Silver trumpet tree

Lapacho zwane pau d’arco

Lapacho z hiszpańskiego, zwane również  pau d’arco pozyskiwane jest z wewnętrznej warstwy kory drzewa Tabebuia rosnącego w górach Ameryki Południowej i Środkowej. Lapacho jest powszechnie stosowane przez ludowych uzdrowicieli w całej Ameryce Południowej. W Nikaragui stosuje się odwar przy gorączce i biegunce, w Kolumbii Indianie stosują lapacho do płukania bolącego gardła, przy anemii, malarii. Indianie peruwiańscy natomiast doceniają cenne właściwości pau d’arco wspomagająco przy cukrzycy [1,2,3,5].

 

Składniki czynne pau d’arco [1,2,3,5]:

  • antrachinony
  • naftochinony: lapachol
  • furanonaftochinony
  • hydroksynafrochinon
  • irydoidy
  • kwercetyna
  • glikozydy
  • garbniki
  • żelazo
  • stront
  • srebro
  • złoto
  • bor
  • kobalt
  • miedź
  • molibden
  • mangan
  • krzem
  • chrom
  • fosfor
  • nikiel
  • bar
  • wapń
  • magnez
  • koenzym Q

 

Lapacho może być pomocne przy [1,2,3,4,5,6,7,8]:

  • wzmocnieniu układu odpornościowego
  • zakażeniu grzybiczym
  • zakażeniu bakteryjnym
  • zakażeniu wirusowym
  • pasożytach
  • przy stanach zapalnych organizmu
  • opryszczce
  • pleśniawkach
  • grypie
  • cukrzycy typu II
  • zespole przewlekłego zmęczenia
  • przewlekłego zapalenia oskrzeli
  • astmie
  • łuszczycy
  • zapaleniu żołądka
  • biegunkach
  • wrzodach żołądka i dwunastnicy
  • poprawie trawienia
  • polipowatości jelit
  • zespole jelita drażliwego
  • zapaleniu okrężnicy
  • przeroście gruczołu krokowego
  • reumatyzmie
  • zwyrodnieniu stawów
  • zwalczaniu pasożytów
  • niedokrwistości
  • gorączce
  • zapaleniu nerek

 Silver trumpet tree

Pierwsze badania nad lapacho podjęto w 1960 roku w Brazylii, a w 1974 roku została opublikowana informacja na temat jego działania i zastosowania. Jak wykazał Instytut Medycyny Marynarki Wojennej w Maryland lapacho wspiera organizm przy pasożytach, obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz poprawie trawienia [1].

 

W wielu badaniach zarówno in vivo jak i in vitro potwierdzono, że naftochinony wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe i podnoszące odporność organizmu i z tych zalet słynie pau d’arco [3].

 

Inne badanie opublikowane w 2017 roku wykazało, że wyciąg z lapacho skutecznie złagodził objawy zwyrodnienia stawów i opóźnił początek oraz  progresję zwyrodnienia bez jakiejkolwiek toksyczności lub efektów ubocznych u szczurów. Przypisano to działaniu przeciwzapalnemu wyciągu z lapacho, które wywierano przez hamowanie dwóch najbardziej krytycznych szlaków sygnałowych w odpowiedzi zapalnej [7].

 

Według badania przeprowadzonego przez National Cancer Institute w USA najcenniejszym składnikiem pau d’arco jest lapachol, który wykazuje działanie bakteriobójcze na takie szczepy jak: brucella, candida albicans, gronkowiec biały, gronkowiec złocisty oraz przeciwwirusowe. Działa paraliżująco na oddychanie mikroorganizmów, co odbiera im niezbędną energię [1].

 

Kolejne badanie opublikowane w 2017 roku pokazuje, że wyciąg z pau d’arco będzie doskonałym naturalnym produktem, który pomoże złagodzić objawy różnych zapalnych zaburzeń immunologicznych, takich jak choroby zapalne jelit. Bardzo niedawno Choi i in. podał, że spożycie ekstraktu z pau d’arco może zmniejszyć rozwój otyłości wywołanej dietą wysokotłuszczową. Ponieważ otyłość jest ściśle związana z aktywacją makrofagów, obecne odkrycia mogą dostarczyć dowodów doświadczalnych, że podawanie tego wyciągu może pomóc w utrzymaniu homeostazy chorób metabolicznych, w tym otyłości i cukrzycy, poprzez zamianę polaryzacji makrofagów z fenotypu M1 na M2 [8].

 

Jak pokazuje historia oraz liczne badania lapacho jest naturalnym środkiem na który zdecydowanie warto zwrócić uwagę.

 

Autor:

Mgr Jolanta Gębczak

Dietetyk kliniczny

 

  1. Źródła:
  2. Janusz Dąbrowski „Naturalne składniki suplementów diety” wyd. ADAMASCENICUM Sp. Z o.o. , str. 143-146
  3. Przegląd Reader’s Digest „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół” Warszawa 2000, str. 130-131
  4. Ben-Erik van Wyk, Michael Wink „ Rośliny lecznicze świata” MedPharm Polska Wrocław 2008, str. 316
  5. Walter Last „Proste metody przywracania zdrowia” Agencja Nolpress s.c. Białystok 2014 rok, str. 106-107
  6. Dietrich Frohne „Leksykon roślin leczniczych” MedPharm Polska Wrocław 2010 rok, str. 488-489
  7. Dr Henryk Różański „Lapacho – lek i alternatywa dla herbaty„ Medycyna dawna i współczesna 2011 rok http://rozanski.li/2348/lapacho-lek-i-alternatywa-dla-herbaty/
  8. Jae Gwang Park, Young-Su Yi,  Yo Han Hong,  Sulgi Yoo,  Sang Yun Han,  Eunji Kim,  Seong-Gu Jeong, Adithan Aravinthan,  Kwang Soo Baik,  Su Young Choi, Young-Jin Son, Jong-Hoon Kim and Jae Youl Cho „Tabetri™ (Tabebuia avellanedae Ethanol Extract) Ameliorates Osteoarthritis Symptoms Induced by Monoiodoacetate through Its Anti-Inflammatory and Chondroprotective Activities” Mediators Inflamm.2017;2017:3619879. doi: 10.1155/2017/3619879. Epub 2017 Nov 26.
  9. Park HJ, Lee SW, Kwon DJ, Heo SI, Park SH, Kim SY, Hong S „Oral administration of taheebo (Tabebuia avellanedae Lorentz ex Griseb.) water extract prevents DSS-induced colitis in mice by up-regulating type II T helper immune responses” BMC Complement Altern Med.2017 Sep 6;17(1):448. doi: 10.1186/s12906-017-1952-4.

 

Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac  badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy  traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.

 

Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.