Wpisy

pieprz_86465888_xl-2015

Pieprz czarny (Piper nigrum)

Pieprz czarny (Piper nigrum) jest powszechnie stosowaną przyprawą, która nadaje potrawom własny smak oraz poprawia smak innych składników żywieniowych. Powszechnie uważany za „króla przypraw”, pieprz czarny był stosowany na przez ludzi na świecie od starożytności, a jego właściwości,…
ekstrakty faq got

Czym ekstrakt różni się od zwykłego suszu?

Ekstrakt jest wyciągiem zagęszczonym. Objętościowo jest znacznie mniejszy – w zależności od ekstrakcji. Dlatego dawkowanie zawsze należy przeliczyć przez wielkość ekstrakcji. Ekstrakt roślinny zazwyczaj jest wygodniejszy i zdecydowanie bardziej precyzyjny w dawkowaniu [1,3,8]. Autor: Mgr…
ekstrakty faq got

FAQ: Co to jest ekstrakt?

Ekstrakt to stężony wyciąg otrzymywany z surowców roślinnych. Skład i jakość są zależne od procesu ekstrakcyjnego. Wyciągi zagęszczone uzyskuje się poprzez zalanie odpowiednio przygotowanego surowca małą ilością rozpuszczalnika.  Rozpuszczalnikami mogą być: woda, gliceryna, alkohol,…