black ashberry isolated on the white background

Aronia czarna

black ashberry isolated on the white background

Aronia melanocarpa czyli Aronia czarnoowocowa to znana od dawna roślina z rodziny Rosaceae czyli Różowate. W fitoterapii owoce aronii stosowane były już w medycynie ludowej przez Indian, którzy uważali sok z aronii za eliksir młodości, a także zalecany był kobietom w ciąży. W Polsce zdobyła sławę w latach 80. i do tej pory jest ona stosowana w medycynie czy farmacji, a także w postaci soków i nalewek. Mimo, że jej smak jest dość cierpki i nie każdy go lubi, to dzięki swoim właściwościom jest stale pożądanym surowcem.

W skład owoców aronii wchodzą [1,7]:

  • Antocyjany – pochodne cyjanidyny (proantocyjanidyny),
  • Fenolokwasy,
  • Flawonoidy,
  • Garbniki (0,35%),
  • Pektyny (0,60-0,75%),
  • Kwasy organiczne,
  • C (40mg),
  • PP,
  • B1,
  • B2,
  • E,
  • Prowitamina A,
  • Mikroelementy – Fe, Ca, Cu, Mn, Mo.

Jest to najbogatszy surowiec w bioflawonoidy – 100 g świeżych owoców zawiera   2-3,5 g bioflawonoidów, a za cierpki smak odpowiadają garbniki.

Głównym działaniem owoców aronii jest [1,2,3,4,5,6,7]:

  • antyoksydacyjne
  • przeciwzapalne
  • przeciwdrobnoustrojowe
  • kardioprotekcyjne

Według wielu badań owoce aronii mogą wykazywać również działanie:

  • hepatoprotekcyjne,
  • antymutagenne,
  • hamują podział komórek nowotworowych,
  • obniżające poziom cukru we krwi,
  • obniżające poziom lipidów we krwi,

Głównym działaniem owoców aronii jest działanie antyoksydacyjne, za które odpowiedzialne są w głównej mierze polifenole. Przeprowadzono wiele badań in vitro jak i in vivo, które są tego potwierdzeniem. W badaniach przeprowadzonych wśród ludzi z nowotworem piersi, potwierdzono działanie antyoksydacyjne owoców aronii. Polifenole w nich zawarte redukowały ilość wolnych rodników znajdujących się w płytkach krwi chorych jak: O2-, peroksynitryt. W innym badaniu ekstrakt z owoców aronii wykazał hamujące działanie na komórki raka jelita grubego [1,2].

W innym badaniu przeprowadzonym na wątrobie szczurów, wykazano działanie hepatoprotekcyjne soku z aronii. Wykazał on działanie hamujące N-nitrozoaminy, jedne z najbardziej rakotwórczych związków. Dodatkowo owoce aronii mogą przyczyniać się do zmniejszenia szkód wywołanych przez kadm na wątrobę [1].

Wykazano również działanie przeciwbakteryjne wyciągów zarówno wodnych i etanolowych z owoców aronii na niektóre bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne [3].

W badaniach przeprowadzonych na grupie szczurów, gdzie część z nich miała cukrzycę, a część nie podano sok z aronii czego efektem było obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi u szczurów z cukrzycą. U zdrowych nie zauważono żadnych zmian [5,6,7].

Działanie antymutagenne dzięki zawartym w swoim składzie antocyjanom zostało potwierdzone w badaniach, gdzie substancje te wykazały działanie hamujące na związki takie jak alfa-benzopiren oraz 2-aminifluoren w teście Amesa [7].

 

Źródła:

  1. Bioavailability and Antioxidant Activity of Black Chokeberry (Aronia melanocarpa) Polyphenols: in vitro and in vivo Evidences and Possible Mechanisms of Action: A Review Petko N. Denev, Christo G. Kratchanov, Milan Ciz, Antonin Lojek, and Maria G. Kratchanova
  2. Aronia melanocarpa phenolics and their antioxidant activity, Jan Oszmiański, Aneta Wojdyło
  3. Antimicrobial activity of extracts from fruits of Aronia melanocarpa and Sorbus aucuparia Inga Liepiņa, Vizma Nikolajeva, Ida Jākobsone
  4. Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry Anna Nowak, Joanna Zielonka, Marcelina Turek, Adam Klimowicz Earl Mindell „Biblia witamin XXI wieku” wyd. Prószyńska i S-ka, Warszawa 2000, str. 103-105
  5. Antihyperlipidemic Effect of Aronia melanocarpa Fruit Juice in Rats Fed a High-Cholesterol Diet VALCHEVA-KUZMANOVA,, K. KUZMANOV, V. MIHOVA, I. KRASNALIEV, P. BORISOVA & A. BELCHEVA
  6. Hypoglycemic and Hypolipidemic Effects of Aronia melanocarpa Fruit Juice in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats Valcheva-Kuzmanova, K. Kuzmanov, S. Tancheva and A. Belcheva
  7. Chokeberry (Aronia melanocarpa) – A Review on the Characteristic Components and Potential Health Effects Sabine E. Kulling , Harshadai M. Rawel

Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac  badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy  traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.

Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.