Kozieradka
Kozieradka pospolita, zwana kozieradką lekarską, fenugreek, czy bożą trawką pod łacińską nazwą Trigonella foenum-graecum rośnie dziko w południowej Europie oraz południowo zachodniej Azji. Jej uprawy możemy znaleźć w ciepłych regionach całego świata, również w Polsce. Jest rośliną wykorzystywaną już od bardzo dawna przez starożytnych Greków i Rzymian jako środek wspomagający przy cukrzycy. Jest również znana i stosowana jako środek wspomagający laktację, natomiast w ajurwedzie kozieradka uważana jest za środek odmładzający, pomagający zachować długowieczność [1,2,3,4].
Nasienie kozieradki jest bogatym źródłem [3,5,6,7]:
- flawonoidów: luteoliny, trycyny
- flawanonów: naryngeniny
- flawonoli: kwercetyny
- połączeń glikozydowych
- błonnika
- 45% związków śluzowych
- białka, wolne aminokwasy
- lipidów
- steroli
- choliny
- lecytyny
- witaminy B3
- soli mineralnych
- olejku eterycznego
Działanie [1,2,3,5,7]:
- przeciwzapalne
- tonizujące
- wzmacniające
- zmniejszające poziom glukozy we krwi
- zmniejszające poziom cholesterolu i trójglicerydów
- pobudzające gruczoły do produkcji mleka
- przeczyszczające
- pobudzające apetyt
- przeciwbólowe
- przeciwgorączkowe
- antybiotyczne
- poprawiające pamięć
- ochronne na błonę śluzową
- hepatoprotekcyjne
Kozieradka może być wykorzystywana wspomagająco organizm przy [1,2,3,4,5,6,7]:
- insulinooporności
- cukrzycy
- chorobie wrzodowej
- osłaniająco w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka
- chorobach pasożytniczych przewodu pokarmowego
- do pobudzenia laktacji
- normalizacji cyklu menstruacyjnego,
- łagodzeniu bólu brzucha podczas menstruacji
- nieżytach górnych dróg oddechowych
- wspomagająco przy chorobie Alzheimera
- zewnętrznie przy owrzodzeniach i opuchliźnie
- czyrakach i ropniach
Nasiona kozieradki zostały poddane licznym badaniom. Coraz więcej autorów tych badań zalicza nasiona kozieradki do surowców hipoglikemicznych. Ocenę działania hipoglikemicznego surowca potwierdzają badania zarówno przedkliniczne oraz kliniczne. W badaniach na pacjentach z cukrzycą typu 2, leczonych syntetycznymi środkami doustnymi, potwierdzono spadek poziomu cukru we krwi o 25% po posiłku, który zawierał nasiona kozieradki, natomiast u diabetyków insulinozależnych o 20% [7].
Inne badania wykazują, że nasiona kozieradki redukują poziom cholesterolu całkowitego we krwi, jednocześnie podnosząc poziom HDL, czyli tzw „dobrego” cholesterolu. Jednocześnie potwierdzają obniżenie poziomu trójglicerydów [2].
W kolejnym badaniu klinicznym przeprowadzonym na 60-ciu pacjentach z cukrzycą typu 2 i chorobą wieńcową, 30-tu pacjentom podawano sproszkowany preparat z nasion kozieradki w dawce 2 razy dziennie po 2,5 g przez 3 miesiące oraz pozostałym 30-tu pacjentom podawano placebo. U pacjentów przyjmujących preparat z nasion kozieradki zaobserwowano obniżenie poziomu cholesterolu, jak również triglicerydów w surowicy krwi po 3 miesiącach w stosunku do poziomu początkowego [7].
Bogactwo wartości odżywczych zawartych w nasionach kozieradki sprawiają, że jest ona ciekawym i wartościowym surowcem roślinnym wspomagającym organizm w jego funkcjonowaniu, na który warto zwrócić uwagę i dołączyć do codziennej diety.
Autor:
Mgr Jolanta Gębczak
Dietetyk kliniczny
Źródła:
- Kuźnicka, M. Dziak „Zioła i ich stosowanie” Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1977 rok, str. 81-82
- Dr James A. Duke „Księga zdrowia. Ziołowa apteka domowa” wyd. publicat, Poznań 2011, str. 172, 373, 557-558
- Mateusz Emanuel Senderski „Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego oraz wątroby i trzustki” Wydawca Mateusz E. Senderski, Podkowa Leśna 2009 rok, str. 161-162
- Monika Ptak „Ajurweda. Medycyna indyjska” wyd. Studio Astropsychologii, Białystok 2012 rok, str. 208-209
- Barbara Król-Kogus, Mirosława Krauze-Baranowska „Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum L.) – tradycja stosowania na tle wyników badań naukowych” Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2011, str. 185-190
- Elżbieta Rudkowska, Andrzej Smutkiewicz, Małgorzata Han-Marek „Zioła w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy” Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2006, str. 155-162
- Małgorzata Kania, Natalia Derebecka „Surowce roślinne w cukrzycy typu 2” Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2010, str. 76-84
Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.
Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.