Zakwaszenie organizmu - groźne skutki http://zdrowszeznatury.pl

Zakwaszenie organizmu – groźne skutki

Zakwaszenie organizmu – groźne skutki
25 głosów, średnia 4.22 (ocena ogólna 79%)

Zakwaszenie organizmu - groźne skutki http://zdrowszeznatury.pl

Jesteś chronicznie zmęczona. Albo Twoja waga nieustannie pnie się górę, mimo że próbujesz się odchudzać. Męczą się bliżej niezdiagnozowane bóle brzucha. Być może to efekt zakwaszenia organizmu. Uważaj, bo to cichy i bardzo podstępny wróg.

Jak dochodzi do zakwaszenia organizmu?

Nasza idealna dieta  powinna dostarczać organizmowi zróżnicowanych składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej. W wyniku nieprawidłowej diety,  równowaga kwasowo- zasadowa  może zostać zakłócona. Jedząc nadmierne ilości białka zwierzęcego, węglowodanów  takich jak  cukier, mąka, jasny ryż, makaron, tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, doprowadzimy do nadmiaru  kwaśnych pozostałości przemiany materii. Zwiększeniu poziomu kwasowości sprzyjają również takie czynniki jak: pośpiech, stres, odchudzanie, brak ruchu.

Co powoduje zakwaszenie organizmu?

W pierwszej kolejności kwasy powodują starzenie się, lepiej widoczne zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdyż organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Poza tym udowodniono, że komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną. W wyniku długotrwałego zakwaszenia organizmu mogą rozwinąć się takie choroby jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?

Najbardziej charakterystyczne są  ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, powtarzające się przeziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne  są typowe dla stanu zakwaszenia. Będąc w tym stanie organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Sprawdź, czy możesz mieć zakwaszenie organizmu?

Jeśli na większość tych pytań odpowiesz pozytywnie, to znaczy, że najprawdopodobniej masz problemy z zakwaszeniem organizmu:

  • Czy często zapadasz na bakteryjne i wirusowe zakażenia, takie jak grypa i przeziębienia?
  • Masz mało energii i często czujesz się zmęczona?
  • Bolą cię mięśnie, kości, masz bóle kręgosłupa?
  • Cierpisz na osteoporozę?
  • Problemy z pęcherzykiem żółciowym (np. kamienie)?
  • Masz przesuszoną skórę, włosy tracą blask i wypadają?
  • Twoja cera nie jest idealna, pojawiają się wypryski,  egzemy i zaczerwienienia?
  • Masz gorszą koncentrację i częściej zapominasz?
  • Twoja waga nie jest stabilna? Łatwo tyjesz, trudniej chudniesz?
  • Masz wahania nastroju?

Jak wyeliminować zakwaszenie?

Najlepiej odpowiednią dietą. W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Źródłem pierwiastków zasadotwórczych są warzywa i owoce. Pamiętaj, że w fasoli przeważają składniki alkalizujące, natomiast w grochu i soi składniki zakwaszające.

W owocach i niektórych warzywach składniki mineralne występują w postaci soli takich kwasów organicznych, jak kwas cytrynowy (cytryny, ananasy, pomidory), kwas jabłkowy (jabłka, śliwki, pomidory), winowy (winogrona), szczawiowy (niedojrzałe pomidory, truskawki, rabarbar, szpinak, szczaw) czy kwas benzoesowy (żurawiny, borówki).

Wszystkie te kwasy nadają produktom smak kwaśny, jednak ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową jest różny. Należy zwrócić uwagę, że potencjalna zdolność do alkalizowania wykazywana przez większość warzyw, owoców oraz mleko jest mniejsza niż potencjalna siła kwasotwórcza produktów mięsnych. Wynika z tego, że dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w diecie powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze.

 

Polecane produkty:

Błonnik jabłkowy
Sacha Inchi ( Plukenetia volubilis ) http://zdrowaznatury.pl
Błonnik jabłkowy
Pomaga w zaparciach, biegunce i oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz metali ciężkich.
Zobacz…