Wpisy
Kurkuma
Kurkuma, inaczej ostryż długi, z łac. Curcuma longa jest od tysięcy lat z powodzeniem stosowana w Chinach i Indiach jako środek leczniczy. Kurkuma zawiera kurkuminę, żółty pigment, który wykazuje niezwykle cenny wachlarz właściwości farmakologicznych i biologicznych. Kurkumina została…
Orzech włoski
Orzech włoski, z łac. Juglans regia. Surowcem zielarskim jest liść orzecha włoskiego pozyskiwany z drzew rosnących, w okresie wczesno letnim, jeszcze młode pączki liści [3].
W liściach orzecha włoskiego znajdują się [1,2,3,4,5,6]:
garbniki elagowe
pochodne naftochinonowe m. In.…
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski, zwany mleczem czy dmuchawcem pod łacińską nazwą Taraxacum officinale jest znany od czasów starożytnych, ale jego właściwości zostały docenione dopiero w XIII wieku. Gdy mniszek przekwita po zdmuchnięciu puszystej kuli zostaje naga „główka” z wieńcem zeschniętych listków…