kelp

Kelp

Kelp czyli morszczyn pęcherzykowaty, pod łacińską nazwą Fucus vesiculosus jest glonem, występującym na podmorskich skałach na głębokości do 15 m w Atlantyku, Pacyfiku, Morzu Północnym i Bałtyku. W Chinach kelp jest stosowany już od tysięcy lat. Bogactwo jodu i innych substancji odżywczych sprawia, że osoby dbające o swoje zdrowie coraz częściej po niego sięgają [2,4].

 

Bogaty skład chemiczny kelpu [1,2,3,4]:

  • polisacharydy: mukopolisacharydy (glikozoaminoglukany GAG), czyli związki zbudowane z aminocukrów i kwasów uronowych, głównymi przedstawicielami tej grupy są kwas hialuronowy i siarczan chondroityny, kwas alginowy i jego sole (szczególnie alginiany wapniowe i sodowe)
  • fukany, mannitol i sorbitol
  • karageniany, hydrokoloidy i agar
  • białka i aminokwasy: glikoproteiny i metaloproteiny, oraz aminokwasy egzogenne, w tym alanina, aspargina, glicyna, lizyna, seryna, izoleucyna, leucyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina
  • lipidy: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): arachidonowy, eikozapentenowy i rzadko spotykany – γ-linolenowy (GLA).
  • witaminy: karotenoidy, witaminy B1, B2, B5, B7, B6, B9 oraz witaminy E ,C i D.
  • pierwiastki to cynk, miedź, brom, jod, żelazo, miedź, magnez i mangan
  • polifenole
  • naturalne barwniki roślinne: fikoerytryna, fikocyjanina i chlorofil

 

Cenny skład kelpu korzystnie wpływa na organizm przy [2,3,4,5]:

  • niedoczynności tarczycy
  • regulacji tarczycy
  • przyspieszeniu metabolizmu
  • regulacji trawienia
  • zaparciach
  • oczyszczaniu i detoksykacji z metali ciężkich
  • czynności wątroby
  • zatrzymaniu wody w organizmie
  • nadwadze i otyłości
  • depresji
  • regeneracji układu nerwowego
  • odżywieniu włosów, skóry i paznokci
  • parodontozie
  • funkcjach seksualnych
  • artretyzmie
  • odporności organizmu
  • anemii
  • utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi

kelp

Wykazano, że Kelp pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i lipidów. Badanie przeprowadzone w 2008 roku na uczestnikach z cukrzycą potwierdziło, że u osób, które przyjmowały 48 g wodorostów dziennie przez 4 tygodnie poziom glukozy i triglicerydów obniżył się, a poziom cholesterolu HDL wzrósł [6] . Badacze uważają, że było to spowodowane zawartością błonnika. Kelp dostarczał tym osobom 30,1 gramów błonnika dziennie. Badania pokazują, że włókno wspomaga pracę organizmu, poprawia kontrolę poziomu glukozy we krwi, zmniejsza ilość spożywanego pokarmu, a także pomaga redukować tkankę tłuszczową i lipidy we krwi [7].

Badanie przeprowadzone na zdrowych japońskich przedszkolach wykazało, że dziewczęta, które spożywały więcej wodorostów, miały niższe skurczowe ciśnienie krwi, a chłopcy, którzy spożywali więcej wodorostów, mieli niższe ciśnienie rozkurczowe. Ponadto badanie przeprowadzone na starszych pacjentach z Japonii, którzy mieli wysokie ciśnienie krwi, wykazało, że ich ciśnienie krwi zmniejszało się po zażyciu 5 gramów proszku z kelp codziennie przez osiem tygodni [8].

Kelp jest jednym z najlepszych źródeł jodu w żywności, a jod jest niezmiernie ważny dla zdrowia tarczycy i prawidłowego rozwoju mózgu. Badanie przeprowadzone w 2011 roku na pacjentkach, u których rozwinęło się niedobór jodu i niedoczynność tarczycy z powodu długotrwałego karmienia piersią, wykazało, że podawanie pacjentom od jednego do dwóch gramów sproszkowanych wodorostów dziennie wspomagało przywrócenie prawidłowego poziom jodu i funkcji tarczycy [9]

Podsumowując, kelp jest bogactwem wartości odżywczych. Ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego jodu kojarzony jest z pracą tarczycy, nie mniej jednak pozostałe wartości odżywcze są również godne uwagi.

 

Autor:

Mgr Jolanta Gębczak

Dietetyk kliniczny

 

Źródła:

  1. Anna Pielesz „Skład chemiczny algi brązowej Fucus vesiculosus L.” Borgis – Postępy Fitoterapii 1/2011, s. 9-17
  2. Janusz Dąbrowski „Naturalne składniki suplementów diety” wyd. ADAMASCENICUM Sp. Z o.o. , str. 33-36
  3. Dr James A. Duke „Księga zdrowia. Ziołowa apteka domowa” wyd. publicat, Poznań 2011, str. 320
  4. Przegląd Reader’s Digest „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół” Warszawa 2000, str. 90-91
  5. Katarzyna Koźmin „Leksykon zdrowia” Wydawnictwo Park Sp. Z o.o., Bielsko-Biała 2006 rok, str. 487-488
  6. Min Sun Kim, Jung Yun Kim, Woong Hwan Choiand Sang Sun Lee „Effects of seaweed supplementation on blood glucose concentration, lipid profile, and antioxidant enzyme activities in patients with type 2 diabetes mellitus” Nutr Res Pract. 2008 Summer; 2(2): 62–67
  7. Ford ES, Mokdad AH, „Fruit and vegetable consumption and diabetes mellitus incidence among U.S. adults.” Prev Med. Volume 32, Issue 1, January 2001, Pages 33-39
  8. Susana M. Cardoso, Olívia R. Pereira, Ana M. L. Seca,  Diana C. G. A. Pintoand Artur M. S. Silva” Seaweeds as Preventive Agents for Cardiovascular Diseases: From Nutrients to Functional Foods” Mar Drugs. 2015 Nov; 13(11): 6838–6865.
  9. Takako Takeuchi,  Hotaka Kamasaki,  Tomoyuki Hotsuboand Hiroyuki Tsutsumi „Treatment of Hypothyroidism due to Iodine Deficiency Using Daily Powdered Kelp in Patients Receiving Long-term Total Enteral Nutrition” Clin Pediatr Endocrinol. 2011 Jul; 20(3): 51–55.

 

Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac  badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy  traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.

 

Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.