Żurawina http://zdrowszeznatury.pl

Żurawina

Żurawina
31 głosów, średnia 4.18 (ocena ogólna 79%)

Żurawina http://zdrowszeznatury.pl

Zakażenia układu moczowego to częsta przypadłość kobiet. Ta kłopotliwa dolegliwość jest przyczyną poważnego dyskomfortu. Stosowana od wielu lat w medycynie ludowej i tradycyjnej żurawina może skutecznie temu zapobiegać i są na to dowody naukowe publikowane w najbardziej prestiżowych czasopismach naukowych.

Żurawina jest smaczna, a suplement diety będący ekstraktem roślinnym to jeden z najlepiej tolerowanych suplementów, który nie wykazuje znaczących interakcji z innymi lekami. Oprócz udowodnionych właściwości związanych z zapobieganiem i leczeniem nawracających infekcji układu moczowego. Składniki żurawiny mają również inne, zdrowotne korzyści takie jak przeciwinfekcyjne, przeciwnowotworowe oraz silne antyoksydacyjne. Ponadto składniki żurawiny mogą wywoływać pozytywne zmiany w układzie sercowo-naczyniowym i metabolicznym oraz poprawiać aktywność neuropsychologiczną.

Żurawina skład

Do głównych grup związków chemicznych występujących w owocach żurawiny należą: kwasy organiczne, związki fenolowe, terpeny i inne składniki. Z owoców żurawiny wielkoowocowej wyizolowano również kwasy organiczne należące do różnych grup chemicznych.
W grupie hydroksykwasów stwierdzono obecność kwasu cytrynowego i jabłkowego.
Wśród kwasów alifatycznych nasyconych jednokarboksylowych znalazł się kwas β-hydroksymasłowy, wśród dikarboksylowych kwas malonowy, a z pochodnych uronowych wyizolowano kwas glukuronowy. Warto dodać, że zawartość hydrofilnych kwasów karboksylowych wyodrębnionych z soku żurawiny wynosiła 2,67-3,57%

Żurawina działanie

Ostatnie badania wykazały, że żurawina zmniejsza zdolność E. coli do przylegania do błony śluzowej pęcherza moczowego i cewki moczowej, co zmniejsza możliwość zakażenia dróg moczowych. Żurawina jest również silnym przeciwutleniaczem i zawiera składnik rozszerzający naczynia krwionośne.

Właściwości lecznicze Żurawiny zostały docenione wieki temui.  W tradycyjnej medycynie owoce żurawiny wykorzystywano w leczeniu wielu dolegliwości, w tym utraty apetytu, problemach trawiennych, chorób krwi i szkorbutu.

Owoce żurawiny bogate są w przeciwutleniacze – głównie proantocyjanidyny. Przeciwutleniacze zmiatają wolne rodniki – szkodliwe cząstki, które są przyczyną najgroźniejszych zmian i chorób cywilizacyjnych, jak również przyspieszają proces starzenia. Toksyny środowiskowe takie jak promieniowanie ultrafioletowe, palenie papierosów, zanieczyszczenie powietrza, mogą zwiększyć ilość wolnych rodników w organizmie. A zawarte w żurawinie składniki skutecznie je neutralizują.

Żurawina jest również doskonałym źródłem witaminy C, jak również, kolejnym ważnym antyoksydantem. Sok z żurawin doskonale chroni przed szkorbutem i zmniejsza stany zapalne.

W latach dwudziestych ubiegłego wieku amerykańscy naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedzą duże ilości żurawiny mają mniej infekcji moczowych niż ci, którzy nie jedzą dużych ilości żurawiny. Ponieważ bakterie nie mogą przetrwać w środowisku kwaśnym, badacze przypuszczają, że dieta bogata w owoce żurawiny pomaga zapobiegać leczeniu infekcji dróg moczowych, które są zwykle powodowane przez bakterie, znanych jako Escherichia coli .Większość infekcji układu moczowego powodują bakterie Escherichia coli, które normalnie żyją w okrężnicy.

Aktualny stan badań udowadnia, że żurawina zapobieganie schorzeniom układu moczowego poprzez hamowanie bakterii infekcyjnych, E. Coli (Sobota 1984 r Schmidt i Sobota 1988; Zafriri 1989; OFEK 1991; Howell 1998). Bakteryjne przyleganie tych komórek jest krytycznym etapem w rozwoju infekcji, bez niego bakterie będące przyczyną infekcji są wypłukiwane.

Dalsze badania laboratoryjne wykazały również, że żurawina zapobiega rozwojowi innych mikroorganizmów zwany Helicobacter pylori. Bakterie te, które mogą powodować wrzody żołądka, więc możliwe jest, że żurawina może ostatecznie odrywać znaczącą rolę w profilaktyce tej choroby.

Żurawina zwiększa absorpcję witaminy B 12
Sok żurawinowy zwiększa wchłanianie witaminy B12 w tym wśród pacjentów przyjmujących leki zobojętniające sok żołądkowy (leki zmniejszające wydzielanie soku żołądkowego), takie jak inhibitory pompy protonowej.