Wpisy
Kurkuma
Kurkuma, inaczej ostryż długi, z łac. Curcuma longa jest od tysięcy lat z powodzeniem stosowana w Chinach i Indiach jako środek leczniczy. Kurkuma zawiera kurkuminę, żółty pigment, który wykazuje niezwykle cenny wachlarz właściwości farmakologicznych i biologicznych. Kurkumina została…
Witamina D3
Witamina D to ogólne określenie dla grupy sekosteroidow. Największe znaczenie ma witamina D3, czyli cholekalcyferol ze względu na największą metabolicznie aktywną postać tej witaminy. Witamina D 3 jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego pozyskiwanie jej ze słońca poprzez skórę, gdzie znajduje…
Rdest japoński
Rdest japoński, zwany Rdestem ostrokończystym, Rdestowcem japońskim, pod łacińską Polygonum Cuspidatum to roślina dość podobna do bambusa, łodygi są puste w środku, lecz o innym kształcie liści. Naturalnie występuje w Azji, ale również dziko rośnie w Europie i w wielu stanach Ameryki…
Tulsi, czyli Święta Bazylia
Tulsi, czyli Święta Bazylia, pod łacińską nazwą Ocimum sanctum jest stosowana w medycynie hinduskiej, chińskiej jak również tajskiej. W Indiach jest uważana za jedną z najświętszych roślin. Według ich wierzeń bazylia otwiera serce i umysł, wzmacnia energię oddania i miłości z tego…
Lapacho zwane pau d'arco
Lapacho z hiszpańskiego, zwane również pau d’arco pozyskiwane jest z wewnętrznej warstwy kory drzewa Tabebuia rosnącego w górach Ameryki Południowej i Środkowej. Lapacho jest powszechnie stosowane przez ludowych uzdrowicieli w całej Ameryce Południowej. W Nikaragui stosuje się odwar przy…
Kozieradka
Kozieradka pospolita, zwana kozieradką lekarską, fenugreek, czy bożą trawką pod łacińską nazwą Trigonella foenum-graecum rośnie dziko w południowej Europie oraz południowo zachodniej Azji. Jej uprawy możemy znaleźć w ciepłych regionach całego świata, również w Polsce. Jest rośliną…
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty, zwany głównie pod łacińską nazwą Silybum marianum był stosowany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Już ponad 300 badań przeprowadzonych na ostropeście potwierdza, że jest jednym z najbezpieczniejszych ziół dla organizmu ludzkiego. Po raz pierwszy właściwości dobroczynne…
Maca
Maca zwana pieprzycą peruwiańską, pod łacińską nazwą Lepidium meyenii stanowiła tradycyjne pożywienie Inków. Pierwsze wzmianki na temat macy hodowanej w Andach pojawiły się już w 2 000 r. p.n.e. Co ciekawe, w czasach kolonizacji przez Hiszpanów stanowiła walutę. W 1991 roku WHO doceniło…
Forskolina
Forskolina zwana pokrzywą indyjską, pod łacińską nazwą Coleus forskohlii od dawna stosowana była w medycynie ajurwedyjskiej jako środek wspomagający przy nadciśnieniu tętniczym czy przy zaburzeniach układu oddechowego. W kuchni indyjskiej stanowiła doskonały dodatek w postaci przyprawy.…
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski, zwany mleczem czy dmuchawcem pod łacińską nazwą Taraxacum officinale jest znany od czasów starożytnych, ale jego właściwości zostały docenione dopiero w XIII wieku. Gdy mniszek przekwita po zdmuchnięciu puszystej kuli zostaje naga „główka” z wieńcem zeschniętych listków…