Wpisy

astragalus

Traganek błoniasty

Traganek błoniasty, z łac. Astragalus membranaceus, był używany w medycynie chińskiej przez ponad dwa tysiące lat. Surowcem zielarskim jest korzeń traganka [4]. Astragalus membranaceus został pierwotnie opisany w Klasycznej Materii Medica Shennonga, najwcześniejszej kompletnej Farmakopei Chińskiej,…
tarczyca bajkalska

Tarczyca bajkalska

Tarczyca bajkalska zwana bajkaliną, z łac. Scutellaria baicalensis jest wykorzystywana od tysięcy lat w medycynie chińskiej jako środek wspomagający przy astmie, alergiach, chorobach przewodu pokarmowego oraz zakażeniach grzybiczych i wirusowych. Scutella znaczy „tarcza”, czyli „ochrona”.…
Czarny czosnek blog

Czarny czosnek

Czosnek to roślina o niezwykle cenionych właściwościach dodawana do posiłku, ale również wykorzystywana w tradycyjnej medycynie. Został doceniony już w Babilonii 4500 lat przed naszą erą. Zawiera związki hormonalne oraz antybiotyczne, ale jego specyficzny i aromatyczny zapach odrzuca wiele…
D3

Witamina D3

Witamina D to ogólne określenie dla grupy sekosteroidow. Największe znaczenie ma witamina D3, czyli cholekalcyferol ze względu na największą metabolicznie aktywną postać tej witaminy. Witamina D 3 jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego pozyskiwanie jej ze słońca poprzez skórę, gdzie znajduje…
holy basil

Tulsi, czyli Święta Bazylia

Tulsi, czyli Święta Bazylia, pod łacińską nazwą Ocimum sanctum jest stosowana w medycynie hinduskiej, chińskiej jak również tajskiej. W Indiach jest uważana za jedną z najświętszych roślin. Według ich wierzeń bazylia otwiera serce i umysł, wzmacnia energię oddania i miłości z tego…
Set of pineapple

Bromelaina

Bromelaina zwana również bromeliną to enzym trawiący pozyskiwany z owoców i liści ananasa, który rozkłada i ścina białka. Bromelina złożona jest z 227 aminokwasów i najlepsze działanie wykazuje w środowisku o PH 4,5-5. W zastosowaniu jest już od lat pięćdziesiątych XX wieku jako środek…
SONY DSC

Forskolina

Forskolina zwana pokrzywą indyjską, pod łacińską nazwą Coleus forskohlii od dawna stosowana była w medycynie ajurwedyjskiej jako środek wspomagający przy nadciśnieniu tętniczym czy przy zaburzeniach układu oddechowego. W kuchni indyjskiej stanowiła doskonały dodatek w postaci przyprawy.…