Print

Karczoch zwyczajny

Karczoch zwyczajny pod łacińską nazwą Cynara scolymus  po raz pierwszy został opisany przez jednego z uczniów Arystotelesa w IV w. p.n.e.  W lecznictwie europejskim dzięki swojemu wielokierunkowemu działaniu znalazł zastosowanie już w XVIII wieku [1].

Karczoch zwyczajny zawiera [2]:

  • kwasy fenolowe, w tym cynarynę
  • laktony seskwiterpenowe, m. in. cynaropikrytynę
  • kwasy hydroksykarboksylowe
  • kwasy kawowy i chloro genowy
  • flawonoidy
  • trój terpeny
  • sterole
  • garbniki
  • śluzy
  • pektyny
  • witaminy A i B
  • sole mineralne, m. in. potas

Liście i ziele karczocha wspomagają organizm przy [1,2,3,4 ]:

  • problemach trawiennych
  • pobudzeniu całego układu trawiennego
  • wytwarzaniu żółci
  • wzdęciach
  • bólach brzucha
  • przepływie żółci przez wątrobę i drogi żółciowe
  • miażdżycy
  • obniżaniu poziomu tłuszczy i cholesterolu we krwi
  • zwiększeniu wydalania moczy
  • usuwaniu z organizmu toksycznych przemian materii
  • ochronie wątroby, jej regeneracji
  • zwiększeniu kontroli apetytu
  • redukcji masy ciała
  • regulowaniu glukozy we krwi

 Print

Już badanie przeprowadzone w 1933 roku wykazało, że wyciąg z karczocha pobudza wydzielanie żółci przez wątrobę i jej spływanie do dwunastnicy, dlatego tak dobrze wspomaga organizm osoby cierpiącej na niestrawność [5].

Badanie przeprowadzone w 1998 roku wykazało, że większość pacjentów cierpiących na niestrawność odczuła wyraźną poprawę dzięki przyjmowaniu wyciągu z karczocha. Pacjenci przyjmowali przez 2-3 tygodnie po 5 kapsułek dziennie. Po przeprowadzonym badaniu okazało się, że nudności, wzdęcia, odbijanie, bóle żołądkowe znacznie zmalały [5].

W innym badaniu przeprowadzonym w Niemczech na osobach w wieku 20-87 lat wykazano, że po 6 tygodniach przyjmowania wyciągu u 553 osób znacznie zmniejszyło się stężenie cholesterolu we krwi średnio o 11,5% [5].

Co ciekawe, w  grupie 39 badanych pacjentów podzielonych na grupę kontrolną i grupę badaną wykazano, że u pacjentów przyjmujących wyciąg z karczocha zaobserwowano większą kontrolę apetytu oraz zwiększoną redukcję masy ciała [1] Dlatego warto wprowadzić wyciąg z karczocha do codziennej diety.

Autor:

Mgr Jolanta Gębczak

Dietetyk kliniczny

 

Źródła:

  1. Małgorzata Horoszkiewicz, Maksymilian Kulza, Katarzyna Malinowska, Anna Woźniak,  Monika Seńczuk-Przybyłowska,  Anna Wachowiak, Ewa Florek „Karczoch zwyczajny- niewykorzystane możliwości leku roślinnego w terapii miażdżycy i chorób wątroby” Przegląd Lekarski 2012 / 69 / 10 str. 1129-1131
  2. Mateusz Emanuel Sanderski „Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego oraz wątroby i trzustki” wyd. Mateusz E. Senderski Podkowa Leśna 2009 rok, str. 146-148
  3. Dr James A. Duke „Księga zdrowia. Ziołowa apteka domowa” wyd. publicat, Poznań 2011, str. 261
  4. Dietrich Fronhe „Leksykon roślin leczniczych” wyd. MedPharm Polska 2010 rok, str. 194-196
  5. Przegląd Reader’s Digest „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół” Warszawa 2000, str. 86-87

 

Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac  badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy  traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.

 

Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.