ekstrakty faq got

FAQ: Co to jest ekstrakt?

Ekstrakt to stężony wyciąg otrzymywany z surowców roślinnych. Skład i jakość są zależne od procesu ekstrakcyjnego. Wyciągi zagęszczone uzyskuje się poprzez zalanie odpowiednio przygotowanego surowca małą ilością rozpuszczalnika.  Rozpuszczalnikami mogą być: woda, gliceryna, alkohol, ocet, olej, wino. Następnie są odpowiednio zagęszczane. W zależności od stopnia zagęszczenia wyróżnia się 3 rodzaje wyciągów: wyciągi płynne, wyciągi gęste i wyciągi suche [1,3,4,5,6,8].

Obecnie zyskują popularność wyciągi suche, ze względu na ich łatwość w przechowywaniu i możliwość uzyskania odpowiednich dawek. Wyciągi suche zawierają nie więcej niż 5% wody. Sporządza się je poprzez odparowanie rozpuszczalnika alkoholowego, wodno-alkoholowego lub wodnego wyciągu z surowca roślinnego. Wyciągi te są doskonałym półproduktem do sporządzania suchych postaci leków lub suplementów np.: tabletek czy kapsułek [3,6,8].

Dla każdorazowego porównania i ustalenia zawartości ekstraktu należy zwrócić uwagę na stosunek surowca roślinnego do ekstraktu. Czyli jeżeli mam ekstrakt roślinny 4:1 oznacza to że z 4 kilogramów surowca powstał 1 kilogram ekstraktu [1].

Autor:

Mgr Jolanta Gębczak

Dietetyk kliniczny

 

Źródła:

  1. Dietrich Frohne „Leksykon roślin leczniczych” wyd. MedPharm Polska, Wrocław 2010 rok, str. 18-19
  2. Dr James A. Duke „Księga zdrowia. Ziołowa apteka domowa” wyd. publicat, Poznań 2011, str. 23-25
  3. Izabella Łajs „Fitochemiczne badania porównawcze wyciągów ze świeżych i wysuszonych surowców roślinnych” Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu Wydział Farmaceutyczny, Poznań 2013, str. 12-19
  4. Adam Wrzaskowski „Starożytne i nowożytne receptury zielarskie” naturoterapia w praktyce, czerwiec-lipiec 1/2017, str. 58-60
  5. Redaktor naukowy Jerzy Chodkowski „Słownik chemiczny” wyd. Wiedza Powszechna, Warszawa 1982 rok, str. 164-165
  6. Pod red. Prof. dra hab. med. Kazimierza Janickiego „Domowy poradnik medyczny” , Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1991, str. 630-631
  7. Stanisław Kohmunzer „Farmakognozja” Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016, str. 25
  8. http://www.farmakognozjaonline.pl/index.php?podstrona=extracta

 

Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac  badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy  traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.

 

Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.