Coenzyme Q10

Koenzym Q10

Koenzym Q10 po raz pierwszy został wyodrębniony w 1957 roku przez angielskiego biochemika Petera Mitchella, który za to niezwykłe dokonanie otrzymał nagrodę Nobla w 1978 roku. Koenzym Q10 inaczej ubichinon jest antyoksydacyjną substancją o charakterze witaminy i ze względu na swoje właściwości został nazwany cudem serca [1,2,5].

 „Chcesz podarować komuś życie, to podaruj mu koenzym Q10”

Carl Linus Pauling – dwukrotny noblista

 

Właściwości Q10 [1,2,3,4,5,6,9]:

  • podnosi poziom energii
  • usprawnia pracę serca i układu krążenia
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • pomaga w leczeniu chorób dziąseł
  • ważna rola w metabolizmie tworząc część łańcucha transportującego elektrony w mitochondriach
  • pobudza przemianę materii
  • ułatwianie oddychania komórkowego w mitochondriach
  • antydusznicowe
  • reguluje ciśnienie tętnicze
  • normalizuje poziom cukru we krwi
  • poprawia wydolność fizyczną organizmu
  • przeciwstarzeniowe
  • przedłuża okres życia
  • przeciwutleniające
  • regeneruje wszystkie narządy wewnętrzne
  • pomaga w przyswajaniu innych substancji pokarmowych

 

Zastosowanie koenzymu Q10 [1,2,3,7,8]:

  • obniżony zysk energetyczny w komórkach
  • kardiomiopatia
  • dusznica bolesna
  • nadciśnienie
  • wada zastawki
  • zaburzenia rytmu serca
  • niedokrwistość
  • zawał serca
  • choroba wieńcowa
  • obniżona ilość pęcherzyków jajnikowych
  • blizny pooperacyjne serca
  • pozawałowe rany serca
  • zapobieganie miażdżycy
  • choroba Parkinsona
  • parodontoza
  • otyłość
  • choroba Alzheimera

 Coenzyme Q10

Ta niezwykła substancja jest niezbędna dla naszego życia. Z wiekiem niestety tracimy zdolność do jej syntezy z pożywienia. Jak pokazują badania już po 40 roku życia odczuwamy jej znaczy spadek stężenia w organizmie, dlatego po tym roku jest zalecana stała suplementacja. Niestety czasy i pożywienie szybko się zmieniają i niedobory koenzymu są już odczuwalne nawet u osób młodszych. Już w 1999 roku na kongresie w Sztokholmie stwierdzono, że znaczne braki koenzymu Q 10 są zauważalne nawet u osób 20-to letnich. Większe zapotrzebowanie na koenzym odczuwają również osoby spożywające statyny – lek na obniżenie poziomu cholesterolu, pijące alkohol, palące papierosy, żyjące w stresie oraz osoby nieprawidłowo odżywiające się. Koenzym Q 10 jest niezwykle „inteligentną witaminą”, ponieważ po jego spożyciu lokuje się przede wszystkim tam, gdzie jest najbardziej potrzebny. Narządy które szczególnie potrzebują koenzymu Q10 to oczywiście serce, ale również płuca, śledziona, trzustka i nadnercza [1,2].

 

Z lekarskich raportów wynika, że część osób z poważną zastoinową niewydolnością serca, które zostały zakwalifikowane do przeszczepu serca, regularnie przyjmujące odpowiednią  suplementację koenzymem Q10  doszły do stanu, gdzie operacja przestała być konieczna [9].

 

Co niezwykle istotne, badania wykazują, że koenzym Q10 może przeciwdziałać tworzeniu się skrzepów, regulować ciśnienie krwi, łagodzić skutki złego krążenia krwi w kończynach, być niezwykle przydatny w łagodzeniu objawów choroby Parkinsona i Alzheimera, a także zwiększać odporność pacjentów chorych na AIDS [1].

 

Z badań przeprowadzonych we Włoszech na 2500 pacjenach z niewydolnością serca wynika, że suplementacja koenzymem Q10 skutkowała znaczną poprawą aż u 80% badanych. Pacjenci ci, dostawali codziennie 100 mg CoQ10, co spowodowało ustępowanie bladości skóry, zmniejszenie obrzęku kostek, oraz ustępował skrócony oddech. Wystarczyło 90 dni suplementacji aby te osoby zaczęły znacznie lepiej sypiać [1].

 

Koenzym Q10 jest rozpuszczalny w tłuszczach dlatego zawsze powinien być przyjmowany w jego obecności. Warto podkreślić, że jednorazowe przyjmowanie koenzymu niewiele zmieni. Dopiero regularne przyjmowanie w dłuższym okresie czasu da niezwykłe dobroczynne efekty. Warto wiedzieć, że podczas początkowego przyjmowania suplementu zawierającego koenzym Q10 mogą wystąpić dolegliwości takie jak lekkie mdłości, kłucia w narządach, jest to normalny objaw regeneracji narządów i nie należy się tego obawiać [2].

 

Autor:

Mgr Jolanta Gębczak

Dietetyk kliniczny

 

Źródła:

  1. Przegląd Reader’s Digest „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół” Warszawa 2000, str. 92-93
  2. Janusz Dąbrowski „Naturalne składniki suplementów diety” wyd. „ADAMASCENICUM” Sp. Z o.o. Warszawa, str. 105-111
  3. dr Bodo Kuklinski, dr Ina van Lunteren „Odżywianie mitochondrialne” wyd. Vital, Białystok 2017, str. 278-281
  4. Earl Mindel „Biblia witamin XXI wieku” wyd. Prószyński i S-ka, Warszawa 2000, str. 157
  5. Zbigniew Wiśniewski „Witamina to życie” wyd. Studio Astropsychologii, Białystok 2010, str. 54-55
  6. Walter Last „jak wyleczyć się z raka” wyd. Agencja Nolpress s.c., Białystok 2014, str. 112
  7. Oskar Lefeld „ Witaminy” Oficyna Wydawnicza „SPAR” Warszawa, str. 134
  8. Roxy Dillon „Bio-młodość. Jak cofnąć zegar biologiczny” Wydawnictwo Bukowy Las Sp. Z o.o. Wrocław, 2016 rok, str. 191-192
  9. Andrew W. Saul Ph.D „Wylecz się sam. Megadawki witamin” Oficyna Wydawnicza „ABA Sp. z o.o.” Warszawa 2016, str. 176

 

Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac  badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy  traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.

 

Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.