Basic RGB

Orzech włoski

Orzech włoski, z łac. Juglans regia. Surowcem zielarskim jest liść orzecha włoskiego pozyskiwany z drzew rosnących, w okresie wczesno letnim, jeszcze młode pączki liści [3].

W liściach orzecha włoskiego znajdują się [1,2,3,4,5,6]:

  • garbniki elagowe
  • pochodne naftochinonowe m. In. juglon
  • flawonoidy
  • witamina C,B i P
  • kwas elagowy i galusowy
  • sole mineralne
  • karoten
  • alkaloid juglandynę
  • olejki eteryczne

Liście orzecha włoskiego wykazują działanie  [1,2,3,5,6]:

  • wzmacniająco na organizm
  • przeciwutleniające
  • obniża poziom cukru
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • odtruwające
  • poprawia przemianę materii
  • ściągające
  • przeciwzapalne
  • bakteriobójcze
  • przeciwgrzybiczne
  • przeciwkrwotocznie
  • zwiększa wydzielanie soków trawiennych
  • zwiększa wydalanie moczu

Kiedy stosować [1,2,3,4,5,6,7]:

  • gruźlica skóry
  • stany zapalne gruczołów limfatycznych
  • gruźlica krtani
  • stany nieżytowe przewodu pokarmowego
  • bolesne wzdęcia
  • zatrucia pokarmowe
  • owrzodzenia jelita grubego
  • krwawienia w przewodzie pokarmowym
  • biegunka
  • nadmiernej fermentacji jelitowej
  • braku łaknienia
  • robaki obłe
  • nadciśnienie

Basic RGB

W medycynie ludowej odwary z liści orzecha włoskiego były stosowane m.in. w krzywicy, cukrzycy, gruźlicy płuc, w krwawieniach z przewodu pokarmowego, w skazie moczanowej i w robaczycach. Liść orzecha włoskiego również stosuje się w medycynie chińskiej do leczenia astmy, choroby beri-beri, impotencji i zaparć, natomiast w medycynie indyjskiej jest stosowany w reumatyzmie. Wykazano, że obecność w surowcu juglonu i olejku eterycznego odpowiada za działanie przeciwdrobnoustrojowe surowca, natomiast taniny działają ściągająco [6].

W irańskiej tradycyjnej medycynie wielokrotnie wspomniano o zastosowaniach wyciągu z liści orzechów włoskich jako substancja poprawiająca wydajność, która usuwa pasożyty i jest użyteczna w leczeniu gruźlicy i cukrzycy.  Liście orzecha włoskiego należą do naturalnych środków zalecanych pacjentom z cukrzycą w ichniejszej tradycyjnej medycynie. Jednym z głównych związków w różnych częściach rośliny orzecha włoskiego jest juglon, na którym przeprowadzono istotne badania.   Wyniki badań wykazały, że napar z orzecha włoskiego i gajów liści ma działanie obniżające glukozę we krwi  u pacjentów cierpiących na cukrzycę. Fathi Azad i in . donoszą również, że spożycie ekstraktu z liści orzecha włoskiego, obniża poziom glukozy we krwi u szczurów z cukrzycą. Uważali również, że wpływ wyciągu z liści orzecha włoskiego na obniżenie poziomu glukozy we krwi jest porównywalny z lekami takimi jak metformina [7].

W innym badaniu stwierdzono, że podawanie wodnego ekstraktu z liści orzecha zmniejszyło skurczowe, rozkurczowe i średnie ciśnienie tętnicze w porównaniu z grupą kontrolną. W badaniu Perusquia i in . został przebadany wpływ wodnego ekstraktu z liści orzecha na segmenty aorty szczurów. Zostało stwierdzone, że ich ciśnienie krwi i skurcz wywołany przez noradrenalinę w izolowanej aorcie zostały zmniejszone. Tę redukcję ciśnienia krwi przypisuje się zwiotczającym efektom ekstraktu na mięśnie ścian tętnic [7].

W badaniu Amaral i in . donoszą, że liście orzecha włoskiego mogą być przydatne do stosowania jako środek przeciwbakteryjny przeciwko bakteriom odpowiedzialnym za infekcje przewodu pokarmowego u ludzi. Zgodnie z wynikami wielu badań, można powiedzieć, że ze względu na związki takie jak Juglon i fenole, liście orzecha włoskiego są związane z działaniem przeciwbakteryjnym [7].

Warto zwrócić uwagę, że liście orzecha włoskiego są bogatym źródłem ważnych składników odżywczych, które mogą naturalnie wspierać zdrowie człowieka.

 

Autor:

Mgr Jolanta Gębczak

Dietetyk kliniczny

 

Źródła:

  1. Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski „Leksykon roślin leczniczych” Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1990, str. 345
  2. Marta Szydłowska „Naturalna księga zdrowia” Wydawnictwo SBM Sp. z o.o., Warszawa 2013, str. 419
  3. Mateusz Emanuel Senderski „Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego oraz wątroby i trzustki” Wydawca Mateusz E. Senderski, Podkowa Leśna 2009 rok, str. 198
  4. Władysław Walewski „ Towaroznawstwo zielarskie” Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1979, str. 108-109
  5. Katarzyna Koźmin „Leksykon zdrowia” Wydawnictwo Park Sp. Z o.o., Bielsko-Biała 2006 rok, str.555
  6. Natalia Derebecka, Małgorzata Kania, Justyna Baraniak „Liść orzecha włoskiego (Juglandis folium) – działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz bezpieczeństwo stosowania w chorobach skórnych” Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2012, str. 197-202
  7. Hamdollah Delaviz, Jamshid Mohammadi, Ghasem Ghalamfarsa, Bahram Mohammadiand Naser Farhadi „A Review Study on Phytochemistry and Pharmacology Applications of Juglans Regia Plant” Pharmacogn Rev. 2017 Jul-Dec; 11(22): 145–152., doi:  4103/phrev.phrev_10_17

Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac  badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy  traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.

 

Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.