sezamu i soli. Powszechnie używana w krajach arabskich – na całym Bliskim Wschodzie, gdzie posypuje się nią chleb i wiele innych codziennych potraw.

Zgodnie z najnowszym stanem wiedzy Zatar  to coś znacznie więcej niż przyprawowa mieszanka ziołowa. Regularnie spożywany przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Unikalna mieszanka składników pomaga zatrzymać młodość, zwalcza bakterie i wirusy a nawet zwiększa umiejętności przyswajania wiedzy.

Sumak pozyskuje się  z jagód  dziko rosnącego krzaka, który rośnie  na wszystkich obszarach śródziemnomorskich. Nasiona sumaka bogate są w kwas galusowy, który ma działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i  zapobiega powstawaniu nowotworów.  Innym leczniczym składnikiem sumaku są kwercetyny, które  wykazują działanie antyalergiczne – hamują uwalnianie histaminy. Tymianku i oregano Korzyści zdrowotne

Tymianek i oregano są zarówno bogate w tymol i karwakrol – fenole, które mają właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Najnowsze badania potwiedziły lecznicze wykorzystywanie tych fenoli w osłabianiu lekoodpornych szczepów bakterii  Salmonella i Staphylococcus aureus, czyniąc drobnoustroje bardziej wrażliwe na antybiotyki.

Jak Zaatar działa na mózg?

W niektórych częściach Bliskiego Wschodu zgodnie z tradycją ludową zatar wykorzystywany jest w celu poprawienia funkcji mózgu. Przykładowo syryjskie dzieci często są zachęcani do posypać Mieszanki przypraw w posiłkach przed ważnymi egazminami.

Jak zrobić sobie domowy Zatar?

Składniki:

  • 4 łyżki tymianku
  • 2 łyżeczki sumaku
  • 2 łyżki sezamu
  • 1/2 łyżeczki  soli himalajskiej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać suchą patelnię, wysypać na nią sezam i prażyć przez chwilę do czasu, aż sezam delikatnie się zezłoci i zacznie pachnieć. Zdjąć z ognia i odstawić.
  2. W moździerzu utrzeć tymianek tak długo aż zmieni się w zielony proszek, mniej więcej 10 minut.
  3. Kiedy tymianek jest utarty dodać sumak i sól, chwilę ucierać, a na sam koniec dodać sezam i krótko wymieszać, aby nie rozdrobnić ziaren sezamu.
  4. Przesypać do słoika i używać do wszystkich pieczonych warzyw, hummusów i innych potraw.