Lapacho zwane pau d’arco
Lapacho z hiszpańskiego, zwane również pau d’arco pozyskiwane jest z wewnętrznej warstwy kory drzewa Tabebuia rosnącego w górach Ameryki Południowej i Środkowej. Lapacho jest powszechnie stosowane przez ludowych uzdrowicieli w całej Ameryce Południowej. W Nikaragui stosuje się odwar przy gorączce i biegunce, w Kolumbii Indianie stosują lapacho do płukania bolącego gardła, przy anemii, malarii. Indianie peruwiańscy natomiast doceniają cenne właściwości pau d’arco wspomagająco przy cukrzycy [1,2,3,5].
Składniki czynne pau d’arco [1,2,3,5]:
- antrachinony
- naftochinony: lapachol
- furanonaftochinony
- hydroksynafrochinon
- irydoidy
- kwercetyna
- glikozydy
- garbniki
- żelazo
- stront
- srebro
- złoto
- bor
- kobalt
- miedź
- molibden
- mangan
- krzem
- chrom
- fosfor
- nikiel
- bar
- wapń
- magnez
- koenzym Q
Lapacho może być pomocne przy [1,2,3,4,5,6,7,8]:
- wzmocnieniu układu odpornościowego
- zakażeniu grzybiczym
- zakażeniu bakteryjnym
- zakażeniu wirusowym
- pasożytach
- przy stanach zapalnych organizmu
- opryszczce
- pleśniawkach
- grypie
- cukrzycy typu II
- zespole przewlekłego zmęczenia
- przewlekłego zapalenia oskrzeli
- astmie
- łuszczycy
- zapaleniu żołądka
- biegunkach
- wrzodach żołądka i dwunastnicy
- poprawie trawienia
- polipowatości jelit
- zespole jelita drażliwego
- zapaleniu okrężnicy
- przeroście gruczołu krokowego
- reumatyzmie
- zwyrodnieniu stawów
- zwalczaniu pasożytów
- niedokrwistości
- gorączce
- zapaleniu nerek
Pierwsze badania nad lapacho podjęto w 1960 roku w Brazylii, a w 1974 roku została opublikowana informacja na temat jego działania i zastosowania. Jak wykazał Instytut Medycyny Marynarki Wojennej w Maryland lapacho wspiera organizm przy pasożytach, obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz poprawie trawienia [1].
W wielu badaniach zarówno in vivo jak i in vitro potwierdzono, że naftochinony wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe i podnoszące odporność organizmu i z tych zalet słynie pau d’arco [3].
Inne badanie opublikowane w 2017 roku wykazało, że wyciąg z lapacho skutecznie złagodził objawy zwyrodnienia stawów i opóźnił początek oraz progresję zwyrodnienia bez jakiejkolwiek toksyczności lub efektów ubocznych u szczurów. Przypisano to działaniu przeciwzapalnemu wyciągu z lapacho, które wywierano przez hamowanie dwóch najbardziej krytycznych szlaków sygnałowych w odpowiedzi zapalnej [7].
Według badania przeprowadzonego przez National Cancer Institute w USA najcenniejszym składnikiem pau d’arco jest lapachol, który wykazuje działanie bakteriobójcze na takie szczepy jak: brucella, candida albicans, gronkowiec biały, gronkowiec złocisty oraz przeciwwirusowe. Działa paraliżująco na oddychanie mikroorganizmów, co odbiera im niezbędną energię [1].
Kolejne badanie opublikowane w 2017 roku pokazuje, że wyciąg z pau d’arco będzie doskonałym naturalnym produktem, który pomoże złagodzić objawy różnych zapalnych zaburzeń immunologicznych, takich jak choroby zapalne jelit. Bardzo niedawno Choi i in. podał, że spożycie ekstraktu z pau d’arco może zmniejszyć rozwój otyłości wywołanej dietą wysokotłuszczową. Ponieważ otyłość jest ściśle związana z aktywacją makrofagów, obecne odkrycia mogą dostarczyć dowodów doświadczalnych, że podawanie tego wyciągu może pomóc w utrzymaniu homeostazy chorób metabolicznych, w tym otyłości i cukrzycy, poprzez zamianę polaryzacji makrofagów z fenotypu M1 na M2 [8].
Jak pokazuje historia oraz liczne badania lapacho jest naturalnym środkiem na który zdecydowanie warto zwrócić uwagę.
Autor:
Mgr Jolanta Gębczak
Dietetyk kliniczny
- Źródła:
- Janusz Dąbrowski „Naturalne składniki suplementów diety” wyd. ADAMASCENICUM Sp. Z o.o. , str. 143-146
- Przegląd Reader’s Digest „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół” Warszawa 2000, str. 130-131
- Ben-Erik van Wyk, Michael Wink „ Rośliny lecznicze świata” MedPharm Polska Wrocław 2008, str. 316
- Walter Last „Proste metody przywracania zdrowia” Agencja Nolpress s.c. Białystok 2014 rok, str. 106-107
- Dietrich Frohne „Leksykon roślin leczniczych” MedPharm Polska Wrocław 2010 rok, str. 488-489
- Dr Henryk Różański „Lapacho – lek i alternatywa dla herbaty„ Medycyna dawna i współczesna 2011 rok http://rozanski.li/2348/lapacho-lek-i-alternatywa-dla-herbaty/
- Jae Gwang Park, Young-Su Yi, Yo Han Hong, Sulgi Yoo, Sang Yun Han, Eunji Kim, Seong-Gu Jeong, Adithan Aravinthan, Kwang Soo Baik, Su Young Choi, Young-Jin Son, Jong-Hoon Kim and Jae Youl Cho „Tabetri™ (Tabebuia avellanedae Ethanol Extract) Ameliorates Osteoarthritis Symptoms Induced by Monoiodoacetate through Its Anti-Inflammatory and Chondroprotective Activities” Mediators Inflamm.2017;2017:3619879. doi: 10.1155/2017/3619879. Epub 2017 Nov 26.
- Park HJ, Lee SW, Kwon DJ, Heo SI, Park SH, Kim SY, Hong S „Oral administration of taheebo (Tabebuia avellanedae Lorentz ex Griseb.) water extract prevents DSS-induced colitis in mice by up-regulating type II T helper immune responses” BMC Complement Altern Med.2017 Sep 6;17(1):448. doi: 10.1186/s12906-017-1952-4.
Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.
Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.