Zdrowsze niż kakao http://zdrowszeznatury.pl

Zdrowsze niż kakao

Zdrowsze niż kakao
25 głosów, średnia 4.51 (ocena ogólna 82%)

Zdrowsze niż kakao http://zdrowszeznatury.pl

Chleb świętojański wbrew temu, co sugeruje nazwa, w ogóle nie przypomina pieczywa. Wręcz przeciwnie –  to roślina strąkowa, która ma bardzo wartościowe owoce.  Każdy, kto chce się zdrowo odżywiać powinien na stałe wprowadzić mączkę z chleba świętojańskiego do diety, tym bardziej że suszony miąższ można stosować jako zamiennik kakao  ma podobny smak, a nie zawiera kofeiny.

Szarańczyn strąkowy bo tak brzmi nazwa chleba świętojańskiego to jedna z najstarszych roślin uprawnych. To wiecznie zielone drzewo, które obecnie rośnie przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego, Indiach i Australii, rodzi owoce w postaci dużych, mięsistych, grubych i twardych strąków, w których znajdują się  nasiona z wartościowymi składnikami. Owoce są bardzo pożywne – zawierają 15 proc. wody i aż do 70 proc. węglowodanów (cukry, skrobię i hemicelulozy), 4-6 proc. białka i około 0,5 proc. tłuszczu.

Wypróbuj w kuchni

Niestety owoce nie są smaczne i trudno byłoby się do nich przekonać. Dopiero po kilku minutach rzucia strąków można poczuć słodkawy smak. Ze względu na wartości odżywcze i skład mączka z chleba świętojańskiego wykorzystywana jest  jako zamiennik kakao. Jest to o tyle korzystne, że nie zawiera kofeiny i teobrominy – dwóch bardzo silnie uzależniających i alergizujących substancji.

Oprócz tego chleb świętojański ma bardzo niską zawartość tłuszczu i zawiera wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez. Z owoców szarańczyna można zrobić otrzymać melasę, czyli gęsty syrop o karmelowym posmaku, który stanowi zdrowy zamiennik cukru. Najważniejsze, że w przeciwieństwie do innych słodów nie tuczy i można go spożywać nawet przy cukrzycy.

Lecznicze właściwości  mączki z chleba świętojańskiego

Od dawien dawna mączkę z chleba świętojańskiego wykorzystywano w lecznictwie. Zgodnie z tradycją owoce szarańczyna posiadają szereg właściwości zdrowotnych. Można stosować je, by poprawić trawienie czy obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Mają również działanie antyutleniające, powstrzymują biegunki.  Z chleba świętojańskiego można zrobić również syrop o właściwościach wykrztuśnych.

Zobacz, jak smakuje

Przepis
500 ml dobrego mleka sojowego (lub innego),
o smaku waniliowym
2 łyżki karobu
4 łyżki skrobi kukurydzianej
2 – 3 łyżki ksylitolu
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej,
najlepiej bez alkoholu

Do miseczki wlewamy 125 ml mleka, wsypujemy karob, skrobię, ksylitol, cynamon, dodajemy esencję waniliową, a następnie miksujemy ręcznym blenderem,
żeby składniki dobrze się połączyły. W rondlu zagotowujemy resztę mleka.  Kiedy zaczyna wrzeć, wlewamy mleko zmiksowane z karobem i innymi składnikami, 
cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.  Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 2 minuty. Zestawiamy z ognia, studzimy przez chwilę
i nakładamy do miseczek lub filiżanek, posypując po wierzchu cukrem, żeby nie utworzył się kożuch. Podajemy z cukrem, syropem lub ubitą śmietanką. 

Opracowanie przepisu – pomysł i wykonanie: Mariola Białołęcka

Polecane produkty:

Błonnik kakaowy
Inulina działanie, któremu trudno się oprzeć http://zdrowszeznatury.pl
Błonnik kakaowy
Pomocny
w regulowaniu procesu przemiany materii i metabolizmu węglowodanów.
Zobacz…

Błonnik żytni

Inulina działanie, któremu trudno się oprzeć http://zdrowszeznatury.pl
Błonnik żytni
Jest niezwykle bogaty w składniki mineralne, takie jak: żelazo, fluor, kwas foliowy, sód, potas, wapno, jod.
Zobacz…