kozieradka 2

Kozieradka

Kozieradka pospolita, zwana kozieradką lekarską, fenugreek, czy bożą trawką  pod łacińską nazwą Trigonella foenum-graecum rośnie dziko w południowej Europie oraz południowo zachodniej Azji.  Jej uprawy możemy znaleźć w ciepłych regionach całego świata, również w Polsce. Jest rośliną wykorzystywaną już od bardzo dawna przez starożytnych Greków i Rzymian jako środek wspomagający przy cukrzycy. Jest również znana i stosowana jako środek wspomagający laktację, natomiast w ajurwedzie kozieradka uważana jest za środek odmładzający, pomagający zachować długowieczność  [1,2,3,4].

Nasienie kozieradki jest bogatym źródłem [3,5,6,7]:

  • flawonoidów: luteoliny, trycyny
  • flawanonów: naryngeniny
  • flawonoli: kwercetyny
  • połączeń glikozydowych
  • błonnika
  • 45% związków śluzowych
  • białka, wolne aminokwasy
  • lipidów
  • steroli
  • choliny
  • lecytyny
  • witaminy B3
  • soli mineralnych
  • olejku eterycznego

Działanie [1,2,3,5,7]:

  • przeciwzapalne
  • tonizujące
  • wzmacniające
  • zmniejszające poziom glukozy we krwi
  • zmniejszające poziom cholesterolu i trójglicerydów
  • pobudzające gruczoły do produkcji mleka
  • przeczyszczające
  • pobudzające apetyt
  • przeciwbólowe
  • przeciwgorączkowe
  • antybiotyczne
  • poprawiające pamięć
  • ochronne na błonę śluzową
  • hepatoprotekcyjne

Kozieradka może być wykorzystywana wspomagająco organizm przy [1,2,3,4,5,6,7]:

  • insulinooporności
  • cukrzycy
  • chorobie wrzodowej
  • osłaniająco w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka
  • chorobach pasożytniczych przewodu pokarmowego
  • do pobudzenia laktacji
  • normalizacji cyklu menstruacyjnego,
  • łagodzeniu bólu brzucha podczas menstruacji
  • nieżytach górnych dróg oddechowych
  • wspomagająco przy chorobie Alzheimera
  • zewnętrznie przy owrzodzeniach i opuchliźnie
  • czyrakach i ropniach

kozieradka 2

Nasiona kozieradki zostały poddane licznym badaniom. Coraz więcej autorów tych badań zalicza nasiona kozieradki do surowców hipoglikemicznych. Ocenę działania hipoglikemicznego surowca potwierdzają badania zarówno przedkliniczne oraz kliniczne. W badaniach na pacjentach z cukrzycą typu 2, leczonych syntetycznymi środkami doustnymi, potwierdzono spadek poziomu cukru we krwi o 25% po posiłku, który zawierał nasiona kozieradki, natomiast u diabetyków insulinozależnych o 20% [7].

Inne badania wykazują, że nasiona kozieradki redukują poziom cholesterolu całkowitego we krwi, jednocześnie podnosząc poziom HDL, czyli tzw „dobrego” cholesterolu. Jednocześnie potwierdzają obniżenie poziomu trójglicerydów [2].

W kolejnym badaniu klinicznym przeprowadzonym na 60-ciu pacjentach z cukrzycą typu 2 i chorobą wieńcową, 30-tu pacjentom podawano sproszkowany preparat z nasion kozieradki w dawce 2 razy dziennie po 2,5 g przez 3 miesiące oraz pozostałym 30-tu pacjentom podawano placebo. U pacjentów przyjmujących preparat z nasion kozieradki zaobserwowano obniżenie poziomu cholesterolu, jak również triglicerydów w surowicy krwi po 3 miesiącach w stosunku do poziomu początkowego [7].

Bogactwo wartości odżywczych zawartych w nasionach kozieradki sprawiają, że jest ona ciekawym i wartościowym surowcem roślinnym wspomagającym organizm w jego funkcjonowaniu, na który warto zwrócić uwagę i dołączyć do codziennej diety.

 

Autor:

Mgr Jolanta Gębczak

Dietetyk kliniczny

 

Źródła:

  1. Kuźnicka, M. Dziak „Zioła i ich stosowanie” Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1977 rok, str. 81-82
  2. Dr James A. Duke „Księga zdrowia. Ziołowa apteka domowa” wyd. publicat, Poznań 2011, str. 172, 373, 557-558
  3. Mateusz Emanuel Senderski „Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego oraz wątroby i trzustki” Wydawca Mateusz E. Senderski, Podkowa Leśna 2009 rok, str. 161-162
  4. Monika Ptak „Ajurweda. Medycyna indyjska” wyd. Studio Astropsychologii, Białystok 2012 rok, str. 208-209
  5. Barbara Król-Kogus, Mirosława Krauze-Baranowska „Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum L.) – tradycja stosowania na tle wyników badań naukowych” Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2011, str. 185-190
  6. Elżbieta Rudkowska, Andrzej Smutkiewicz, Małgorzata Han-Marek „Zioła w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy” Borgis – Postępy Fitoterapii 3/2006, str. 155-162
  7. Małgorzata Kania, Natalia Derebecka „Surowce roślinne w cukrzycy typu 2” Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2010, str. 76-84

  

Celem wpisów na blogu jest przedstawienie informacji, poglądów, opinii opartych na wynikach prac  badawczych i literaturze ogólnodostępnej. Substancji opisywanych na blogu nie należy  traktować jako lekarstw lub produktów farmaceutycznych stosowanych w procesie leczenia chorób. Głównym celem wpisów jest propagowanie zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety.

 

Wszelkie informacje zawarte na blogu objęte są prawami autorskimi majątkowymi. Prawa autorskie przysługują Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa z siedzibą w Płocku Plac G.Narutowicza 1/6. Wszelkie kopiowanie całości bądź części informacji zawartych na blogu bez uprzedniej pisemnej zgody Pharmovit Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa jest zabronione.