Foods with Zinc mineral.

Cynk

Foods with Zinc mineral.

Cynk należy do pierwiastków śladowych, który odpowiada za ponad 200 reakcji metabolicznych i był znany już w Chinach w VI wieku p.n.e [2,4].

Działanie cynku odbywa się głównie poprzez jego wpływ na układy enzymatyczne organizmu. Jego główną rolą jest synteza i stabilizacja materiału genetycznego czyli ochrania i naprawia DNA.  Najwięcej cynku znajdziemy we krwi, gruczole krokowym u mężczyzn, jajnikach u kobiet oraz w nerkach, wątrobie, trzustce oraz mięśniach [3,5].

Rola cynku w organizmie [2,5,6]:

  • niezwykle ważną rolą cynku jest pomoc w produkcji przeciwciał, co wpływa na pracę grasicy i limfocytów, podnosi znacząco odporność organizmu.
  • oczyszcza organizm z kadmu, który znajduje się w dymie papierosowym
  • jest niezbędny do syntezy białek i kolagenu
  • bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
  • przyspiesza procesy gojenia
  • pomocny w leczeniu niepłodności
  • jest konieczny dla prawidłowego rozwoju płodu
  • jest niezbędny do prawidłowego wzrostu
  • poprawia sprawność intelektualną
  • zapobiega demencji starczej
  • jest składnikiem enzymu antyoksydacyjnego, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • pomaga w regulacji poziomu cholesterolu we krwi
  • pomaga w regulacji ciśnienia krwi
  • zapobiega nadmiernej potliwości

Należy wiedzieć, że niedobór cynku jest konsekwencją chemizacji rolnictwa, przetworzonej, oczyszczonej żywności jak i ekstremalnie niską zdolnością wchłaniania cynku po 50 roku życia.

Niedobór cynku może powodować kadm- antagonista cynku znajdujący się w alkoholu i papierosach jak również antybiotyki, sterydy, leki przeczyszczające, terapie hormonalne, środki na uspokojenie oraz sporty wyczynowe[3,5].

W dobie cywilizacji jest więc niezmiernie ciężko uzyskać niezbędną ilość z pożywienia [4].

Jako ciekawostka, aby zapewnić sobie dostateczną ilość cynku z pożywienia, należało by codziennie spożywać [4]: 16 porcji świeżo przygotowanej dyni, 14 porcji fasoli, lub 5 świeżych ostryg.

Objawy niedoboru cynku [2,3,4,5,6]:

  • obniżenie poziomu insuliny w surowicy oraz zaburzenie tolerancji glukozy
  • zahamowanie produkcji i działania hormonu wzrostu
  • zahamowanie produkcji i działania hormonów płciowych, które wywierają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie jąder i jajników prowadząc do niepłodności i impotencji
  • powiększenie gruczołu krokowego
  • osłabienie systemu immunologicznego, częste infekcje, afty
  • podatność na alergię, astmę
  • utrata apetytu
  • białe plamy na paznokciach
  • utrata smaku i węchu
  • szum w uszach
  • trądzik, zapalenia skóry, rozstępy
  • choroby jelit
  • zaburzenia emocjonalne i umysłowe
  • zaburzenia pamięci

Jak się okazuje niski poziom cynku mają chorzy na białaczkę [6].

W ciągu ostatnich 50 lat zaobserwowano ogromny postęp w zakresie badań metabolizmu cynku u ludzi. Głównym czynnikiem przyczyniającym się do niedoboru cynku w organizmie jest wysokie spożycie białka zbóż zawierające fityny zwłaszcza w krajach rozwijających się, a prawie 2 miliardy pacjentów może wykazywać niedobór cynku. Niedobór tego pierwiastka zaobserwowano u pacjentów z zespołem złego wchłaniania, chorobami wątroby, przewlekłą chorobą nerek, niedokrwistością sierpowatokrwinkową i innymi chorobami przewlekłymi. Główne problemy kliniczne wynikające z niedoboru cynku u ludzi obejmują opóźnienie wzrostu, komórkową dysfunkcję immunologiczną i upośledzenie funkcji poznawczych [7].

Cynk był z powodzeniem stosowany jako środek terapeutyczny w leczeniu ostrej biegunki u dzieci, chorobie Wilsona, przeziębieniach i zapobieganiu ślepocie i zwyrodnieniu plamki u pacjentów w starszym wieku i jest bardzo skuteczny w zmniejszaniu częstości występowania zakażenia u osób starszych. Cynk nie tylko moduluje odporność komórkową, ale jest także środkiem przeciwutleniającym i przeciwzapalnym [7].

Należy zwrócić uwagę, że preparaty cynku należy przyjmować wieczorem i nie należy przyjmować łącznie z preparatem chromu. Natomiast pierwiastki synergistyczne dla cynku to potas i magnez [4].

Autor:
Mgr Jolanta Gębczak
Dietetyk kliniczny

Źródła:

  1. Jerzy Olszkiewicz „ Zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość to uleczalne choroby cywilizacji” wyd. ZWP, str. 32-35
  2. Anna Sarnecka „Leksykon zdrowia” wyd. Park Sp. Z o.o. Bielsko-Biała 2006, str. 426-429
  3. Janusz Dąbrowski „ Witaminy i minerały” wyd. ADAMASCENICUM Sp. Z o.o. Warszawa, str. 55-57
  4. Krzysztof Abramek „ Witaminy, minerały i suplementy” wyd. Złote Myśli” Gliwice 2008, str. 86-87
  5. Earl Mindell „Biblia witamin XXI wieku” wyd. Prószyńska i S-ka, Warszawa 2000, str. 103-105
  6. Mateusz Emanuel Senderski „ Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu moczowo płciowego” wyd. MATEUSZ E. SENDERSKI Podkowa Leśna 2014, str. 33
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649098/

Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac  badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy  traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.

Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.