Turmeric root, powder and flower with pestle and mortar.

Kurkuma

Kurkuma, inaczej ostryż długi, z łac. Curcuma longa jest od tysięcy lat z powodzeniem stosowana w Chinach i Indiach jako środek leczniczy. Kurkuma zawiera kurkuminę, żółty pigment, który wykazuje niezwykle cenny  wachlarz właściwości farmakologicznych i biologicznych. Kurkumina została wyizolowana dokładnie dwa wieki temu w 1815 roku przez dwóch niemieckich naukowców, Vogel i Pelletier. Jednakże, zgodnie z opublikowaną bazą danych, pierwsze badanie dotyczące jej aktywności biologicznej jako środka przeciwbakteryjnego zostało opublikowane w 1949 r. w Nature, a pierwsze badanie kliniczne zostało zgłoszone w The Lancet w 1937 roku [1,2,3,8].

Substancje czynne kurkumy [1,2,3]:

  • kurkumina
  • olejki lotne w tym turmeron, atlanton i zingiberon

Kurkumina  wykazuje między innymi działanie [1,2,3,4,5,6,7,8]:

  • przeciwzapalne
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwgrzybiczne
  • przeciwcukrzycowe
  • przeciwutleniające
  • przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu
  • podnoszące układ odpornościowy zwłaszcza w chorobach autoimmunologicznych
  • przeciwmutagenne
  • przeciwgorączkowe
  • neuroochronne
  • przeciwdepresyjne
  • wzmacniające pamięć
  • ochronne przed toksycznymi metalami
  • ochronne na wątrobę
  • cytoochronne
  • ochronnie przy chorobach zapalnych oczu
  • przeciwwrzodowe
  • obniżające stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi
  • pobudza wydzielanie żółci
  • pobudza syntezowanie enzymów wątrobowych
  • przeciwzakrzepowe
  • przeciwmiażdżycowe

Kurkumina wspomaga organizm przy [1,2,3,4,5,6]:

  • chorobach autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalenie stawów, chorobie zapalnej jelit – chorobie Leśniowskiego-Crohna
  • wrzodziejącym zapaleniu jelita
  • chorobach zakaźnych
  • zaburzeniach krwi
  • cukrzycy
  • białkomoczu
  • skurczach jelit
  • wzdęciach
  • niestrawności
  • ochronnie wątroby
  • niewydolności wątroby
  • podwyższonym cholesterolu
  • podwyższonych trójglicerydach
  • zakrzepicy
  • kamicy żółciowej
  • zaburzeniach wydzielania soków trawiennych
  • wrzodach
  • otyłości
  • przewlekłych chorobach skórnych
  • łuszczycy
  • zaburzeniach depresyjnych
  • problemach ginekologicznych

Turmeric root, powder and flower with pestle and mortar.

Liczne badania wykazały, że kurkumina jest bardzo silnym środkiem przeciwdrobnoustrojowym i wykazano jej aktywność przeciwko różnym chorobom przewlekłym, w tym cukrzycy, otyłości, chorobom sercowo-naczyniowym, płucnym, neurologicznym i autoimmunologicznym. Co więcej, okazało się, że związek ten wykazuje działanie synergiczne z innymi nutraceutykami, takimi jak resweratrol, piperyna, katechiny, kwercetyna i genisteina [8].

Kurkumina okazała się również bardzo pomocna w leczeniu astmy oskrzelowej. Abidi i in. ( 2014 ) badali skuteczność kurkuminy jako terapii dodatkowej u pacjentów z astmą oskrzelową. Podawanie kapsułek kurkuminy poprawiło średnią wartość wymuszonej objętości wydechowej, co oznacza poprawę niedrożności dróg oddechowych. Ponadto uzyskano również lepsze parametry hematologiczne[8].

Kurkumina dowiodła swojej skuteczności również u otyłych pacjentów. Zmniejsza objawy lęku i depresji związanej z otyłością (Esmaily i in. , 2015 ). Kurkumina wykazuje  działanie immunomodulujące, a także zmniejsza stres oksydacyjny u otyłych pacjentów, co daje większe możliwości terapeutyczne (Sahebkar i wsp. , 2013 , Ganjali i wsp. , 2014 ) [8].

W kilku badaniach klinicznych oceniano bezpieczeństwo i skuteczność kurkuminy z udziałem zdrowych ludzi. Na przykład w jednym z takich badań u zdrowych ludzkich ochotników mierzono wpływ kurkuminy połączonej z piperyną.  Jak wykazano, zwiększyło to biodostępność kurkuminy o około 2000%, nie powodując żadnych skutków ubocznych [8].

Warto zwrócić uwagę, że surowiec zawiera ok. 2% kurkuminoid  (w wśród nich kurkumina, monodemetoksykurkumina, didemetoksykurkumina), dlatego jeżeli chcemy osiągnąć odpowiedni efekt z działania kurkuminy należy wybierać ekstrakty standaryzowane na odpowiednią ilość kurkuminy 95%. Wtedy będziemy pewni jaką dawkę kurkuminy przyjmujemy [3,7].

 

Autor:

Mgr Jolanta Gębczak

Dietetyk kliniczny

 

Źródła:

  1. Jacek M. Jankowski „Kurkuma jako lek przeciwzapalny i przeciwnowotworowy” Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2004, str. 87-90
  2. Katarzyna Lewko „Leczenie dobrą dietą” wyd. SBM, Warszawa 2016, str. 159
  3. Przegląd Reader’s Digest „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół” Warszawa 2000, str. 98-99
  4. https://www.pepsieliot.com/600-powodow-ze-kurkuma-moze-byc-najwazniejszym-ziolem-na-swiecie-2/
  5. Tomasz Deptuła, Beata Gruber, Adam Krówczyński „Kurkumina i jej pochodne – zastosowanie w terapii przeciwnowotworowej i ch”moochronnej” Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2014, str. 155-165
  6. Małgorzata Kania, Justyna Baraniak „Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego” Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2015, str. 102-106
  7. http://rozanski.li/247/kurkuma-ostryz-curcuma/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429333/

 

Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac  badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy  traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.

 

Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.